Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuwe WOZ-waarde ontvan...

WOZ-bezwaar maken

Je WOZ-beschikking ligt weer op de mat. Heb je het vermoeden dat je WOZ-waarde niet klopt, dan kun je bezwaar maken. Als je dat zelf doet, wat komt daar dan bij kijken en hoe pak je het aan?

woonwijk

Om het je gemakkelijk te maken hebben we verschillende voorbeeldbrieven opgesteld. Je kunt de documenten aanpassen naar jouw situatie. Stel je zelf een brief op? Vermeld dan dat je gehoord wilt worden. Heb je kosten gemaakt in verband met het bezwaar? Vraag dan om vergoeding van de proceskosten.

Proces WOZ-bezwaar maken

Vermoed je dat de WOZ-waarde niet klopt, dan is de eerste stap controleren en onderbouwen. Blijkt daaruit dat je WOZ-waarde mogelijk niet juist is, dan maak je een WOZ-bezwaar via onderstaande procedure. 

 1. Bezwaar indienen. Houd de bezwaartermijn van zes weken in de gaten. 
 2. Uitspraak gemeente. Je bezwaar wordt (gedeeltelijk) geaccepteerd of afgewezen. 
 3. Eventueel in beroep. Wijst de gemeente je bezwaar (gedeeltelijk) af, dan kun je in beroep gaan bij de rechter.

1. Bezwaar indienen en bezwaartermijn

Wil je bezwaar maken, dan moet je dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking doen. De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Heb je je beschikking later dan de dagtekening ontvangen, dan is dat de startdatum. Na zes weken vervalt je recht om bezwaar aan te tekenen.

Uitstel aanvragen

Heb je meer tijd nodig om het bezwaar te onderbouwen, dan kun je binnen de termijn van zes weken ook een pro-formabezwaarschrift indienen. Hiermee geef je aan bezwaar te willen maken en vraag je om uitstel voor het aanleveren van de onderbouwing. De gemeente laat hierna weten hoeveel tijd je krijgt voor het indienen van het bezwaarschrift met onderbouwing.

Voorbeeldbrief Pro forma beroepschrift WOZ (msword)

bezwaarschrift-woz_2024.doc (msword)

model-bezwaarschrift-incl-woz-referentierapport_2024.doc (msword)

machtiging-woz_2024.doc (msword)

2. Uitspraak gemeente

De gemeente heeft tot het eind van het jaar waarin je het bezwaar indient de tijd om uitspraak te doen. Ze mag die termijn eenzijdig met zes weken verlengen, zolang ze je daar wel vooraf over informeert. Voor langer uitstel is jouw toestemming nodig. Dien je het bezwaarschrift pas in de laatste zes weken van het kalenderjaar in, dan is de minimale bezwaartermijn zes weken. Deze termijn kan de gemeente eenzijdig met zes weken verlengen. Wil de gemeente langer uitstel dan heeft zij toestemming nodig.

In gebreke stellen en dwangsom

Reageert de gemeente niet op jouw bezwaarschrift? Stel de gemeente dan in gebreke met dit modelformulier (PDF) en geef daarbij een redelijke termijn (twee weken of langer) om alsnog uitspraak te doen. Laat de gemeente de termijn verlopen, dan heb je recht op een dwangsom.

Stel je zelf een ingebrekestelling op? Vermeld in ieder geval:

 • op welk bezwaarschrift de ingebrekestelling betrekking heeft (datum bezwaarschrift en kenmerk gemeente);
 • dat de gemeente niet tijdig uitspraak heeft gedaan over jouw bezwaarschrift;
 • dat je erop aandringt dat er alsnog uitspraak wordt gedaan.

3. In beroep

Wijst de gemeente je bezwaar (gedeeltelijk) af? Dan is de gemeente verplicht om het uit te leggen waarom zij het niet met je eens is. Tegen die uitspraak kun je in beroep gaan bij de rechter. In de uitspraak op het bezwaar staat bij welke rechtbank je het beroepschrift moet indienen.

Zes weken

Je moet het beroepschrift binnen zes weken na de dagtekening van de uitspraak van de gemeente indienen bij de rechtbank. Als je meer tijd nodig hebt, dan is het verstandig om in ieder geval binnen zes weken een pro forma beroepschrift in te dienen, waarin je verzoekt om uitstel. Nadat je het beroepschrift hebt ingediend ontvang je van de rechtbank een uitnodiging om griffierechten te betalen.

Voorbeeldbrief Pro forma beroepschrift WOZ (docx)

beroepschrift-woz_2024 (1).docx (docx)

Bezwaar OZB

De ozb (onroerendzaakbelasting) is een percentage van de WOZ. Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen het tarief van de onroerendezaakbelasting. Is een aanslag ozb echter ten onrechte aan je opgelegd omdat je op 1 januari van het jaar geen eigenaar was van de woning, dan kun je daartegen wel een bezwaarschrift indienen. Ook kun je bezwaar indienen als de gemeente het verkeerde ozb-tarief heeft toegepast (het tarief voor niet-woningen in plaats voor woningen). 

Lees meer over de ozb en bekijk de voorbeeldbrieven voor bezwaar ozb

Wat is de WOZ?

Niet alleen je huis, maar ook je garage of andere onroerende zaak heeft een WOZ-waarde. De WOZ-waarde staat op de WOZ-beschikking die je gemeente je jaarlijks toestuurt. Meer weten over de Wet WOZ? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

De WOZ uitgelegd
man op ipad vrouw kijkt mee

Ook interessant in kennisbank

Wat doe ik als mijn WOZ bezwaar is afgewezen?Kan een bezwaar tegen de WOZ-waarde leiden tot een hogere WOZ-waarde?Kan ik bezwaar indienen tegen een te lage WOZ-waarde?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Belastingen

Meer doen met de WOZ

Zelf WOZ controlerenWOZ-check Hogere WOZ? Lagere hypotheekrenteWat is de WOZ?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube