Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Mag mijn buurman een raam plaatsen waardoor hij uitzicht heeft op mijn tuin?

Dat hangt ervan af. Als de buurman binnen 2 meter van de grenslijn met jouw erf een raam wil plaatsen dat loodrecht uitzicht, dus geen schuin uitzicht geeft op jouw erf, dan heeft hij daarvoor jouw toestemming nodig. Hij mag het raam alleen plaatsen als jij akkoord gaat. 

Deze regel is er om jouw privacy te beschermen. Als het raam uitzicht geeft op een muur, dan is er geen inbreuk op de privacy. Het raam mag dan wel zonder jouw toestemming binnen 2 meter worden geplaatst.

Jouw toestemming is ook niet nodig als het raam niet open kan en als het glas ondoorzichtig is. De buurman heeft dan wel licht, maar geen uizicht.

Als de afstand groter is dan 2 meter, of als er alleen sprake is van schuin uitzicht, dan is het raam meestal wel toegestaan. Jouw toestemming is dan niet vereist. In een zeer uitzonderlijk geval kan sprake zijn van ' onrechtmatige hinder', maar vaak moet je het raam accepteren.

Aandachtspunten

 • Soortgelijke werken
  Jouw toestemming is niet alleen nodig voor het plaatsen van een raam binnen 2 meter, maar ook voor bijvoorbeeld een balkon, een dakterras of een deur.
 • Latere eigenaars
  Geef je de buurman toestemming om een raam binnen 2 meter van het erf te plaatsen, dan geldt deze toestemming niet voor opvolgende eigenaars. Wil jij en de buurman dat de toestemming ook geldt voor de volgende eigenaar als de buurman zijn huis verkoopt? Dan moet de toestemming als erfdienstbaarheid ingeschreven worden in de openbare registers. Hiervoor is een notaris nodig. 
 • Verjaring
  Plaatst de buurman zonder jouw toestemming een raam binnen 2 meter van de erfgrens, maar laat je dit 20 jaar toe zonder je daartegen te verzetten? Dan verjaart jouw vordering tot wegnemen. Dit betekent dat je geen bezwaar meer kunt maken. Is de vordering eenmaal verjaard, dan mag je binnen 2 meter van het raam niets plaatsen dat de buurman hindert. Je mag bijvoorbeeld geen schutting, muur of tuinhuis plaatsen dat licht wegneemt. Een gebouw of werk dat er op het moment van de verjaring al stond, mag gewoon blijven staan en worden vervangen. Vervangen mag alleen als daardoor geen grotere inbreuk ontstaat.

Hoe nu verder

 • Plaatst de buurman een doorzichtig raam binnen 2 meter van de erfgens en ben je het daarmee niet eens? Laat hem dit dan zo snel mogelijk weten. Vraag je buurman het raam te verwijderen of vast en ondoorzichtig te maken.
 • Kom je er niet uit met de buurman? Laat je rechtspositie beoordelen of schakel je rechtsbijstandsverzekeraar in. 
 • In sommige steden bestaat de mogelijkheid tot buurtbemiddeling. Informeer daarnaar bij de gemeente.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube