Voor VvE'sContact

Snel naar

Hoe kun je het dak isoleren? Wat kost dakisolatie?Wat levert dakisolatie op? Aandachtspunten dakisolatie
BackIsoleren en ventileren

Dakisolatie

Via een slecht of niet geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit huis. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen op de energierekening. Hoe pak je het aan, wat kost dakisolatie en waar let je op?

man pakt isolatiemateriaal

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Hoe kun je het dak isoleren? 

Schuin dak isoleren

Heb je een schuin dak, dan is de binnenzijde (laten) isoleren het makkelijkst. Hiervoor kun je spijkerflensdekens, kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie gebruiken. 

De buitenzijde isoleren is een ingrijpender klus; het dak wordt hoger, waardoor je bijvoorbeeld goten moet aanpassen. Meestal kies je hiervoor bij een grote verbouwing. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak zijn renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen -en folie-isolatie. 

Plat dak isoleren

Bij een plat dak is isolatie aan de binnenzijde het makkelijkst. Hiervoor kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Deze bevestig je bij een houten dak tussen de dakbalken. De binnenzijde van een plat dak isoleren is af te raden bij vochtige ruimtes, zoals de badkamer. 

Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder, omdat je dan bijvoorbeeld de dakranden moet verhogen. De buitenkant kun je isoleren met kunststof isolatieplaten van bijvoorbeeld piepschuim. 

Zoldervloer isoleren

In plaats van het dak te isoleren, kun je ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol tussen de zolderbalken. 

Voor isolatie aan de bovenzijde gebruik je isolatieplaten of vlieringvloerelementen, of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal. 

Isolatiespecialist brengt dakisolatie aan

Verduurzamen met dakisolatie

Via een slecht of niet geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit huis. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen op de energierekening. Maar voordat het zover is, heb je wellicht de nodige vragen. Hoe pak je het aan? Wat kost dakisolatie en waar let je op? Met dit e-book geven wij je onafhankelijke informatie, praktische tips en aandachtspunten. Een goed begin als je plannen hebt om te verduurzamen.

Download het e-book

Wat kost dakisolatie? 

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. De buitenzijde van een dak isoleren is duurder dan isolatie van de binnenzijde. 

Heb je onvoldoende eigen geld om je dak te isoleren, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten. Of maak gebruik van onze ledenkorting

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

Wat levert dakisolatie op? 

DakisolatieEenmalige kosten (uitbesteden)Eenmalige subsidieJaarlijkse besparing*Jaarlijkse besparing op CO2 per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder)€ 4.400€ 1.900€ 1.0001.600 kilo
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder)€ 4.400€ 1.900€ 562,50900 kilo
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder)€ 900€ 350€ 562,50900 kilo
Isoleren plat dak€ 3.200€ 1.300€ 8751.400 kilo

Bron: Milieu Centraal

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. Voor het verkrijgen van subsidie moet je minimaal twee maatregelen nemen. 

Aandachtspunten dakisolatie

  • Besteed je dakisolatie uit aan een isolatiebedrijf, kies voor een bedrijf met Venin certificering. Kies je voor een klusbedrijf, check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven.
  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer. 
  • Controleer de te isoleren delen van je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.


Veelgestelde vragen over dakisolatie

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

GevelisolatieSpouwmuurisolatieGlas vervangenVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube