Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergiesubsidies en leni...

ISDE subsidie 2023

Voor duurzame maatregelen kun je als huiseigenaar de ISDE subsidie aanvragen, de Investeringssubsidie voor duurzame energie. Voor welke maatregelen en onder welke voorwaarden de ISDE geldt lees je in onderstaande veelgestelde vragen.

man pakt isolatiemateriaal

Ben je van plan je huis te isoleren of wil je een warmtepomp kopen? Bekijk dan eerst of je in aanmerking komt voor subsidie. Volg het stappenplan om dit zo goed mogelijk te doen. 

Stappenplan ISDE-subsidie (pdf)

Resultaten meldpunt subsidie

Dagelijks ontvangt Vereniging Eigen Huis meldingen en vragen van leden over het aanvragen van isolatiesubsidie. Huiseigenaren geven aan dat het aanvraagproces lastig is of hen zelfs niet lukt. Daarom startte de vereniging een meldpunt om deze signalen te verzamelen. Daar kwamen in totaal 700 meldingen binnen. Deze resultaten zijn gedeeld met het Ministerie en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naar aanleiding van het meldpunt belooft minister Hugo de Jonge actie te ondernemen. Vereniging Eigen Huis is blij met deze belofte, maar is pas tevreden als de aanvraag daadwerkelijk vereenvoudigd is.

Factsheet Resultaten meldpunt subsidie verduurzaming (ISDE) (pdf)

1. Voor welke maatregelen geldt de ISDE?

De ISDE subsidie geldt voor energiebesparende maatregelen, zoals:

 •  Aanschaf zonneboilers
 • Aanschaf warmtepompen
 • Isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of glasisolatie)
 • Elektrische kookvoorziening 
 • Aansluiting warmtenet

2. Wanneer kom ik in aanmerking voor de ISDE?

Je komt in aanmerking voor de ISDE subsidie 2023 als je eigenaar bent van de koopwoning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de verbouwing wordt. Het apparaat (zonneboiler of warmtepomp),elektrische kookvoorziening en aansluiting warmtenet en/of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft én je kunt dit aantonen met een betaalbewijs.

3. Welke voorwaarden gelden voor de ISDE subsidie 2023?

Voor elke maatregel gelden andere voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE subsidie. Hieronder een overzicht. 

IsolatieWarmtepompZonneboilerAansluiting warmtenetElektrische kookvoorziening
Nemen van één of  twee isolatiemaatregelen of combineer één isolatiemaatregel bijvoorbeeld met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.Nemen van één maatregel (oftewel warmtepomp).Nemen van één maatregel (oftewel zonneboiler).Een aansluiting op een warmtenet.

Nemen van één maatregel (elektrische kookvoorziening)

 

Er geldt een minimum voor de te isoleren oppervlakte.Je laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevings-vergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.Je laat de zonneboiler installeren in een woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevings-vergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.De aardgasmeter moet verwijderd zijn op of na 1 januari 2022.

De verwijdering van de aardgasmeter en de aanschaf van een elektrische kookvoorziening moeten op of na 2 april 2022 zijn gedaan. 

Je woning is al aangesloten op een warmtedistributie-net, maar je kookt nog op gas.

Het subsidiebedrag is een vast bedrag per m2 per isolatiemaatregel.

De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van de te isoleren oppervlakte. En/of je één of meer isolatiemaatregelen treft. 

De hoogte van de ISDE subsidie hangt af van het thermisch vermogen. De hoogte van de subsidie hangt af van jaaropbrengst in kWh. De ISDE subsidie voor een aansluiting op een warmtenet bedraagt € 3.325Hoogte subsidie (bij voldoen aan voorwaarden): € 400,-

Let op! sommige isolatiemaatregelen worden gezien als één maatregel. Bijvoorbeeld een combinatie van vloer- en bodemisolatie.

Overige voorwaarden:

 • Binnen 24 maanden na installatie van het eerste apparaat, isolatiemaatregelen en/of aansluiting warmtenet moet je een subsidieaanvraag indienen.
 • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag je niet zelf doen.
 • Je laat de warmtepomp, zonneboiler installeren in een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor 1 juli 2018.
 • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil. 
 • Per 21 april 2021 kun je als woningeigenaar ISDE subsidie combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies.

4. Waar vraag ik de ISDE aan?

Je kunt de ISDE subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volg ons stappenplan.

Stappenplan ISDE-subsidie (pdf)

of het stappenplan van de RVO zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen. Subsidie aanvragen (ISDE)

5. Wanneer vraag ik de ISDE aan?

Je kunt binnen 24 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel de ISDE aanvragen. Dit geldt ook voor huiseigenaren die na 1 januari 2022 een isolatiemaatregel hebben genomen.

6. Hoeveel subsidiebudget is er beschikbaar?

De ISDE subsidie 2023 heeft € 560 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookvoorziening en aansluitingen op een warmtenet.

7. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Op de website van de RVO weet je hoeveel ISDE subsidie je kunt verwachten. Met de rekentool ISDE voor woningeigenaren krijg je een schatting van het subsidiebedrag.

8. Kan ik subsidies en andere financiering combineren?

Ja dat kan. Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de installatie van een zonneboiler of isolatie van het dak. Je kunt dan een ISDE subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden.

Het stapelen van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel kan alleen als je ISDE-aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021. 

9. Zijn er ook nog regionale subsidies voor energiebesparende maatregelen en kan ik deze combineren met ISDE subsidie?

Ja, er zijn ook regionale subsidies voor energiebesparende maatregelen aan te vragen. Wil je weten welke subsidie jouw gemeente of provincie heeft, kijk dan op de energiesubsidiewijzer. Vanaf 21 april 2021 kun je de regionale subsidie combineren met de landelijke ISDE subsidie.

10. Wat als ik meldingen en vragen heb over het aanvragen van de subsidie?

Je kunt hiervoor terecht bij de RVO.

11. Kan ik als VvE de ISDE aanvragen?

VvE's kunnen de ISDE subsidie voor zakelijke gebruikers aanvragen voor kleinschalige windturbine en zonnepanelen. Een VvE kan gebruikmaken van een aantal landelijke subsidies

Meer over VvE en verduurzamen

Tags

HuiseigenaarSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Subsidie

Lees meer over het financieren van verduurzaming

Energiesubsidies, leningen en belastingenGeld lenen voor energiebesparingSubsidieregeling vereenvoudigd

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube