Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonne-energie opslaan: mogelijkheden

Opslag van stroom uit zonnepanelen wordt een steeds belangrijker thema. Maar wat zijn hiervoor de mogelijkheden? Lees wat momenteel de belangrijkste manieren zijn om zonne-energie op te slaan en of deze zin hebben.

man met telefoon staat bij omvormer

Waarom energieopslag steeds belangrijker wordt

Met zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Dat gebeurt vooral overdag, omdat dan de zon schijnt. Maar de meeste mensen verbruiken vooral 's ochtends of 's avonds elektriciteit. De stroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het net. Bij steeds meer energieleveranciers moet je hiervoor een terugleverheffing betalen. Hoe fijn zou het dan ook zijn als je jouw zonne-energie kunt opslaan om deze op een later moment te gebruiken? Het zou ook goed zijn voor het milieu als je jouw duurzame stroom kunt bewaren voor momenten dat de zon niet schijnt. Nu gebruik je dan regelmatig alsnog energie uit fossiele brandstoffen. Meer dan genoeg redenen dus waarom opslag van zonnestroom steeds belangrijker wordt. Niet voor niets ontwikkelen bedrijven en wetenschappers hier verschillende technieken voor. Veel hiervan staan alleen nog in de kinderschoenen of hebben behoorlijke haken en ogen. Dit zijn de belangrijkste technieken:

Thuisbatterij

Een thuisbatterij of thuisaccu is een apparaat dat je los in of bij je woning plaatst. Je slaat er opgewekte zonne-energie mee op en zodat je deze op een later moment kunt gebruiken. Met een thuisaccu kun je het eigen verbruik van je zonnepanelen verhogen van zo'n 30% naar 60%. Let op: met een thuisbatterij kun je jouw groene stroom hooguit een paar dagen bewaren. Je kunt dus geen stroom opslaan in de zomer en bewaren voor de winter. Al met al klinkt deze techniek als een mooie oplossing, maar helaas zijn thuisbatterijen momenteel nog erg duur en daardoor financieel niet rendabel. Ook is hun opslagcapaciteit beperkt. Deze ligt meestal rond de 5-12 kWh. Kans is groot dat je panelen op zonnige dagen meer opwekken.

Lees meer over de thuisbatterij

Elektrische auto als thuisbatterij

Stroom opslaan kan natuurlijk ook in een elektrische auto. Daarin zit immers ook een batterij. Als je stroom opwekt met je zonnepanelen en bewaart in je auto, kun je later gratis rijden. Voordeel is ook dat de batterij van een elektrische auto veel groter is dan een thuisbatterij. Een elektrische auto heeft een grote accu met een vermogen van zo’n 50 tot 100 kilowattuur (kWh). Er bestaan ook elektrische auto's die niet alleen stroom kunnen opslaan, maar ook kunnen terugleveren aan het net. Dit noem je bidirectioneel laden, de auto heeft dan een zogenoemde Vehicle to Home of V2H-functie. Momenteel hebben nog maar een paar modellen dit. Bijvoorbeeld de Kia EV6 en de Hyundai Ioniq 5. De verwachting is wel dat dit er steeds meer worden. 

Ben je bang dat je jouw auto 's ochtends niet meer kan gebruiken omdat de stroom dan op is? Dat is nergens voor nodig. Een huishoudens verbruikt gemiddeld zo'n 7 kWh per dag, veel minder dan dat er in de accu van je elektrische auto kan. Voor bidirectionaal laden heb je wel een slim aangestuurde laadpaal nodig. Bovendien heeft het vaker opladen en ontladen van de accu effect op de levensduur van de batterij van je auto.

Elektrische auto die wordt opgeladen

Energie opslaan in boiler met warm water

warmtepomp met boilervat voor warm water

Een andere manier om zonne-energie op te slaan is door de opgewekte elektriciteit om te zetten in warmte. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je een all-electric warmtepomp hebt. Hierbij zit altijd een boiler. Deze zorgt niet alleen voor warm kraanwater maar is ook onderdeel van de verwarming van je huis. Je kunt de warmtepomp zo instellen dat deze aangaat wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Het water in het boilervat wordt dan opgewarmd. Dit warme water bewaar je om op een later moment te gebruiken. De techniek om dit automatisch aan te sturen, staat wel nog in de kinderschoenen.

Het is ook mogelijk om warmte op te slaan in een losse boiler (zonder warmtepomp). Je verwarmt het water dan met een elektrisch verwarmingselement. Momenteel is het niet financieel interessant om speciaal hiervoor om zo’n losse boiler te nemen.

Buurtbatterij

Met een buurtbatterij wordt elektriciteitsopslag op gemeenschappelijk niveau geregeld. Meerdere huishoudens zijn gekoppeld aan de batterij. Zij leveren elektriciteit aan de batterij en krijgen die ook weer terug. De buurtaccu staat bijvoorbeeld in een container. Een buurtbatterij maakt het mogelijk om de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk over verschillende huishoudens te verdelen. Desondanks is ook de buurtaccu momenteel nog niet rendabel, blijkt uit onderzoek van CE Delft. Daarnaast is het natuurlijk behoorlijk ingewikkeld om zoiets te realiseren. Dat is misschien ook wel de reden dat ze nog niet gangbaar zijn, al worden er wel diverse pilots mee uitgevoerd. Vaak gebeurt dit bij nieuwbouwprojecten of door energiecoöperaties, dat zijn groepen burgers die zich samen bezighouden met de opwek van hernieuwbare energie.

Nog effectiever: stroom zonnepanelen direct zelf gebruiken

Zoals je ziet, zitten er nog behoorlijk wat haken en ogen aan het opslaan van de stroom die je zonnepanelen opwekken. Wil jij toch meer stroom van je zonnepanelen zelf gebruiken? Bijvoorbeeld om een terugleverheffing te vermijden of vanwege de positieve milieu-impact? Daar zijn gelukkig ook andere manieren voor. De effectiefste en eenvoudigste is om je elektriciteitsverbruik af te stemmen of de opwek van je zonnepanelen. Met andere woorden: zet elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser of droger aan wanneer jouw panelen stroom opwekken. Dan gebruik je hiervoor jouw eigen stroom.

Lees meer over direct gebruiken stroom zonnepanelen

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Ook interessant

Netcongestie: veelgestelde vragen en antwoordenZonnepanelen wel of niet schoonmaken?Hoe brandgevaarlijk zijn zonnepanelen?Alles over de zonneboiler

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube