Juridische tips voor de verkoper
Je wilt je huis verkopen. Wat is handig om te weten op juridisch gebied? Wat moet je vertellen aan de koper, welk contract kun je het beste gebruiken en wat doe je als de koper de gemaakte afspraken niet nakomt?
1. De mededelingsplicht
Als verkoper heb je een mededelingsplicht. Dat wil zeggen dat je alles wat je weet en wat belangrijk kan zijn voor de koper, moet vertellen.
2. De koopovereenkomst voor een bestaande woning
Voor de verkoop van je huis kunt je het beste onze Koopovereenkomst voor een bestaande woning gebruiken. Hierin zijn de rechten van zowel jou als de koper goed geregeld. Persoonsgegevens, de ontbindende voorwaarden en een lijst met zaken die bij de koopovereenkomst horen moet je samen met de koper invullen. Via de laatste lijst geef je aan welke zaken bij de koop zijn inbegrepen, zodat hierover geen discussie kan ontstaan. Als je de overeenkomst allebei hebt ondertekend, heeft de particuliere koper nog drie dagen bedenktijd. Jij als verkoper hebt dat niet.
3. Koopovereenkomst inschrijven bij het Kadaster
Wil de koper de koopovereenkomst laten inschrijven bij het Kadaster? Dan moet je hieraan meewerken. De koper kan daarmee onder andere voorkomen dat hij of zij achter het net vist als jij voor de overdracht failliet wordt verklaard, of als er beslag op je woning wordt gelegd.
Voorbeeld koopovereenkomst
Ben je eruit met de koper? Dan kunnen jullie het koopcontract opstellen. Gebruik hiervoor ons voorbeeld koopovereenkomst.
Bekijk het voorbeeld4. Als de koper afspraken niet nakomt
Het kan voorkomen dat de koper zijn afspraken niet nakomt. Hij verschijnt bijvoorbeeld niet bij de overdracht. Wat kun je dan doen? Je kunt dan het beste volgens een stappenplan te werk gaan.
5. Aansprakelijkheid bij verborgen gebreken
Als de koper na de overdracht op een gebrek stuit, kan hij jou daarvoor meestal niet aansprakelijk stellen. Met de overdracht van de woning gaat namelijk ook het risico van de woning over naar de koper. Je kunt als verkoper wel aansprakelijk zijn voor verborgen gebreken die het normale gebruik van de woning in de weg staan, ook als je niets van deze gebreken wist.
Gaat het om minder ernstige gebreken? Dan kun je aansprakelijk zijn als je ervan wist, maar over het probleem hebt gezwegen. Uitgebreidere informatie hierover vind je bij verborgen gebreken.
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar