Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud buiten

Dakbedekking plat dak

Platte daken zijn kwetsbaarder dan schuine daken en hebben meer onderhoud nodig. Welke soorten dakbedekking zijn er, hoe lang gaat de dakbedekking mee en welk onderhoud is er nodig? Lees alles wat je moet weten over een plat dak.

Huis met een plat dak.

Dakbedekking voor een plat dak

Platte daken kun je met verschillende materialen bedekken. De typen dakbedekking verschillen in levensduur, kosten en onderhoud.

 • Bitumen
  Bitumen dakbedekking wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee. Bitumen is een vloeibare stof die voorkomt in ruwe aardolie. Het is zeer waterdicht, het materiaal is makkelijk te verwerken en het hecht erg goed aan de ondergrond. Bitumen is het soort dakbedekking dat het makkelijkste is om te plaatsen. Er zijn verschillende soorten:
  • APP gemodificeerde bitumen. Dit type is uv-bestendig en heeft geen afdekking nodig door bijvoorbeeld grind.
  • SBS gemodificeerde bitumen. Dit type is niet uv-bestendig en heeft afdekking nodig. 
  • Geblazen bitumen, wat alleen geschikt is als onderlaag. Hier moet altijd nog een andere laag  dakbedekking overheen. 
 • Kunststof en rubber
  Kunststof en rubberen dakbedekking plaatsen is specialistischer werk en wordt daarom veel minder gebruikt dan bitumen.
  • De meest gebruikte kunststof dakbedekking is PVC en ECB. PVC is goed bestand tegen zoute neerslag en het is redelijk eenvoudig te vormen. PVC heeft van alle materialen de kortste levensduur: gemiddeld 25 jaar.
  • De meest gebruikte rubberen dakbedekking is EPDM. Dit is erg soepel materiaal en daardoor voor bijna elk dak geschikt. EPDM heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar en is bestand tegen veel logen, zuren en zouten en kan temperaturen aan van -35 tot 120 graden.
 • Metaal
  Je kunt lood, zink en koper als dakbedekking te gebruiken, maar dit soort dakbedekking wordt niet vaak toegepast, want het is duur en specialistisch werk. Bovendien maakt metaal ook veel lawaai, bijvoorbeeld bij regen. Alleen voor kleinere daken wordt het soms gebruikt, zoals een dakkapel. 
 • Groen
  Je kunt ook kiezen voor een groen dak van bijvoorbeeld sedum (een soort vetplanten). Een groen dak is prijzig en vraagt het nodige onderhoud, maar gaat lang mee: zo'n 50 jaar. 
Lees meer over groene daken
Man met gereedschap in hand

Tip! Boek een vakman via de Klusservice

Via de Klusservice roep je de hulp in van betrouwbare vakmensen voor uiteenlopende klussen. Boek eenvoudig online voor het moment dat het jou uitkomt.

Klusservice

Kosten dakbedekking

De kosten voor (vervanging van) dakbedekking van een plat dak hangen af van verschillende factoren, zoals het materiaal en de oppervlakte. Met de Prijzenindicator kun je berekenen wat nieuwe dakbedekking ongeveer kost. De prijs voor een bitumen of kunststof dakbedekking ligt ongeveer tussen de 60 tot 140 euro per vierkante meter, afhankelijk van hoeveel lagen je aanbrengt (bij bitumen) en of je de oude dakbedekking laat verwijderen of laat zitten. 

Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten als je deze klus gaat uitbesteden:

 • Is het dakdekkersbedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals VEBIDAK of Techniek Nederland?
 • Krijg je garantie, bijvoorbeeld voor een periode van tien jaar?
 • Betaal je afval- en stortkosten als de bestaande dakbedekking wordt verwijderd?
 • Wat zijn de kosten voor het aanpassen van het afschot voor de waterafvoer?
 • Zijn kosten van bijvoorbeeld grind op de dakbedekking meegenomen in de offerte?
 • Tip: denk bij het vernieuwen van een dak ook aan de mogelijkheid om het dak meteen te isoleren.

Plat dak vervangen

Een plat dak vervangen is nodig als er gebreken zijn, zoals scheuren, blaren en plooien. De eerste gebreken ontstaan vaak op de dakranden en bij de aansluitingen op andere bouwdelen. Ook als je het dak gaat isoleren, is dat een mooi moment om het dak aan te pakken. Laat het dak eventueel nakijken door een deskundige.

Plat dak met scheur in dakbedekking

Onderhoud plat dak

Controleer een plat dak twee keer per jaar. Kijk uit dat je daarbij de bedekking niet beschadigt. In de zomer kan bitumen bijvoorbeeld erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is de beste periode om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Een aantal aandachtspunten bij het onderhoud van een plat dak:

 • Loop de kwetsbare delen van het platte dak na
  Bekijk de aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren en de aansluitingen op opgaande muren. Water dat op het dak blijft staan, versnelt verwering en veroorzaakt algengroei.
 • Controleer de beschermlaag van de dakbedekking
  Dit kan bijvoorbeeld leislag (fijn gemalen leisteen) of grind zijn. Na verloop van tijd wordt de beschermlaag dunner en door de zon kan het bitumen eronder verouderen en ontbinden. Goede afscherming door de beschermlaag heeft daarom een grote invloed op de levensduur van bitumen.
 • Verwijder mos- en algengroei bij een dakbedekking met grof grind
  Zorg dat er een laag grof grind van minimaal 3 cm ligt. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond.
 • Maak een dak zonder beschermlaag schoon met een harde bezem
  Ligt er geen grind of losse leislag op het dak, maak het dak dan schoon met een harde bezem en eventueel water. Gebruik nooit oplosmiddelen, want die tasten de dakbedekking aan.
 • Onderhoud een groen dak minimaal twee keer per jaar
  Verwijder ongewenste beplanting, zorg voor bemesting, maak de afvoeren schoon en geef water in droge periodes.

Is er iets aan de hand met je dak? Kijk voor wat je kunt doen bij verschillende gebreken in de Problemenwijzer.

Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Wanneer moet dakbedekking op een plat dak vervangen worden?Welke dakbedekking is het meest geschikt voor een plat dak?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buitenWat kost onderhoud?Schuin dak

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube