Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek regelen

Overwaarde bij verkoop

Bij verkoop van je huidige woning wordt uit de opbrengst eerst je hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde.

vader speelt met kinderen op bank

Voorbeeld overwaarde

 • Verkoopprijs woning: € 250.000
 • Aflossing hypotheek:  € 200.000 -/-
 • Overwaarde = € 50.000

Bijleenregeling

Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Deze overwaarde wordt verminderd met de gemaakte verkoopkosten van de oude woning en aankoopkosten van de nieuwe woning.

Bij verkoopkosten kun je denken aan de kosten van een makelaar, advertentiekosten en taxatiekosten maar ook aan de kosten voor het verkrijgen van het verplichte energielabel.

Onder de aankoopkosten vallen bijvoorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar, de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notariële overdracht. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Gebruik je de overwaarde niet, dan heb je over het bedrag tr grootte van de overwaarde geen recht op renteaftrek.

Aan de hand van een aantal situaties laten wij zien hoe dit werkt. We gebruiken hiervoor de getallen uit ons voorbeeld.

Duurdere woningGoedkopere woningVerbouwingOverwaarde niet gebruiken
Aankoop woning € 300.000Aankoop woning € 200.000Aankoop woning € 250.000Aankoop woning € 250.000
Overwaarde van vorige woning € 50.000Overwaarde van vorige woning € 50.000Kosten verbouwing van woning € 50.000Nieuwe hypotheek met renteaftrek € 200.000
Max. hypotheek met renteaftrek € 250.000Max. hypotheek met renteaftrek € 150.000Max. hypotheek met renteaftrek € 250.000Nieuwe hypotheek zonder renteaftrek € 50.000

Tijdelijk huren

Ga je tijdelijk huren, dan blijft de overwaarde van € 50.000 gedurende 3 jaar staan. Ben je dus binnen 3 jaar weer eigenaar van een andere eigen woning, dan zul je de overwaarde alsnog moeten inbrengen. Na 3 jaar vervalt deze verplichting en kun je de vervolgens gekochte woning weer volledig financieren met renteaftrek. Meer uitleg over de bijleenregeling en andere situaties dan hierboven vind je in de download.

Bijleenregeling (pdf)

Eerst kopen dan verkopen

Je oude woning nog niet verkocht? Dan kun je nog niet bij de overwaarde. Als je onvoldoende eigen geld hebt, dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De overwaarde krijg je namelijk pas in handen als de oude woning is verkocht en betaald.

Renteaftrek

Je betaalt rente over het overbruggingskrediet. Deze rente is fiscaal aftrekbaar, zolang het krediet is afgesloten voor de aankoop van je volgende eigen woning. Met de overwaarde los je eerst je overbruggingskrediet af. Dat zal de geldverstrekker ook van je verlangen. Blijft er na de aflossing nog overwaarde over? Dan doe je er goed aan met dit bedrag de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen. Anders heb je voor dat gedeelte geen recht op renteaftrek.

Fiscale regels

Als je een volgende woning koopt, heb je vaak fiscale rechten uit het verleden. Zo heb je waarschijnlijk voor een deel van je hypotheek de vrijheid om te bepalen of je al dan niet aflost. Hieraan zijn termijnen verbonden.

Lees meer over fiscale regels

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Mag ik de rente over mijn overbruggingskrediet aftrekken?Wat zijn de mogelijkheden om de overwaarde in mijn woning op te nemen?Wat zijn de fiscale gevolgen van extra aflossen op mijn hypotheek?

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarHypotheekKopen-HypotheekVerkopenVerkopen-Overdracht

Ook interessant

Overwaarde oplossingenHypotheek berekenenHypotheek regelen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube