Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatverandering

Een groendak: 12 vragen

Een groendak is niet alleen mooi om te zien, maar zorgt ook voor een gezonde leefomgeving. Wat kost het? Heeft het veel onderhoud nodig? Twaalf vragen en antwoorden.

Een groendak.

1. Wat is een groendak? 

Dat is een dak waarop beplanting groeit. Bij het soort beplanting moet je denken aan vetplanten, zoals sedum. Sedum kan goed tegen langdurige droogte en een forse regenbui en heeft een voedingsbodem van vijf à zes centimeter nodig om te kunnen wortelen. Dat maakt een sedumdak licht van gewicht. Ook kruiden, bloembollen en gras zijn geschikt voor een groen dak. Sommige mensen kiezen voor een daktuin compleet met boompjes en struiken. Zo'n dak vraagt om een dikkere voedingsbodem en voldoende draagkracht.  

2. Wat zijn de voordelen van een groen dak? 

De voordelen van een groen dak is dat het goed isoleert in de winter en dat de woning koeler blijft in de zomer. Een groen dak is geen vervanging van goede dakisolatie. Een groendak kan 60 tot 80 procent meer regenwater vasthouden dan bijvoorbeeld een bitumen dak. Daarmee beperkt een groen dak overlast van overtollig water. Een groendak is goed voor de biodiversiteit. Ook filtert zo'n dak vervuild regenwater en fijnstof en CO2 uit de lucht. Daarnaast dempt het buitengeluid dat via het dak binnenkomt. Ook een mooie bijkomstigheid: de groene laag van vetplanten beschermt de onderliggende dakbedekking extra goed tegen uv-straling en andere factoren die een nadelig effect hebben op de levensduur van de dakbedekking. Daardoor gaat een dakbedekking onder een groen dak lang mee: tot wel vijftig jaar.  

3. Wat zijn de nadelen van een groendak?  

De aanlegkosten van een groen dak zijn hoger dan bij traditionele dakbedekkingen en er is een risico op lekkages bij een verkeerde installatie. Daarnaast kan het voor sommigen een nadeel zijn dat een groen dak regelmatig onderhoud nodig heeft om de beplanting gezond te houden en de waterafvoer te controleren.

4. Is elk dak geschikt voor een groendak? 

Nee, niet alle constructies zijn geschikt voor een groen dak. De dakconstructie moet sterk genoeg zijn, zeker bij een daktuin. Wil je een groen dak aanleggen, laat dat dan goed onderzoeken door een specialist of constructeur. Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt voor een groendak. Op een hellend dak kun je wel planten laten groeien, maar zo'n schuin dak droogt sneller uitdoordat de regen eerder wegloopt. Bij een dakhelling van meer dan 25 graden zijn extra voorzieningen nodig om het water langer vast te houden. Bij dakhellingen van 65 graden of meer is een groendak niet mogelijk.

5. Waar moet je rekening mee houden bij een groendak? 

  • Om lekkages te voorkomen moet de ondergrond waterdicht en wortelbestendig zijn. Laat een specialist dit altijd goed controleren.
  • Soms moet de bestaande dakbedekking worden vervangen.
  • Er is een waterafvoer nodig.
  • Kies voor een natuurlijke voedingsbodem zoals lavakorrels gemengd met potgrond en niet voor een onnatuurlijke voedingsbodem zoals steenwolplaten. Een onnatuurlijke voedingsbodem moet bijvoorbeeld vaker worden bemest.
  • In sommige gevallen is een bouwvergunning noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer het dak als daktuin wordt gebruikt en constructieve aanpassingen nodig zijn. Vraag dit na bij je gemeente.
  • Groene daken trekken dieren zoals vogels en insecten aan. Dat vindt niet iedereen even leuk.  
  • Niet alle soorten planten doen het goed op een groendak. Zoek uit wat geschikte planten zijn die het goed doen op een groen dak.

6. Wat kost een groendak?  

De kosten voor een sedumdak liggen tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter, afhankelijk van het aantal vierkante meters, het type groen dak en de beplanting die je kiest. 

7. Krijg ik subsidie voor de aanleg van een groendak? 

Bij een aantal gemeenten en waterschappen wel. Kijk op de Groene Subsidiewijzer of je in aanmerking komt voor een subsidie.  

8. Heeft een groendak veel onderhoud nodig? 

Een sedumdak met vetplantjes vraagt weinig onderhoud. Leg je een complete tuin aan op het dak, moet je die bijhouden zoals je een tuin onderhoudt. In beide gevallen controleer je een keer per jaar de afvoer en verwijder je jaarlijks het onkruid. Geef het dak water bij langdurige droge periodes of bij zeer schuin dak. Zo blijft de waterbuffering op peil en kan het groene dak langer meegaan. 

9. Hoe vind ik een betrouwbare leverancier? 

Kijk hiervoor op de website van brancheorganisatie Vereniging Bouwwerk Begroeners of op die van Stichting Groenkeur

10. Mag ik lopen op een groendak? 

Op een sedumdak alleen incidenteel, voor bijvoorbeeld onderhoud of om de ramen te lappen. De beplanting moet altijd weer lucht en licht krijgen. Op een daktuin kun je wel lopen.

11. Kunnen zonnepanelen op groendaken?  

Ja, je kunt zonnepanelen op een groen dak aanleggen. Een sedumdak zorgt er zelfs voor dat zonnepanelen minder warm worden en dat kan de opbrengst ervan verhogen. Zonnepanelen bevorderen ook de biodiversiteit op het dak, omdat in de schaduw van de panelen andere planten groeien dan in de zon. Houd wel ongeveer 35 cm ruimte tussen het groendak en de zonnepanelen, zodat het groene dak voldoende lucht en licht krijgt om te overleven. 

12. Wat is de beste tijd om groendak aan te leggen? 

Een groen dak kun je het hele jaar door aanleggen, alleen niet als het vriest.

Meer informatie

Meer over groendaken lees je op de website van Groendak of MilieuCentraal.

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonenWonen-Veiligheid

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube