Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBuren

Overlast van buren

Wat zijn de regels met betrekking tot overlast? En wat kun je het beste doen bij overlast van je buren?

Rechtsbijstandverzekering voor burenruzies. Foto VEH

Voor overlast bestaan geen duidelijke criteria. Buren moeten enige hinder van elkaar dulden, maar de wet zegt dat ‘onrechtmatige hinder’ verboden is. Jouw buren mogen je dus niet teveel hinder bezorgen met bijvoorbeeld geluid en stank. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn, maar dit valt niet onder ontoelaatbare overlast. Dat is wel het geval als hij vaak of langdurig en op ongepaste tijden harde muziek speelt. 

Tips bij overlast

  • Probeer het probleem eerst in goed overleg met je buren op te lossen. Bespreek eventueel ook met andere buren of zij overlast ervaren. 
  • Veel gemeenten bieden gratis buurtbemiddeling aan. Kijk of je daarvan gebruik kunt maken als je er niet uitkomt met je buren.  
  • Woon je in een appartement en heb je overlast van een andere bewoner in het complex? Dan kan de Vereniging van Eigenaars (VvE) actie ondernemen via de splitsingsakte/het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement. De bewoner kan bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen, en als dat niet helpt een boete. De VvE kan in het huishoudelijk reglement leefregels opnemen om overlast te voorkomen.
  • Blijf je overlast houden, dan kun je er melding van maken bij de politie. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar.

Overlast en verbouwen

De gemeente kan regels vaststellen voor overlast door verbouwende of klussende buren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).Het hangt dus van de regels van de gemeente af of er bepaalde tijden gelden voor klussende buren. 

Als de bouwwerkzaamheden door een bedrijf worden uitgevoerd, dan geldt op grond van het Bouwbesluit dat er gewerkt mag worden op werkdagen en zaterdag tussen 7.00 en 19.00 uur. De gemeente kan ontheffing verlenen om op andere tijden te werken of om meer lawaai te veroorzaken.

Houden de buren of een bouwbedrijf zich niet aan de regels dan kun je de gemeente vragen om hiertegen op te treden.

Juridische hulp bij overlast

Heb je alles geprobeerd, maar houdt de overlast aan, dan kun je de hulp inschakelen van een jurist of advocaat. Hij of zij kan helpen om gezamenlijk tot een duurzame oplossing te komen via mediation. Als dit geen optie is kan de jurist middels een rechtspositiebepaling bekijken hoe sterk je staat en je eventueel bijstaan in het nemen van vervolgstappen, zoals het aanspannen van een rechtszaak.

Tip! onze juristen staan voor je klaar

Heb je een conflict met je buren en kom je er samen niet uit? Onze juristen helpen je graag om samen tot een oplossing te komen, of ze kunnen inzicht geven in jouw positie.

juridische hulp

Woonoverlast en verward gedrag

Vertoont de persoon die overlast veroorzaakt zorgwekkend gedrag, zoals:

  • Het verwaarlozen van zichtzelf en het huis;
  • Buiten rondhangen op vreemde tijdstippen;
  • Nooit buiten komen;

Dan is er mogelijk zorg of ondersteuning nodig. Neem in dat geval contact op met het landelijk meldpunt zorgwekkend gedrag.

Ook interessant in kennisbank

Ik heb overlast van mijn buren, wat kan ik doen?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Woonsituatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube