Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Mogen mijn buren over de erfgrens heen bouwen?

Als de buren over de erfgrens heen bouwen, komen zij op het erf dat jouw eigendom is. Dat mag - op wat uitzonderingen na - niet zonder jouw toestemming.

Overbouw toegestaan

Soms moet je de overbouw toestaan, bijvoorbeeld als dit in een overeenkomst is geregeld of als er een bepaald recht is gevestigd. Bij een nieuwbouwwoning wordt bijvoorbeeld soms in de eigendomsakte al een erfdienstbaarheid van overbouw gevestigd. Dit houdt in dat je als eigenaar van je perceel en woning overbouw van de buren moet toestaan.

Overbouw niet toegestaan

Is er geen erfdienstbaarheid van overbouw gevestigd en hebben de buren je niets gevraagd? Of was je niet akkoord en hebben de buren met hun bouwwerk toch de erfgrens overschreden? Je kunt dan van de buren eisen, dat zij het gebouw of werk verwijderen.

Het kan zijn dat de buren door afbraak onevenredig zwaar benadeeld worden, terwijl jij eigenlijk niet zoveel last hebt van de overbouw. In dat geval wegen de belangen van de buren zwaarder dan jouw belangen, mits de buren geen grove schuld hebben aan het ontstaan van de situatie van de overbouw. Je kunt dan geen afbraak eisen. Je kan uit twee dingen kiezen:

  1. Je verleent de buren een erfdienstbaarheid tot het handhaven van overbouw. De buren betalen je daarvoor een vergoeding.
  2. Je verkoopt het stukje grond waarop of onder - denk bijvoorbeeld aan een kelder - er door de buren gebouwd is.

Ook als je akkoord bent met overbouw van de buren is het verstandig één van de twee bovenstaande dingen te doen.

Aandachtspunten

Verjaring

  • De vordering van de buren om een erfdienstbaarheid te vestigen tot het handhaven van de overbouw of om het betreffende stukje grond te mogen kopen,  niet.
  • Een vordering tot wegnemen van de overbouw verjaart na 20 jaar.

Vergunningsplicht

  • Als je het niet eens bent met de verbouwplannen van de buren, kun je nagaan of de buren een vergunning nodig hebben. In dat geval kun je  bezwaar maken tegen de vergunning.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube