AdobeStock_330866515-Laadpalen-(1903x432)

Laadpalen regelen

Zo plaats je veilig laadpalen

Hoe regel je een laadpaal voor je elektrische auto? Waar moet je op letten? En kan ik gebruik maken van subsidie? Bekijk hieronder de adviezen en lees het stappenplan.

Zo regel je een laadpaal

Bij een VvE

Wanneer je een oplaadpunt wilt hebben op je eigen parkeerplaats, dan heb je toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van je VvE. Een VvE mag aan de plaatsing voorwaarden stellen. Als het VvE Modelreglement 2017 (artikel 28.3) van toepassing is, kun je volstaan met een melding dat je een laadpaal hebt. Die moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: een erkende installateur brengt het oplaadpunt aan en je kunt achteraf een certificaat of garantiedocument laten zien. Ook moet de opstalverzekeraar toestemming geven. Op vveladen.nl vind je een uitgebreide brochure compleet met stappenplan en toolkit.

Bekijk brochure met stappenplan >

Bij eigen woningen, zonder VvE

Heb je een grondgebonden woning? Dan kun je zelf een oplaadpunt regelen bij je huis. Wanneer je geen eigen oprit hebt, moet je de gemeente toestemming vragen voor een laadpunt aan de straatkant. Je kunt bij de gemeente ook een aanvraag indienen om een openbare oplaadpaal bij je in de buurt te plaatsen. Daar kan tot een half jaar tijd overheen gaan.


Eenvoudiger regelgeving

Het kabinet werkt aan het gemakkelijker maken van de regels voor een appartementseigenaar om een oplaadpunt aan te leggen op de eigen priveparkeerplaats of op de gemeenschappelijke parkeergelegenheid. Deze wetgeving treedt vermoedelijk op 1 juli 2023 in werking.

Lees persbericht over brandveiligheid laadpalen >

Volg deze stappen voor een veilige laadpaal in de parkeergarage

In afwachting van nieuwe regelgeving heeft de brandweer voor VvE’s de volgende adviezen om laadpalen zo veilig mogelijk te plaatsen:

1. Breng de huidige brandveiligheidsmaatregelen in beeld en check de status van de voorzieningen.
2. Overleg met een adviseur van gemeente en brandweer over de veiligheidsrisico’s en te nemen maatregelen.
3. Zet elektrische voertuigen en laadpalen zo dicht mogelijk bij de in- of uitgang van een parkeergarage.
4. Zorg voor rook- en koolmonoxidemelders, voor een snelle branddetectie.
5. Plaats laadpalen onder afvoerkanalen.
6. Zorg voor een deugdelijke aanrijdbeveiliging van laadpalen.
7. Gebruik alleen goedgekeurde en onbeschadigde laadkabels, geïnstalleerd door een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
8. Plaats een noodknop bij de toegang, om bij calamiteiten de hele laadvoorziening uit te kunnen schakelen.
9. Zorg voor duidelijke instructies, zodat gebruikers van parkeergarages weten hoe ze moeten handelen in geval van een calamiteit.

Subsidie voor een deskundig advies

Een laadpunt realiseren bij een appartement complex is een ingewikkeld proces. Waar moet het laadpunt komen? Wat is een eerlijke verdeling van de kosten? Hoe kan de (brand)veiligheid worden geborgd? Er is een goed plan nodig voor de langere termijn. Om VvE’s hierbij te helpen kan subsidie worden aangevraagd voor deskundig advies. Via de SEEH-regeling kan 75 procent van de kosten worden teruggekregen met een maximum van 1500 euro. Aanvragen kunnen sinds januari 2022 worden ingediend, met terugwerkende kracht naar 6 oktober 2021. Staatssecretaris Van Weyenberg trekt hier in totaal 900.000 euro voor uit. 

Onze diensten voor VvE's

Blijf op de hoogte