7 onderhandelingstips bij de verkoop van je huis

Ga je je huis verkopen? En heb je een bod ontvangen? Dan volgt het onderhandelen.  Maar waar moet je eigenlijk precies op letten? Wij hebben de 7 belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Zo begin je goed voorbereid aan de onderhandelingen. 

Tip 1. Houd het hoofd koel

Behandel de andere partij altijd vriendelijk en met respect, maar geef nooit zomaar toe. Stel je vriendelijk, open en toegankelijk op, maar laat niet over je heen lopen. Jij hebt de koper nodig en de koper jou. 

Tip 2: Bepaal je onderhandelingsruimte

Beslis van tevoren hoeveel je minimaal voor het huis wilt hebben. En op welke punten je iets wil of kunt toegeven. Zo weet je meteen of verder onderhandelen zin heeft of dat je op zoek moet naar een andere koper.

Tip 3: Blijf bij de feiten

Onderhandel op basis van objectieve criteria. Als het eerste bod te laag lijkt, ga dan niet meteen in de aanval, maar vraag de koper hoe hij tot dat bedrag gekomen is. Of geef bijvoorbeeld op basis van een keuringsrapport aan wat er allemaal aan meerwaarde in het huis zit.

Tip 4: Voorkom een impasse

Als beide partijen in hun eerste bod blijven hangen, stranden de onderhandelingen. Bedenk van tevoren op welke punten je eventueel bereid bent water bij de wijn te doen.

Tip 5: Wees creatief

Probeer meerdere manieren te bedenken om tot overeenstemming te komen. Is de prijs niet onderhandelbaar? Misschien valt er te onderhandelen over de overdrachtsdatum of roerende zaken.

Tip 6: Presentatie

Beoordeel ieder bod stellig, als een eindbod. Een opmerking als: ‘Om te beginnen zat ik te denken aan een verkoopprijs van…’ geeft de koper erg veel onderhandelingsruimte. 

Tip 7: Twee winnaars

Houd in het achterhoofd dat onderhandelen een proces is waarbij er twee winnaars zijn: de koper koopt het huis voor een goede prijs en jij krijgt de prijs die je graag wilt hebben. Behandel elkaar daarom met respect tijdens de onderhandeling. 

Meer lezen

Huis verkopen zonder makelaar

Zelf je huis verkopen zonder makelaar? Wij leggen uit waar je op moet letten. Lees meer

Koopcontract tekenen

Na het bieden en onderhandelen volgt het tekenen van het koopcontract. Waar let je op? Over het koopcontract

Zo werkt de overdracht

Tijdens de oplevering van je huis doet de koper een laatste inspectieronde. Hierna vindt de overdracht plaats. Over de overdracht