Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud buiten

Plat dak

Een plat dak is veel kwetsbaarder dan een pannendak en heeft meer onderhoud nodig. Welke soorten dakbedekking zijn er, hoe lang gaan deze mee en welk onderhoud is daarbij nodig? Lees alles wat je moet weten over een plat dak.

Huis met een plat dak.

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Een plat dak kun je met verschillende materialen bedekken:

 • Bitumen
  Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee. Je hebt APP gemodificeerde bitumen (dit is uv-bestendig en heeft geen afdekking nodig door bijvoorbeeld grind), SBS gemodificeerde bitumen (niet uv-bestendig en heeft afdekking nodig) en geblazen bitumen (alleen geschikt als onderlaag).
 • Kunststof en rubber
  Kunststof dakbedekking gaan net zo lang mee als een bitumen dakbedekking, ongeveer 30 jaar. Rubberen dakbedekking gaat rond de 40 jaar mee. Het meest gebruikt worden EPDM (rubber), PVC en ECB (kunststof).
 • Metaal
  Het is mogelijk om lood, zink en koper als dakbedekking te gebruiken, maar deze metalen worden niet vaak toegepast. Hoogstens voor kleinere daken, zoals een dakkapel. Koper is bovendien duur en de montage is specialistisch werk. 
 • Groen
  Je kunt ook kiezen voor een groen dak, van bijvoorbeeld sedum (een soort vetplantjes). Een groen dak is prijzig en vraagt het nodige onderhoud, maar gaat lang mee: zo'n 50 jaar. Lees meer over groene daken.

Wat kost dakbedekking van een plat dak?

Wat (vervanging van) dakbedekking van een plat dak kost, hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal en de oppervlakte. Met de Prijzenindicator kun je zelf berekenen wat het vervangen van een plat dak ongeveer kost. Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Een aantal specifieke aandachtspunten bij het uitbesteden van deze klus:

 • Is het dakdekkersbedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals VEBIDAK of Techniek Nederland?
 • Krijg je garantie, bijvoorbeeld voor een periode van tien jaar?
 • Als de bestaande dakbedekking wordt verwijderd, betaal je dan afval- en stortkosten?
 • Wat zijn de kosten voor het eventueel aanpassen van het afschot voor de waterafvoer?
 • Zijn de kosten van bijvoorbeeld grind op de dakbedekking ook meegenomen in de offerte?
 • Tip: denk bij het vernieuwen van een dak ook aan de mogelijkheid om het dak meteen te isoleren.
Lees ook de tips aannemer en offerte

Wanneer moet je een plat dak vervangen?

Een plat dak vervangen is nodig bij (meerdere) gebreken, zoals scheuren, blaren en plooien. Ook als je het dak gaat isoleren, is dat een mooi moment om de dakbedekking aan te pakken. De eerste gebreken ontstaan vaak op de dakranden en bij de aansluitingen op andere bouwdelen. Laat de dakbedekking eventueel door een deskundige nakijken.

Welk onderhoud heeft een plat dak nodig?

Een plat dak kun je het beste twee keer per jaar inspecteren. Kies daarbij wel het juiste moment, zodat je de bedekking niet beschadigt. In de zomer kan bitumen bijvoorbeeld erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Een aantal aandachtspunten bij het onderhoud van je platte dak:

 • Loop vooral de kwetsbare delen van het platte dak na, zoals de aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren en de aansluitingen op opgaande muren. Water dat blijft staan versnelt verwering en veroorzaakt algengroei.
 • Controleer de eventueel aanwezige beschermlaag van de dakbedekking. Dit kan bijvoorbeeld leislag (fijn gemalen leisteen) of grind zijn. Na verloop van tijd wordt de beschermlaag dunner en kan uv-straling ontbinding van het bitumen eronder veroorzaken. Bitumen veroudert door inwerking van zonlicht. Goede afscherming bepaalt dan ook in hoge mate de levensduur. 
 • Verwijder bij een dakbedekking met grof grind regelmatig mos- en algengroei. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond.
 • Ligt er geen grind of losse leislag op het platte dak, maak het dak dan schoon met een harde bezem en eventueel water. Gebruik nooit oplosmiddelen; die tasten de dakbedekking aan.
 • Pleeg bij een groen dak minimaal twee keer per jaar onderhoud; verwijder ongewenste beplanting, zorg voor bemesting, maak de afvoeren schoon en geef water in droge periodes.

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Wanneer moet dakbedekking op een plat dak vervangen worden?Welke dakbedekking is het meest geschikt voor een plat dak?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buitenOnderhoud binnenWat kost onderhoud?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube