Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen wel of niet schoonmaken?

In de lente en zomer kunnen stuifmeel of (Sahara)zand zorgen voor een vieze laag op je zonnepanelen. En wat te denken van vogelpoep of bladeren? Is het dan verstandig om je zonnepanelen schoon te maken?

Huis met zonnepanelen op het dak

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Meestal is het reinigen van zonnepanelen niet nodig. Een flinke regenbui zorgt er meestal voor dat het vuil eraf gespoeld wordt. Zijn je zonnepanelen nog erg vies of regent het een periode nauwelijks waardoor het vuil er niet afgespoeld wordt, dan kan het verstandig zijn om je zonnepanelen een schoonmaakbeurt te geven. Veel vuil op je zonnepanelen kan namelijk ook voor een lagere opbrengst zorgen.  

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

In mei, juni en juli behalen zonnepanelen de hoogste opbrengst. In deze maanden zijn de dagelijkse zonuren het hoogst en is de temperatuur op zijn best. Het is daarom raadzaam om voor die tijd, bijvoorbeeld maart of april, de zonnepanelen schoon te maken. 

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Bij het schoonmaken van zonnepanelen moet je altijd goed opletten dat je ze niet beschadigt en dat je veilig werkt. Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen door een professional te laten reinigen. Wil je het liever zelf doen, dan hebben we een aantal tips voor je. 

Tips schoonmaken zonnepanelen

  • Zet altijd eerst het zonnestroomsysteem uit. Bijvoorbeeld door in de meterkast de groep van de zonnepanelen uit te schakelen.
  • Zonnepanelen kunnen erg warm worden als de zon erop schijnt, maak ze daarom niet midden op de dag schoon. De ochtend of einde dag is een geschikter moment;
  • Gebruik nooit een hoge drukspuit maar een tuinslang. Nog beter kan je de zonnepanelen schoonmaken met kalkvrij (gedemineraliseerd) water, zodat er geen kalk achter blijft.
  • Gebruik enkel een doek of spons. Geen schuurspons, reinigings-/schuurmiddel of ruitenkrabber. Dat kan je zonnepanelen beschadigen (met name de coating is broos);
  • Als je er niet goed bij kunt, kan je een telescoopwisser gebruiken (mits deze een zachte spons heeft). 

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Vrijblijvend inschrijven

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelenKosten zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube