Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDe verkoop voorbereiden

Huis verkopen zonder makelaar

Het verkopen van je huis zonder makelaar kan je veel geld besparen, maar vergt ook extra inspanning. Waar moet je op letten in de huidige markt? Check op deze pagina alles wat je moet weten als je zelf je eigen woning gaat verkopen.

Man en vrouw tussen verhuisdozen

Zorg voor een goede voorbereiding

Ga je je huis verkopen zonder makelaar, dan moet je zelf een hoop regelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alle praktische zaken af te handelen, zodat je goed voorbereid bent op het gehele verkoopproces. Een goede voorbereiding is het halve werk en je kunt op deze manier duizenden euro's besparen. Zo is het verstandig om zoveel mogelijke relevante informatie en documenten, zoals een definitief energielabel, van je woning in een verkoopdossier te verzamelen. Dan hou je een beetje overzicht over de hele papierwinkel. De volgende stukken zijn relevant voor potentiële kopers en/of bij de notaris:

 • Akte van levering (bewijs van eigendom woning)
 • Ingevulde lijst van zaken
 • Garantiebewijzen en contractstukken
 • Een geldig energielabel voor de woning
 • De meest recente WOZ-beschikking en de belastingaanslagen van de gemeente en het waterschap.

Bepaal de vraagprijs

Je bent klaar om je woning zelf te verkopen, maar voor welk bedrag zet jij je huis te koop? Het vaststellen van de vraagprijs is onder meer afhankelijk van de woon- en perceeloppervlakte van je woning en natuurlijk de lokale huizenmarkt. Ook de staat van onderhoud en de regio/buurt waarin je woning staat is belangrijk. Wil je precies weten hoeveel de huizen in jouw buurt gekost hebben? Vraag dan de aankoopprijzen op. Het Kadaster registreert verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Je kunt de aankoopprijs van willekeurige woningen voor een klein bedrag opvragen via de website van het Kadaster. Maar wat je huis, volgens diverse berekeningen, waard zou moeten zijn is soms veel minder belangrijk dan wat je er nu daadwerkelijk voor kunt krijgen. Met de juiste informatie hoef je niet onder te doen voor een ervaren onderhandelaar en de meeste makelaars. Natuurlijk ga je voor het beste verkoopresultaat. Hiervoor kun je het beste richten op de huidige concurrentie oftewel de andere woningen die nu ook te koop staan. Zo krijg je meer inzicht in wat uiteindelijk de verkoopprijs zou moeten zijn. Wat extra tijd hierin investeren kan je een hoop geld schelen. 

> Meer informatie over het bepalen van de vraagprijs

Maak je huis verkoopklaar

Als je ervoor kiest zelf je huis verkopen dan is een gedegen voorbereiding het halve werk. Loop kamer voor kamer door de woning en kijk wat voor kleine gebreken je tegenkomt. Denk aan lekkende kranen, afgebladderde stukken behang of loszittende deurkrukken. Dat zijn gebreken die je vrij snel zelf kunt repareren, maar waardoor je woning er meteen een stuk beter uitziet voor potentiële kopers.

Het lijkt een open deur, maar vergeet vooral ook niet om je huis goed op te ruimen. Kijk kritisch naar je spullen en bepaal wat wel of niet noodzakelijk is. Zo kun je tekeningen, foto's en kaartjes het beste weghalen. Die vind jij misschien heel gezellig, maar een potentiële koper ziet het waarschijnlijk als rommelig. Als je alles netjes hebt opgeruimd, ziet je huis er meteen ook een stuk ruimer uit. En natuurlijk zorg je ervoor dat je huis schoon is. En natuurlijk zorg je ervoor dat je huis schoon is.

Promoot je huis

De promotie van je woning is belangrijk. Je wilt immers dat je huis onder de aandacht komt van zoveel mogelijk kopers op de woningmarkt en je veel bezichtigingen kunt inplannen. Misschien komt het bijvoorbeeld ook uit om mee te doen aan een landelijke open huizen dag. En anders kun je overwegen om zelf een open huis te organiseren. Vaak doen verkopers dit om niet steeds losse bezichtigingen in te hoeven plannen. Om je woning zo goed mogelijk te presenteren zijn bepaalde onderdelen onmisbaar:

Professionele fotografie

Goede en aantrekkelijke foto’s geven een positieve eerste indruk van je woning. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van de presentatie van je woning. Wil je zeker weten dat je huis goed tot zijn recht komt? Schakel dan een fotograaf in, zodat je professionele foto's kunt gebruiken voor de plaatsing van advertenties op bijvoorbeeld Funda. 

Schrijf een pakkende verkooptekst

Naast goede foto's heb je ook een pakkende verkooptekst nodig om met je woning de aandacht te trekken. De beschrijving hoeft niet heel lang of uitgebreid te zijn, maar het is wel van belang om de belangrijkste (onderscheidende) kenmerken van je woning op een rij te zetten. Het voordeel aan zelf je verkooptekst schrijven is dat jij als geen ander weet, wat jouw huis zo fijn maakt.

Kies je promotiemiddelen

Om je huis onder de aandacht te brengen is het belangrijk om te bepalen welke promotiemiddelen je wilt inzetten. Kies je voor online? Of wil je het liefst gewoon in de buurt adverteren? Of allebei?  Afhankelijk van je mogelijkheden heb je een aantal opties:

 • Rondom huis en omgeving: plaats promotiemiddelen aan, op, in, om en nabij je woning. Denk hierbij aan tuinborden, raamposters en wegwijsborden.
 • Je persoonlijke netwerk: laat aan familie, vrienden, buren en collega’s weten dat je je huis te koop zet. Hierbij kun je ook gebruikmaken van social media. 
 • Online promotie: het grootste deel van de kopers begint hun zoektocht naar een woning op internet. Het is dus verstandig om je woning op verschillende plaatsen aan te bieden. Je kunt er ook voor kiezen om een hele website over je woning te maken, deze kun je vervolgens promoten op social media.

Let op: alleen makelaars mogen een advertentie plaatsen op Funda. Wil je je woning graag op Funda hebben, dan kun je hiervoor bijvoorbeeld een internetmakelaar inschakelen.

Bezichtigingen houden

Als je zelf je huis gaat verkopen, dan moet je zelf de bezichtigingen verzorgen. En dat heeft zo zijn voordelen. Je weet zelf ten slotte het beste wat de unieke kenmerken van jouw huis zijn. Daarnaast ben je voor de bezichtigingen niet aan kantoortijden gebonden en kun je uitgebreid de tijd nemen om kijkers rond te leiden. 

Bij een bezichtiging wil je dat potentiële kopers zich het huis zo snel mogelijk toe-eigenen. Ze moeten niet het gevoel krijgen dat ze in jouw huis op bezoek zijn. Zorg er daarom voor dat je overbodige spullen weghaalt. Loop voor de bezichtigingen nog even het huis door om de boel recht te trekken en de laatste rommeltjes op te ruimen.

Let op: als verkoper van de woning heb je een mededelingsplicht richting de koper. Deze houdt in dat de verkoper de koper moet informeren over eigenschappen van de woning en het perceel die voor de koper van belang zijn om te weten, zoals gebreken die de verkoper kent en die niet direct zichtbaar zijn voor de koper.

Onderhandelen 

Heb je een bod ontvangen op je huis? Dan kan het onderhandelen beginnen. Je kunt het bod accepteren, afwijzen, maar je kunt ook een tegenbod doen. Doe je een tegenbod, dan ben je in onderhandeling. Zeker in de huidige overspannen markt kan dit proces een uitdaging zijn.

Onderdeel van de onderhandelingen kunnen ook de ontbindende voorwaarden zijn. Ontbindende voorwaarden geven de koper een kans om de koop te annuleren, bijvoorbeeld als de geldlening door de bank wordt geweigerd. Als je er in de onderhandelingen uit komt met de koper, dan worden de ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopovereenkomst.

Tip: bepaal van tevoren waar jij zelf in de onderhandelingen staat. Wat wil je het liefst? Wanneer wil je 'ja' tegen een voorstel kunnen zeggen? En wanneer 'nee'? De beste onderhandelaars zijn goed voorbereid, zodat ze met zelfvertrouwen het onderhandelingsproces in kunnen gaan. 

Het koopcontract opstellen & tekenen

Ben je het eens geworden met de koper over de prijs en de voorwaarden? Dan kan de koopovereenkomst opgesteld worden. Daarvoor kun je een model koopovereenkomst gebruiken. Dit is een standaard koopovereenkomst die veel makelaars ook gebruiken.

Tip: Gebruik ons model koopovereenkomst

Wil je zeker weten of je alles goed in het contract gezet hebt? Dan kun je de overeenkomst bij ons laten controleren door een jurist.

De overdracht

In overleg met de kopers maak je een afspraak bij de notaris. De notaris stelt een zogeheten leveringsakte op die door jou en de koper getekend moet worden. Op dat moment betaalt de koper de koopsom en de notaris zorgt voor de eventuele aflossing van de hypotheek. Tot slot overhandig je de sleutels aan de koper, die vanaf dat moment officieel eigenaar van de woning is.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Moet ik voor het tekenen van een koopcontract voor mijn woning naar de notaris?Wat is de wettelijke bedenktijd van drie dagen?De koper heeft de ontvangstbevestiging die hoort bij de koopovereenkomst niet getekend, wat zijn de gevolgen?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarKopen-OriënterenVerkopen

Ook interessant

De bezichtiging: 7 tipsBod ontvangen? Zo onderhandel jeZo werkt de overdracht

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube