Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKoopcontract en overdrac...

Verborgen gebreken bij de verkoop van een woning

Je huis is verkocht en overgedragen aan de koper, maar de koper constateert toch nog een gebrek. Wat zijn je rechten en plichten als verkoper? Waar moet je allemaal op letten? Wij zetten het voor je op een rij.

Man met tuinier spullen

Model koopovereenkomst

Als de model koopovereenkomst geldt dan ben je, nadat de koper eigenaar van de woning is geworden, in principe niet meer verantwoordelijk voor eventuele gebreken. In 2 situaties kun je toch aansprakelijk zijn:

 1.  Er wordt een gebrek geconstateerd dat het normale gebruik van de woning in de weg staat. Als je woning zo'n gebrek heeft dat voor de overdracht is ontstaan, dan kun je ervoor aansprakelijk zijn. Ook als je niets van dit gebrek wist. 
 2. Er wordt een gebrek geconstateerd dat je hebt verzwegen.

Gebrek dat normaal gebruik in de weg staat

Bij het opstellen van het koopcontract wordt meestal gebruikgemaakt van de model koopovereenkomst.

In artikel 6.1 van dit contract staat dat de koper alle zichtbare en onzichtbare gebreken aanvaardt. Artikel 6.3 is hierop een uitzondering. Hierin verklaart de verkoper dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Blijkt er sprake van een gebrek waardoor de woning niet normaal gebruikt kan worden (bijvoorbeeld een rotte dakconstructie)? En was het gebrek al aanwezig bij de eigendomsoverdracht maar voor de koper niet zichtbaar tijdens de bezichtiging? Dan kan jij als verkoper aansprakelijk zijn voor dit gebrek.

Clausule koopovereenkomst

Je kan bij de verkoop van de woning verschillende clausules opnemen in de koopovereenkomst die je beschermen tegen aansprakelijkheid voor bepaalde gebreken van het huis. In hoeverre deze clausules de rechten van de koper beperken, hangt af van de exacte formulering.

Ouderdomsclausule

Hierin wijs je de koper erop dat er sprake is van een oudere woning en dat de koper niet dezelfde verwachtingen van het huis mag hebben als van een nieuwere woning. Je beperkt of sluit je aansprakelijkheid uit voor gebreken als gevolg van de ouderdom.

Niet-zelfbewoningsclausule

Je hebt de woning niet zelf bewoond en weet daardoor niets van eventuele gebreken. Je aansprakelijkheid voor gebreken wordt beperkt of uitgesloten.

Asbestclausule

Je beperkt je aansprakelijkheid, of sluit je aansprakelijkheid uit voor het geval dat er later asbest in de woning aanwezig blijkt te zijn.

Niet gemeld gebrek?

Je verkoopt je huis meestal inclusief eventuele zichtbare en onzichtbare gebreken. Daarom heeft de koper een onderzoeksplicht. De koper moet zelf uitvinden in welke bouwkundige staat jouw woning verkeert.

Als verkoper heb je een mededelingsplicht. Dit betekent dat je voorafgaand aan de verkoop de gebreken aan je woning die bij jou bekend zijn aan de koper moet melden. Je mededelingsplicht weegt juridisch gezien zwaarder dan de onderzoeksplicht van de koper. Als je gebreken aan je woning verzwijgt, kun je de koper niet verwijten dat hij onvoldoende onderzoek heeft verricht naar jouw woning.

Als de koper een gebrek vindt, dan kun je aansprakelijk zijn als je het hebt verzwegen. In dit geval heb je niet voldaan aan je mededelingsplicht en moet je actie ondernemen om het gebrek op te lossen.

Weet waarvoor je tekent

Koop je een bestaande woning en wil je er zeker van zijn dat het contract de juiste informatie bevat? Controleer het zelf met een digitale koopcontractcontrole en zie direct waar jouw contract is gewijzigd t.o.v. de modelovereenkomst. Of laat het beoordelen en toelichten door een van onze juristen. Dan is er ook ruimte voor al jouw vragen.

 • Digitale koopcontractcontrole

  Voor €29,95 zie je precies wat er in je koopcontract is gewijzigd.

  Doe de digitale controle
 • Persoonlijke koopcontractbeoordeling

  Laat je koopcontract beoordelen door een van onze juristen. Voor een vaste prijs van € 250.

  Laat je contract controleren
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  De koper van mijn woning heeft mij aansprakelijk gesteld voor een verborgen gebrek, wat kan ik doen?Wat zijn de gevolgen van een ouderdomsclausule in mijn koopcontract?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischKopen-OverdrachtVerkopen

  Ook interessant

  Zo werkt de overdrachtKoopcontract tekenen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube