Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerhuizen

Wat kost een verhuizing?

Verhuizen naar een koopwoning kost flink wat geld. Met welke kosten moet je rekening houden en wat kan het je opleveren? We hebben het voor je onder elkaar gezet.

man met kind zet verhuisdozen klaar

Kosten bij het kopen van een woning

Een huis kost meer dan de aankoopprijs alleen. Er zijn verschillende eenmalige kosten, maar ook maandelijkse vaste lasten naast de hypotheek. Bekijk een overzicht van de kosten voor het kopen van een bestaande woning en de kosten bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning.

Kosten verhuisbedrijf

Voor het verhuizen van je inboedel kun je een verhuisbedrijf inschakelen. Professionele verhuisbedrijven verzorgen niet alleen het vervoer van je spullen; ze zorgen voor inpakmateriaal, je inboedel is verzekerd tijdens de verhuizing en de verhuizers zetten (als je dat opneemt in de overeenkomst) alle meubels en dozen in de juiste kamers neer.

De prijs die je betaalt hangt grotendeels af van de hoeveelheid spullen die je wilt laten verhuizen, de afstand tussen je oude en nieuwe adres en welk type verhuizer je kiest: er zijn erkende verhuizers, budgetverhuizers en studentenverhuizers. De prijzen bij verschillende verhuisbedrijven lopen flink uiteen.

Tips:

 • Kies een Erkende Verhuizer. Gaat er dan toch iets mis en kom je er met de verhuizer niet uit? Dan kun je terecht bij de Stichting Geschillencommissie Consumentenzaken.
 • Vraag bij minimaal twee verhuisbedrijven vrijblijvende offertes op en vergelijk ze.

Kosten bij tijdelijk twee huizen

Heb je een tijdje twee woningen, omdat je bijvoorbeeld nog gaat klussen in je nieuwe woning, voordat je gaat verhuizen? Hou dan rekening met maandelijks extra kosten voor hypotheek, gas, water, licht en verzekeringen, zoals de opstal- en de inboedelverzekering.

Verhuiskostenvergoeding

Als je voor jouw werk verhuist of wordt overgeplaatst, kun je onder voorwaarden van je werkgever een belastingvrije verhuiskostenvergoeding krijgen. Het maximale bedrag van deze vergoeding is € 7.750. Of je hiervoor in aanmerking kunt komen, vind je vaak terug in de betreffende CAO.

Aftrekposten belasting

Ook na de verhuizing is het goed om nog eens stil te staan bij de kosten die je hebt gemaakt bij het kopen van je nieuwe woning. Bij de belastingaangifte van dat jaar heb je mogelijk recht op allerlei extra aftrekposten. 

Infoblad Welke kosten zijn aftrekbaar? (pdf)

Deze aftrekposten kunnen leiden tot een behoorlijke belastingteruggave. Het loont dus om je hier eens goed in te verdiepen. We helpen je graag op weg met onze belastingtips en ons E-book De Belastingwijzer.

E-book De Belastingwijzer

Aan de slag

Onze diensten bij verhuizen

 • Energievergelijker

  Vergelijk snel en makkelijk energiecontracten.

  Bekijk je voordeel
 • Eigen Huis Verzekeringen

  Van opstal en inboedel tot rechtsbijstand.

  Bekijk alle verzekeringen
 • Klusservice

  Boek betrouwbare vakmensen voor diverse klussen.

  Naar de Klusservice
 • Hypotheekadvies

  Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk en deskundig. Plan een gratis (online) oriënterend gesprek in.

  Eigen Huis Hypotheekadvies
 • Tags

  AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarKopenKopen-VerhuizenStarter

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube