Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBuren

Verbouwen en de buren

Als je gaat verbouwen, is het goed om te weten wat de regels zijn die gelden tussen buren onderling. Mag je bijvoorbeeld gebruikmaken van het erf van de buren? Waar mag je ramen plaatsen? En hoe zit het met eventuele schade die ontstaat?

Koffiepauze tijdens het klussen

Toegang tot erf buren 

Als je gaat verbouwen, is het in sommige situaties nodig dat je gebruikmaakt van het erf van de buren. Als het niet mogelijk is om op een andere manier te verbouwen of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je woning dan via het erf van de buren, dan moeten de buren jou in principe toegang geven tot hun erf. Dit heet ook wel het ‘ladderrecht’. 

Hierbij gelden de volgende regels: 

  • Je moet de buren er op tijd van op de hoogte stellen dat je hun erf tijdelijk moet gebruiken en waarom.
  • Toegang tot het erf van de buren moet noodzakelijk zijn. Er is geen andere manier om je woning te verbouwen of te onderhouden dan door het erf van je buren te betreden.
  • Je moet eventuele schade bij buren door het gebruik van hun erf vergoeden.

Je buren mogen het ladderrecht alleen weigeren of uitstellen als ze daarvoor een belangrijke reden hebben. 

Plaatsen ramen of balkon

Wil je een nieuw raam of balkon plaatsen, dan is het belangrijk om te weten waar deze mogen worden geplaatst. Ramen en bouwwerken zoals balkons en dakterrassen mogen niet binnen 2 meter van de erfgrens komen als ze direct (loodrecht) uitzicht hebben op het perceel van de buren. Dit mag wel als de buren toestemming hebben gegeven. Leg de toestemming goed vast, bij voorkeur in een notariële akte, zodat de toestemming ook geldt voor volgende eigenaren. Een vast raam (een raam dat niet open kan) met ondoorzichtige vensters als lichtopening is wel toegestaan binnen 2 meter.

Schade bij de buren

Het kan zijn dat je buren bang zijn dat er door de verbouwing schade ontstaat aan hun woning. Je buren kunnen daarom voorafgaand aan de verbouwing een bouwexploit sturen. Dat is een brief waarin zij bij de aannemer aandringen om een nulmeting te doen en om voorzorgsmaatregelen te nemen. Met een nulmeting stelt de aannemer vooraf de bouwkundige conditie van het huis vast. Bij schade kunnen je buren dan aannemelijk maken dat de schade door de verbouwing is ontstaan. Daarnaast stellen je buren met een bouwexploit je aannemer bij voorbaat aansprakelijk voor eventuele schade die door de verbouwing ontstaat.

Bouwexploit (docx)

Bezwaar vergunning

Het kan zijn dat je voor de verbouwingswerkzaamheden een vergunning nodig hebt. Als je een vergunning nodig hebt en je hebt de vergunning gekregen, hebben buren zes weken de tijd om bezwaar te maken. De termijn begint in het algemeen te lopen vanaf het moment dat de verlening bekend is gemaakt. 

Werktijden

De gemeente kan regels vaststellen voor klustijden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het hangt dus van de regels van de gemeente af of er bepaalde tijden gelden waarin je mag klussen. 

Als de bouwwerkzaamheden door een bedrijf worden uitgevoerd, dan geldt op grond van het Bouwbesluit dat er gewerkt mag worden op werkdagen en zaterdag tussen 7.00 en 19.00 uur. De gemeente kan ontheffing verlenen om op andere tijden te werken of om meer lawaai te veroorzaken.

Tip! Burenoverlast? Kies voor juridisch advies

Heb je last van je verbouwende of klussende buren en kom je er samen niet uit? Onze juristen helpen je graag om tot een oplossing te komen.

juridische hulp

Ook interessant in kennisbank

Mijn aannemer heeft tijdens de verbouwing schade veroorzaakt bij de buren. Ben ik aansprakelijk?Kan ik een nulmeting afdwingen bij de aannemer van de buren?Mogen mijn buren over de erfgrens heen bouwen?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischWonenWonen-Verbouwen

Lees meer over verbouwen

VerbouwenWat kost verbouwen?Hoe kan ik mijn verbouwing financieren?Oplevering en garanties na je verbouwing

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube