Vraagprijs bepalen

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt je huis verkopen. Maar hoe bepaal je de vraagprijs van je huis? Je wilt niet teveel vragen voor je woning, maar zeker ook niet te weinig. Wij geven je 4 tips, zo weet je wat je te doen staat bij het bepalen van de vraagprijs.

Kijk in de buurt

Je krijgt een goed beeld van de vraagprijs door te kijken naar woningen in de buurt die te koop staan of recent verkocht zijn. Lijken deze huizen op het huis dat je wilt kopen dan is dat goed vergelijkingsmateriaal. Let hierbij onder meer op het aantal vierkante meters, de ligging, het soort woning en de staat van onderhoud. Door te zien wat er voor deze woningen wordt gevraagd en hoe lang deze woningen al te koop staan, krijg je een goede indicatie van wat je voor jouw huis moet vragen.

Zoek prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt

Wil je precies weten hoeveel de huizen in jouw buurt gekost hebben? Vraag dan de aankoopprijzen op. Het Kadaster registreert verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Omdat je nu de aankoopprijs van de woningen kunt inzien, kan je de vraagprijs met de aankoopprijs vergelijken. Zijn de huizenprijzen gemiddeld hoger of lager? De vergelijking van de vraagprijs tegenover de aankoopprijs geeft je een beter beeld van de huizenmarkt in jouw buurt.

Je kunt de aankoopprijs van willekeurige woningen voor een klein bedrag opvragen via de website van het Kadaster. Hierdoor krijg je de juiste inzichten om de prijs van je huis goed te berekenen.

Vraag gegevens op bij het Kadaster

3. Schakel een makelaar in 

Wil je hulp bij het bepalen van de vraagprijs van je huis? Dan kun je een verkoopmakelaar inschakelen. Een makelaar kent de woningmarkt goed en kan jou helpen om de prijs van je woning te berekenen. Het is daarbij verstandig om meerdere makelaars een inschatting te laten maken. Zo kun je de prijzen met elkaar vergelijken.

Taxatie

Om je prijs van je huis te berekenen kun je een taxatie laten maken, hieraan zijn wel kosten gebonden. Door de kennis en expertise van de taxateur krijg je een goede indicatie van hoeveel het huis waard is.

Wat zijn jouw wensen?

Het is ook belangrijk om zelf te bedenken wat je aan de verkoop wilt overhouden. Welke prijs heb je zelf voor de woning betaald? Hoeveel heb je geïnvesteerd? Hoe veel tijd mag de verkoop innemen? En in welke staat laat je het achter? Het zijn allemaal factoren die van belang zijn bij het bepalen van de vraagprijs.

Heb je een koper gevonden? Lees dan ook meer over het voorlopig koopcontract.

Ook interessant

De verkoop voorbereiden

Hoe bepaal je de verkoopprijs van je huis? En neem je een makelaar in de arm of regel je de verkoop zelf? Tips voorbereiding

Huis verkopen zonder makelaar

Zelf je huis verkopen zonder makelaar? Wij leggen uit waar je op moet letten. Lees meer

Onderhandelen

Heb je een bod ontvangen, dan kan het onderhandelen beginnen. Hoe pak je dit aan? Tips onderhandelen

Doe je voordeel met deze diensten