Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuwe WOZ-waarde ontvan...

Kan ik mijn renteopslag tussentijds aanpassen?

Of het mogelijk is de renteopslag tussentijds aan te passen, is per geldverstrekker verschillend. Bekijk hieronder welke voorwaarden jouw geldverstrekker hanteert. Bij elke geldverstrekker staat ook hoe je de renteopslag kunt aanpassen.

rekenmachine op telefoon

Hogere WOZ-waarde, lagere renteopslag?

Geldverstrekkers bepalen de rente door te kijken naar de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Is de hypotheek een groot deel van de woningwaarde? Dan betaal je extra: renteopslag (ook bekend als risico-opslag).

Als je huis meer waard wordt, is je hypotheek dus lager in vergelijking met je woningwaarde. Het kan daarom zijn dat je door een hogere woningwaarde een lagere rente kunt krijgen. Veel geldverstrekkers passen de rente op verzoek dan direct aan. 

Wil je je renteopslag verlagen? Dan kun je in principe nog steeds een WOZ-beschikking gebruiken, maar in de praktijk vragen de meeste geldverstrekkers inmiddels een Calcasa Desktop Taxatie®. 

Overzicht voorwaarden per geldverstrekker

Hier vind je voor elke geldverstrekker de voorwaarden en hoe je de renteopslag kunt laten aanpassen. Let wel: voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie geldt geen renteopslag.

Bron: Hypotheekvoorwaardenonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Bijgewerkt: december 2023. Wijzigingen voorbehouden.

Tip! Bereken je rentevoordeel

Kan jouw renteopslag omlaag en zo ja, wat levert dit je maandelijks op? Bereken het zelf in De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden. Je vindt er ook antwoord op andere belangrijke hypotheekvragen, bijvoorbeeld rondom oversluiten en pensioen.

De Hypotheekwacht

Vraag een taxatierapport aan

Taxatierapport nodig? Regel een taxatie bij NTS. Als lid krijg je korting. De taxatie wordt gedaan door een lokale taxateur, die NRVT-gecertificeerd is.

Vraag een NTS taxatie aan

Calcasa Desktop Taxatie®

De Calcasa Desktop Taxatie® is het taxeren van een huis op afstand. Je kunt deze gebruiken voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag.

Aanvragen Desktop Taxatie

Ook interessant in kennisbank

Daalt mijn hypotheekrente als de waarde van mijn woning is gestegen?

Tags

WonenWonen-Belastingen

Meer doen met de WOZ

WOZ-check Zelf bezwaar makenHogere WOZ? Lagere hypotheekrente

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube