Zo bepaal je de vraagprijs
Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt je huis verkopen. Maar hoe bepaal je de vraagprijs van je huis? Wij geven je inzicht en tips om een realistische verkoopprijs voor je huis te bepalen.

Kijk naar huizen in de buurt
Door te kijken naar woningen in de buurt die te koop staan of recent verkocht zijn, krijg je inzicht in de actuele vraagprijzen. Lijken deze woningen op jouw huis dan is dat goed vergelijkingsmateriaal. Let hierbij onder meer op het aantal vierkante meters, de ligging, het soort woning en de staat van onderhoud. Door te zien wat er voor deze woningen wordt gevraagd en hoe lang deze woningen al te koop staan, krijg je een goede indicatie van wat de ideale vraagprijs voor jouw huis zou kunnen zijn.
Zoek prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt
Wil je precies weten hoeveel de huizen in jouw buurt gekost hebben? Je kunt inzicht krijgen in de verkoopprijzen. Het Kadaster registreert bijvoorbeeld verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Op deze manier kun je de vraagprijs met de uiteindelijke verkoopprijs vergelijken. Dit geeft je een beter beeld van de huizenmarkt in jouw buurt, hoe het zit met vraag en aanbod en van wat je kunt verwachten als verkoper.
Krijg snel inzicht met de Verkoopprijsbepaler
Wat is de verkoopwaarde van je woning? Maak gebruik van de Eigen Huis Verkoopprijsbepaler en krijg inzicht in marktprijzen en de verkooptijd van vergelijkbare woningen in jouw gemeente. Met de Eigen Huis Verkoopprijsbepaler krijg je als verkoper voor slechts 39,95 toegang tot dezelfde tools die professionele makelaars en taxateurs hanteren. Zo krijg je als verkoper zelf inzicht in een realistische vraagprijs en ga je goed voorbereid in gesprek met verkoopmakelaars.
- Je kiest zelf vergelijkbare woningen
- Bepaal met betrouwbare informatie de verkoopprijs
- Je hebt dezelfde informatie als de verkoopmakelaar
Schakel een makelaar in
Wil je hulp bij het bepalen van de vraagprijs van je huis? Dan kun je een verkoopmakelaar inschakelen. Een makelaar kent de woningmarkt goed en kan jou helpen om de prijs van je woning te berekenen. Tegelijkertijd heeft hij inzicht in waar potentiële kopers naar op zoek zijn, hoe het zit met overbieden en je adviseren of het verstandig is om bijvoorbeeld wat hoger of juist lager te in te zetten om meer kijkers te trekken. Het is daarbij verstandig om meerdere makelaars een inschatting te laten maken en hen te laten uitleggen wat hun visie op de huidige markt is. Zo kun je de prijzen met elkaar vergelijken.
Taxatie
Om je prijs van je huis te berekenen kun je een taxatie laten maken, hieraan zijn wel kosten gebonden. Door de kennis en expertise van de taxateur krijg je een goede indicatie van hoeveel het huis waard is.
Wat zijn je wensen?
Het is ook belangrijk om zelf te bedenken wat je aan de verkoop wilt overhouden. Welke prijs heb je zelf voor de woning betaald? Hoeveel heb je geïnvesteerd? Hoe veel tijd mag de verkoop innemen? En in welke staat laat je het achter? Het zijn allemaal factoren die van belang zijn bij het bepalen van de vraagprijs. En bedenk ook vooraf hoe je wilt omgaan met verschillende biedingen. Wat doe je bijvoorbeeld als een potentiële koper direct de vraagprijs biedt, maar er nog een aantal kijkers komen? In de huidige markt kun je ervan uitgaan dat er vast nog een hoger bod komt. Wat zijn je afspraken met de makelaar als het verschil tussen vraagprijs en de uiteindelijk verkoopprijs groter is dan vooraf gedacht. Maar hierover afspraken met de verkoopmakelaar zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Heb je een koper gevonden? Lees dan ook meer over het voorlopig koopcontract.
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor € 37,50 per jaar