Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackKoopcontract en overdrac...

Koopovereenkomst

Heb je een bod gekregen op je woning? En heb je overeenstemming bereikt met de koper? Dan moet alles op papier worden gezet in een koopovereenkomst. Wij leggen uit wat er in een koopovereenkomst staat en waar je op moet letten.

mannen overleggen met makelaar in kantoorruimte

Wat staat er in de koopovereenkomst?

Je hebt voor jezelf besloten hoeveel je minimaal voor je huis wil hebben en na de onderhandelingen ben je samen met de koper op een geschikte prijs uitgekomen, mogelijk met ontbindende voorwaarden. Dat is goed nieuws! Nu jullie het eens zijn over de koop, is het tijd om een koopovereenkomst op te stellen die je daarna gezamenlijk ondertekent. Een goede koopovereenkomst beschermt zowel koper als verkoper en voorkomt misverstanden. Wat staat er allemaal in zo'n schriftelijke koopovereenkomst? 

  • Jouw gegevens, of als je samen eigenaar bent van jullie beiden, en de gegevens van de koper(s), zoals naam en adres.
  • De gegevens van de woning die je verkoopt, zoals het adres en de gegevens uit het Kadaster. Als er sprake is van erfpacht, moet dat ook worden opgenomen in de koopovereenkomst.
  • De verkoopprijs van de woning.
  • De datum waarop de eigendomsoverdracht bij de notaris plaatsvindt. Dan wordt de koper eigenaar, betaalt de koper de koopprijs en overhandig je de sleutel.
  • Wie de kosten die bij de eigendomsoverdracht horen voor zijn rekening neemt (zoals overdrachtsbelasting en notariskosten), jij of de koper. Meestal betaalt de koper deze, daarom wordt er ook doorgaans afgesproken dat de koper de notaris mag kiezen.
  • De hoogte van de waarborgsom en de datum dat de koper deze gestort moet hebben op de derdenrekening van de notaris. Gebruik is een waarborgsom van 10% van de verkoopprijs. Een waarborgsom geeft je als verkoper zekerheid dat de koper het huis kan betalen. In plaats van een waarborgsom kan de koper ook kiezen voor een bankgarantie. De bank staat dan garant voor die 10%.
  • De ontbindende voorwaarden die je met de koper hebt afgesproken. Met een ontbindende voorwaarde kan de koper in bepaalde gevallen nog van de koop af. Bijvoorbeeld als de geldlening door de bank wordt geweigerd of als de keuring daartoe aanleiding geeft.
  • Of je wel of niet bekend bent met de aanwezigheid van bepaalde onaangename zaken, zoals asbest en bodemverontreiniging.

Controleer of alles volgens afspraak in de koopovereenkomst is opgenomen. Als er extra bepalingen zijn toegevoegd, zoals een ouderdomsclausule, asbestclausule of een niet-zelfbewoningsclausule, controleer dan of deze volgens afspraak zijn opgeschreven. Je gaat een schriftelijke overeenkomst aan, dus alles wat in het koopcontract staat moet volledig juist zijn.

Bij de koopovereenkomst hoort een ‘lijst van zaken’. Hierin staat wat er in de woning achterblijft en wat er met jou meegaat. Blijft bijvoorbeeld de zonwering achter of neem je deze mee? Controleer of de lijst volgens de gemaakte afspraken is ingevuld.

stel ondertekent koopcontract

Voorbeeld koopovereenkomst

Ben je eruit met de koper? Dan kunnen jullie het koopcontract opstellen. Gebruik hiervoor ons voorbeeld koopovereenkomst.

Bekijk het voorbeeld


Schriftelijkheidsvereiste

Als de koper van je woning als consument koopt, dan geldt het schriftelijkheidsvereiste. De koop moet op papier, in een koopovereenkomst, worden vastgelegd en dit contract moet door koper en verkoper worden ondertekend. Pas dan is de koop geldig. Een mondelinge koop is dus niet geldig.

Hoeveel bedenktijd heeft de koper?

Nadat de koop is gesloten, heeft de koper (als het een consument-koper is) drie dagen bedenktijd. Gedurende deze periode kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. Zo kan hij een overhaaste koopbeslissing herstellen. De termijn begint te lopen om 00.00 uur de dag nadat koper een exemplaar van de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Minimaal twee van de drie dagen moeten niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn. Eindigt de drie dagen bedenktijd op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, dan wordt de bedenktijd verlengd tot en met de eerstvolgende dag die dat niet is. De verkoper heeft geen bedenktijd.

In de ontvangstbevestiging verklaart de koper wanneer hij een afschrift van de ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Daardoor is duidelijk wanneer de bedenktijd ingaat.

Weet waarvoor je tekent

Koop je een bestaande woning en wil je er zeker van zijn dat het contract de juiste informatie bevat? Controleer het zelf met een digitale koopcontractcontrole en zie direct waar jouw contract is gewijzigd t.o.v. de modelovereenkomst. Of laat het beoordelen en toelichten door een van onze juristen. Dan is er ook ruimte voor al jouw vragen.

  • Digitale koopcontractcontrole

    Voor €35,- zie je precies wat er in je koopcontract is gewijzigd.

    Doe de digitale controle
  • Persoonlijke koopcontractbeoordeling

    Laat je koopcontract beoordelen door een van onze juristen. Voor een vaste prijs van € 250.

    Laat je contract controleren
  • Nog even dit...

    • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

    • Hulp bij (ver)koop van je woning

    • Wij komen op voor jouw belangen

    Word lid

    voor {price} per jaar

    Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

    Ook interessant in kennisbank

    Wat zijn de gevolgen van een ouderdomsclausule in mijn koopcontract?Wat zijn de gevolgen van een niet-zelfbewoningsclausule in mijn koopcontract?Moet ik voor het tekenen van een koopcontract voor mijn woning naar de notaris?

    Tags

    AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischVerkopenVerkopen-Contracten

    Ook interessant

    Je huis verkopen met restschuldLees snel meerKoopcontract tekenen

    Deel deze pagina

    • facebook
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
    VEH
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
    facebookinstagramlinkedinyoutube