Voor VvE'sContact
BackEnergiesubsidies en leni...

Subsidie voor duurzame energie: 11 vragen

Voor duurzame maatregelen kun je als huiseigenaar subsidie aanvragen. De overheid heeft hiervoor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Voor welke maatregelen en voorwaarden de ISDE geldt lees je in de 11 veelgestelde vragen.

Man boort gat in muur

Ben je van plan je huis te isoleren of wil je een warmtepomp kopen? Bekijk dan eerst of je in aanmerking komt voor subsidie. De landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor duurzame maatregelen zoals isoleren en de aanschaf van een warmtepomp. 

Vanaf januari 2023 krijg je 24 maanden de tijd om de subsidie in te dienen. Deze maatregel gaat ook gelden voor huiseigenaren die na 1 januari 2022 een isolatiemaatregel hebben genomen. Daarnaast kunnen huiseigenaren vanaf januari 2023 ook subsidie aanvragen wanneer ze één isolatiemaatregel uitvoeren, dit geldt met terugwerkende kracht ook voor maatregelen die zijn uitgevoerd na 2 april 2022. Je krijgt dan tot 15 % subsidie, afhankelijk van de te isoleren oppervlakte. Vanaf 24 januari is het mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen. 

Meldpunt

Dagelijks ontvangt Vereniging Eigen Huis meldingen en vragen van onze leden over het aanvragen van isolatiesubsidie. Huiseigenaren geven aan dat het aanvraagproces lastig is of hen zelfs niet lukt. Daarom start de vereniging een meldpunt om deze signalen te verzamelen. Graag ontvangen we jouw input. 

Meldpunt

1. Voor welke maatregelen geldt de ISDE?

De ISDE geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas), elektrische kookvoorziening en aansluiting warmtenet. 

2. Wanneer kom ik in aanmerking voor de ISDE?

Je komt in aanmerking voor de ISDE als je eigenaar bent van de koopwoning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de verbouwing wordt. Het apparaat (zonneboiler of warmtepomp),elektrische kookvoorziening en aansluiting warmtenet en/of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft én je kunt dit aantonen met een betaalbewijs.

3. Welke voorwaarden gelden voor de ISDE?

Voor elke maatregel gelden andere voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE. Hieronder een overzicht. 

IsolatieWarmtepompZonneboilerAansluiting warmtenetElektrische kookvoorziening
Nemen van één of  twee isolatiemaatregelen of combineer één isolatiemaatregel en aanschaf warmtepomp of zonneboiler.Nemen van één maatregel (oftewel warmtepomp).Nemen van één maatregel (oftewel zonneboiler).Een aansluiting op een warmtenet.

Nemen van één maatregel (elektrische kookvoorziening)

 

Er geldt een minimum voor de te isoleren oppervlakte.Je laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevings-vergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.Je laat de zonneboiler installeren in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevings-vergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.De aardgasmeter moet verwijderd zijn op of na 1 januari 2022.

De verwijdering van de aardgasmeter en de aanschaf van een elektrische kookvoorziening moeten op of na 2 april 2022 zijn gedaan. 

Je woning is al aangesloten op een warmtedistributie-net, maar je kookt nog op gas.

De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van de te isoleren oppervlakte. En/of je één of meer isolatiemaatregelen treft. 

Voor één isolatiemaatregel krijg je tot 15% subsidie voor twee maatregelen of een combinatie krijg je tot 30% subsidie. 

De hoogte van de subsidie hangt af van het thermisch vermogen. De hoogte van de subsidie hangt af van jaaropbrengst in kWh. De subsidie voor een aansluiting op een warmtenet bedraagt € 3.325Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden): € 400,-

Let op! sommige isolatiemaatregelen worden gezien als één maatregel. Bijvoorbeeld een combinatie van vloer- en bodemisolatie.

Overige voorwaarden:

  • Binnen 24 maanden na installatie van het eerste apparaat, isolatiemaatregelen en/of aansluiting warmtenet moet je een subsidieaanvraag indienen.
  • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag je niet zelf doen.
  • Je laat de warmtepomp, zonneboiler installeren in een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor 1 juli 2018.
  • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil. 
  • Per 21 april 2021 kun je als woningeigenaar ISDE combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies.

4. Waar vraag ik de ISDE aan?

De subsidie vraag je aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook een stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen.

 Subsidie aanvragen (ISDE)

5. Wanneer vraag ik de ISDE aan?

De subsidie kan aangevraagd worden binnen 24 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel. Dit gaat ook gelden voor huiseigenaren die na 1 januari 2022 een isolatiemaatregel hebben genomen.

6. Hoeveel subsidiebudget is er beschikbaar?

In 2023 is er € 350 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookvoorziening en aansluitingen op een warmtenet.

7. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Op de website van de RVO weet je hoeveel subsidie je kunt verwachten.

8. Kan ik subsidies en andere financiering combineren?

Ja dat kan. Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de installatie van een zonneboiler installeren of isolatie van het dak. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden.

Het stapelen van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel kan alleen als je ISDE-aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021. 

9. Zijn er ook nog regionale subsidies voor energiebesparende maatregelen en kan ik deze combineren met ISDE?

Ja er zijn ook regionale subsidies aan te vragen, wil je weten welke subsidie jouw gemeente of provincie heeft kijk dan op de energiesubsidiewijzer. Vanaf 21 april 2021 kun je de regionale subsidie combineren met de landelijke ISDE.

10. Wat als ik meldingen en vragen heb over het aanvragen van de subsidie?

Je kunt hiervoor terecht bij de RVO, maar Vereniging Eigen Huis is ook een meldpunt gestart om alle signalen te verzamelen. Door het verzamelen van deze signalen kunnen we achterhalen welke barrières worden ervaren bij het aanvragen van een subsidie. Wij hopen hiermee input te verzamelen die wij kunnen gebruiken in onze lobby om ervoor te pleiten dat de subsidie voor meer huiseigenaren bereikbaar wordt. Jij kunt de vereniging hierbij helpen door de vragen in ons meldpunt te beantwoorden. Alvast bedankt voor je tijd.

Meldpunt

11. Kan ik als VvE de ISDE aanvragen?

VvE's kunnen de ISDE voor zakelijke gebruikers aanvragen voor kleinschalige windturbine en zonnepanelen. Bekijk met de online Energiesubsidiewijzer welke subsidies er zijn.

Meer over VvE en verduurzamen

Tags

HuiseigenaarSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Subsidie

Lees meer over het financieren van verduurzaming

Meldpunt vragenlijst ISDE-subsidieEnergiesubsidies, leningen en belastingenGeld lenen voor energiebesparingSubsidieregeling vereenvoudigd

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube