Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDe verkoop voorbereiden

Juridische tips voor de verkoper

Je wilt je huis verkopen. Wat is handig om te weten op juridisch gebied? Wat moet je vertellen aan de koper, welk contract kun je het beste gebruiken en wat doe je als de koper de gemaakte afspraken niet nakomt?

Stel krijgt advies met hypotheekadviseur

1. De mededelingsplicht

Als verkoper heb je een mededelingsplicht. Dat wil zeggen dat je alles wat je weet en wat belangrijk kan zijn voor de koper, moet vertellen.

2. De koopovereenkomst voor een bestaande woning

Voor de verkoop van je huis kunt je het beste onze Koopovereenkomst voor een bestaande woning gebruiken. Hierin zijn de rechten van zowel jou als de koper goed geregeld. Persoonsgegevens, de ontbindende voorwaarden en een lijst met zaken die bij de koopovereenkomst horen moet je samen met de koper invullen. Via de laatste lijst geef je aan welke zaken bij de koop zijn inbegrepen, zodat hierover geen discussie kan ontstaan. Als je de overeenkomst allebei hebt ondertekend, heeft de particuliere koper nog drie dagen bedenktijd. Jij als verkoper hebt dat niet. 

3. Koopovereenkomst inschrijven bij het Kadaster

Wil de koper de koopovereenkomst laten inschrijven bij het Kadaster? Dan moet je hieraan meewerken. De koper kan daarmee onder andere voorkomen dat hij of zij achter het net vist als jij voor de overdracht failliet wordt verklaard, of als er beslag op je woning wordt gelegd.

stel ondertekent koopcontract

Voorbeeld koopovereenkomst

Ben je eruit met de koper? Dan kunnen jullie het koopcontract opstellen. Gebruik hiervoor ons voorbeeld koopovereenkomst.

Bekijk het voorbeeld


4. Als de koper afspraken niet nakomt

Het kan voorkomen dat de koper zijn afspraken niet nakomt. Hij verschijnt bijvoorbeeld niet bij de overdracht. Wat kun je dan doen? Je kunt dan het beste volgens een stappenplan te werk gaan.

5. Aansprakelijkheid bij verborgen gebreken 

Als de koper na de overdracht op een gebrek stuit, kan hij jou daarvoor meestal niet aansprakelijk stellen. Met de overdracht van de woning gaat namelijk ook het risico van de woning over naar de koper. Je kunt als verkoper wel aansprakelijk zijn voor verborgen gebreken die het normale gebruik van de woning in de weg staan, ook als je niets van deze gebreken wist.

Gaat het om minder ernstige gebreken? Dan kun je aansprakelijk zijn als je ervan wist, maar over het probleem hebt gezwegen. Uitgebreidere informatie hierover vind je bij verborgen gebreken.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Informatie- en Adviescentrum

  Voor al je vragen over je huis of lidmaatschap.

  Neem contact op
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Wanneer moet de koper van mijn woning de koopovereenkomst tekenen en terugsturen als ik al getekend heb?De koper heeft de ontvangstbevestiging die hoort bij de koopovereenkomst niet getekend, wat zijn de gevolgen?Is het verstandig om de koopovereenkomst in te schrijven?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischVerkopen

  Ook interessant

  De verkoop voorbereidenOnderhandelen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube