Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKoopcontract en overdrac...

Verkocht onder voorbehoud

Gefeliciteerd! Jij en de koper zijn het eens geworden en het koopcontract is getekend. Je huis is in principe verkocht. Maar de koper heeft bedenktijd en er zijn ontbindende voorwaarden. Wat kan er nog misgaan?

gezin stapt uit auto

Bedenktijd: 3 dagen

Nadat de koper een exemplaar van het door beide partijen ondertekende koopcontract heeft ontvangen, heeft de koper 3 dagen bedenktijd. Binnen deze bedenktijd kan de koper van de koop afzien. Als de bedenktijd is verstreken, dan is de koper gebonden aan het koopcontract. Tenzij daarin ontbindende voorwaarden staan, zoals het voorbehoud van financiering en het voorbehoud van de bouwtechnische keuring. De bedenktijd geldt overigens niet als de koper handelt in de uitoefening van een bedrijf of een beroep.

Wat is voorbehoud van financiering?

Het financieringsvoorbehoud is de bekendste ontbindende voorwaarde. De koper moet de hypotheek dan nog regelen. Meestal spreken de koper en verkoper een termijn van 6 tot 8 weken af voor het regelen van de financiering door de koper. Lukt dat niet, dan kan de koper op grond van het voorbehoud van financiering nog onder de koop uit. Voorwaarde hiervoor is wel dat je dit voorbehoud hebt afgesproken en hebt opgenomen in de koopovereenkomst. In het algemeen moet de koper een afwijzing van een geldverstrekker overleggen als hij een beroep doet op ontbinding. Soms moet nog een extra afwijzing en/of andere stukken worden overgelegd, afhankelijk van de afspraken die in de koopovereenkomst zijn vastgelegd.

Wat is voorbehoud bij een bouwtechnische keuring?

Een koper kan in overleg met jou ook een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract. De keuring betreft een visuele inspectie en geeft aan wat de kosten zijn van noodzakelijke werkzaamheden om de woning weer in goede staat te krijgen. In de koopovereenkomst geef je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring opgeteld maximaal € 5.000 mogen bedragen. Blijken deze kosten hoger te zijn, dan mag de koper de koopovereenkomst ontbinden.

De termijn voor het voorbehoud van de bouwkundige keuring is vaak korter dan de termijn voor het voorbehoud van financiering. Een keuring kun je op kortere termijn laten uitvoeren.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Wat is de wettelijke bedenktijd van drie dagen?Tot wanneer kan ik een beroep doen op de bedenktijd, als ik een woning heb gekocht?Welke termijn is redelijk voor het financieringsvoorbehoud bij een bestaande woning?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarJuridischKopen-ContractenVerkopen

  Ook interessant

  Zo werkt de overdrachtKoopcontract tekenenVerborgen verbreken na de verkoop

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube