Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen schoonmaken: waarom, wanneer en hoe?

In de lente en zomer kunnen stuifmeel of stof zorgen voor een vieze laag op je zonnepanelen. En wat te denken van vogelpoep, bladeren of sneeuw in de winter? Is het dan verstandig om je zonnepanelen schoon te maken?

zonnepanelen schoonmaken door man met emmer water

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Meestal is het reinigen van zonnepanelen niet nodig. Zonnepanelen hebben een zelfreinigende laag en doordat zonnepanelen schuin liggen spoelt een flinke regenbui het meeste vuil weg. Soms bevatten zonnepanelen hardnekkig vuil, bijvoorbeeld door uitwerpselen van vogels. Zijn je zonnepanelen erg vies of regent het een periode nauwelijks waardoor het vuil er niet afspoelt, dan kun je je zonnepanelen laten schoonmaken. Te veel vuil op je zonnepanelen kan de jaarlijkse opbrengst licht beïnvloeden. Het gaat enkel om een paar procent. Je verdient de investering daarom vaak niet terug.

Verticaal geplaatste zonnepanelen vs. horizontaal geplaatste zonnepanelen

De zonnecellen op een paneel zijn met elkaar verbonden door strings. Dit zijn metalen strips die de opgewekte stroom transporteren naar het kastje aan de achterzijde van de panelen. Vanuit daar worden de panelen met de kabels aan elkaar verbonden en aangesloten op de omvormer. Bij verticaal geplaatste zonnepanelen lopen de strings verticaal en bij horizontaal geplaatste zonnepanelen lopen de strings horizontaal. Wanneer bij verticaal geplaatste zonnepanelen vuil en stof ophoopt aan de onderkant van de panelen, raakt dit alle strings. Hierdoor heeft het een grotere invloed op de prestatie van de zonnepanelen. Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen wordt alleen de onderste string beïnvloed (zie afbeelding hieronder). Daardoor gaat de prestatie minder hard achteruit.

24004163 Strings-zonnepanelen_ZP-vies.jpg

Wanneer kun je het beste zonnepanelen schoonmaken?

Wanneer je zonnepanelen een lagere opbrengst hebben dan normaal, kan schoonmaken helpen. Het kan zijn dat je panelen minder zonlicht opvangen door vogelpoep, groene aanslag, vastgeplakte bladeren, stuifmeel of (Sahara)zand. Ook de omgeving waarin je woont kan ervoor zorgen dat je zonnepanelen eerder vuil worden. In de buurt van het spoor, de snelweg of vliegveld bijvoorbeeld.

In mei, juni en juli behalen zonnepanelen de hoogste opbrengst. In deze maanden zijn de dagelijkse zonuren het hoogst en is de temperatuur op zijn best. Wil je je zonnepanelen schoonmaken, zorg er dan voor dat je panelen schoon zijn voor deze periode.

Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?

Je kunt zelf je zonnepanelen schoonmaken of je kunt een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Ga je zelf aan de slag, let op je veiligheid en voorkom beschadiging.

Zonnepanelen reinigen uitbesteden

Is het dak lastig bereikbaar, laat dan je zonnepanelen reinigen door een professioneel bedrijf. Je kunt hiervoor een glazenwasser of schoonmaak -en reinigingsbedrijven inhuren. Er zijn ook bedrijven die zich specifiek richten op het schoonmaken voor zonnepanelen. Zij hebben geschikt materiaal en de juiste schoonmaakmiddelen.

Maak zelf zonnepanelen schoon

Het is aan te raden om het schoonmaken van zonnepanelen uit te besteden. Wil je het toch zelf doen, dan zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Een aantal tips op een rij:

 • Zorg er altijd voor dat je veilig het dak op gaat, bijvoorbeeld met een valbeveiliging;
 • Zet altijd eerst het zonnestroomsysteem uit. Bijvoorbeeld door in de meterkast de groep van de zonnepanelen uit te schakelen;
 • Gebruik een tuinslang om de grootste hoeveelheid vuil weg te spoelen en spoel na met ontkalkt water zonder zeep. Zo voorkom je kalkvlekken;
 • Gebruik enkel een doek of spons.
 • Als je er niet goed bij kunt, kan je een telescoopwisser gebruiken (mits deze een zachte spons heeft).
 • Zonnepanelen kunnen erg warm worden als de zon erop schijnt, maak ze daarom niet midden op de dag schoon. De ochtend of einde dag is een geschikter moment;
 • Ga niet op de zonnepanelen staan. Hierdoor kunnen ze beschadigen.

Bij het schoonmaken van zonnepanelen wil je voorkomen dat je panelen beschadigd raken:

 • Gebruik nooit een hogedrukspuit;
 • Gebruik geen schuurspons, reinigings-/schuurmiddel of ruitenkrabber. Dat kan je zonnepanelen beschadigen (met name de coating is broos);
 • Gebruik geen zout water, groene zeep of andere bijtende schoonmaakmiddelen. Deze middelen tasten de beschermende laag op je zonnepanelen aan. Is het vuil heel hardnekkig, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.

Wat kost het schoonmaken van zonnepanelen?

Wanneer je het schoonmaken van zonnepanelen uitbesteedt liggen de kosten tussen de € 100,- en € 150,-.

Wegen de kosten op tegen de opbrengst?

In de meeste gevallen is de verbeterde opbrengst na het schoonmaken niet zo hoog dat het opweegt tegen de kosten. Voornamelijk wanneer je het schoonmaken uitbesteedt. Het is een persoonlijke keuze om je zonnepanelen wel of niet schoon te maken.

Aandachtspunten zonnepanelen schoonmaken

 • Organische materialen, zoals pollen, kunnen op de rand van panelen achterblijven en een permanent laagje vormen met algengroei. Zolang dit groene randje de zonnecellen niet bedekt, is er niet veel aan de hand. Het groene laagje ontstaat sneller als de zonnepanelen onder een hellingshoek lager dan 10 graden staan en er beperkte ruimte is tussen de zonnecellen en de rand van het paneel.
 • Schoonmaakbedrijven maken vaak gebruik van gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd. Dit is water waar geen mineralen of kalk in zitten. Hierdoor blijven geen kalkresten achter op het paneel. Gedemineraliseerd water is in flessen te verkrijgen bij onder andere doe-het-zelf winkels.

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Naast het eventueel schoonmaken van je zonnepanelen is er weinig onderhoud nodig. Wat je wel kunt doen:

 • Controleer je zonnepanelen regelmatig zelf. Check of alle zonnepanelen recht liggen en of je geen bedrading of andere onderdelen los ziet zitten. Doe dit ook na een storm. Zo voorkom je gevaarlijke situaties;
 • Controleer de opbrengst van je zonnepanelen. Houd de opbrengst van je panelen in de gaten. Zie je onverklaarbare dalingen, laat een specialist komen. Die controleert je zonnepanelen. Houd hierbij rekening met de tijd van het jaar. In de winter leveren zonnepanelen vaak minder op dan in het voorjaar.
 • Laat je installatie controleren. Laat je zonnepanelen eens in de 2 tot 5 jaar controleren door een vakspecialist. Tijdens deze controle checkt de specialist de bedrading en alle andere onderdelen. Ook de omvormer wordt nagelopen. Deze gaat 10 tot 12 jaar mee. 

Nieuwsbrief Energie

Ontvang elke maand nieuws en tips over energie besparen en duurzaam wonen.

Schrijf je in

Eigen Huis Community

Lees hoe anderen hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen.

Praat mee

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Zonnepanelen? Zo kies je het beste energiecontractZelf opgewekte stroom gebruikenAfbouw salderingsregeling: zo werkt het

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube