Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDe verkoop voorbereiden

Verkopen: met of zonder makelaar?

Wil je je huis verkopen? Dan kun je natuurlijk een makelaar inschakelen. Een goede verkoopmakelaar kent de lokale markt, adviseert je over de vraagprijs, leidt kijkers rond, onderhandelt met potentiële kopers en stelt het koopcontract op.

VEH Hero

Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om je woning (deels) zelf te verkopen. Je kan dan naar je eigen voorkeuren bepaalde zaken uitbesteden. Zo kun je een makelaar bijvoorbeeld inschakelen om alleen een waardebepaling van je huis te doen of om de onderhandelingen met potentiële kopers voor zijn rekening te nemen. Welke opties je hebt om je huis te verkopen, met of zonder makelaar, lees je in dit artikel.

Kan ik mijn huis zelf verkopen?

Of het verstandig is om een makelaar in te schakelen, hangt af van wat je zelf wil en kunt doen voor de verkoop van je woning. Je kunt je huis namelijk ook helemaal zelf verkopen: daar bespaar je een hoop geld mee. Je moet er wel rekening mee houden dat het veel tijd kost om zelf je huis te verkopen. Je moet bijvoorbeeld zelf de vraagprijs vaststellen, zelf je huis adverteren (zonder het bereik van bijvoorbeeld Funda), zelf de bezichtigingen leiden en natuurlijk de onderhandelingen voeren. Als je een koper hebt gevonden en jullie zijn het eens geworden over de koopprijs, moet je ook zelf de koopovereenkomst opstellen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de model koopovereenkomst en deze eventueel laten beoordelen door Vereniging Eigen Huis.

Toch een makelaar inschakelen?

Het is natuurlijk ook mogelijk om een verkoopmakelaar in te schakelen voor de verkoop van je huis. Het overgrote deel van de verkopers doet dit. Je hebt bij de inzet van een verkoopmakelaar twee opties:

1. Bemiddelingsopdracht

​Je kunt ervoor kiezen om de makelaar een volledige bemiddelingsopdracht tot verkoop te geven. De makelaar voert dan, afhankelijk van de specifieke afspraken die je maakt, de volgende werkzaamheden uit:

 • De waarde van de woning beoordelen
 • In de markt zetten van de woning, onder andere op internet via Funda
 • Informatie verzamelen over onder andere juridische en bouwkundige aspecten van de woning
 • Bezichtigingen verzorgen
 • Mogelijke kopers informeren over de woning
 • Onderhandelen met mogelijke kopers
 • De koopovereenkomst opstellen
 • De afwikkeling van de eigendomsoverdracht bij de notaris begeleiden

2. Deelopdracht(en)

​Je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen en een deel uit te besteden aan de makelaar. Dit kan via een reguliere makelaar, maar er zijn ook internetmakelaars die standaardpakketten aanbieden.

Sommige van bovengenoemde werkzaamheden zijn goed zelf te doen, zoals het verzorgen van de bezichtigingen. Andere werkzaamheden zijn lastiger zonder makelaar, zoals het in de markt zetten van de woning. Veruit de meeste koopwoningen staan op websites zoals Funda vermeld. Alleen makelaars kunnen een woning hierop plaatsen. Dit maakt het lastiger om de woning zonder makelaar onder de aandacht van woningzoekenden te brengen.

Is het verstandig om een internetmakelaar in te schakelen?

Een internetmakelaar is vaak goedkoper dan een gewone makelaar. Dat komt omdat je bij de verkoop van de woning ook zelf de handen uit de mouwen moet steken en omdat meer zaken digitaal worden geregeld.

Kies je voor een internetmakelaar, dan leid je meestal zelf de kijkers rond en soms maak je ook zelf de advertentietekst en foto's van je woning. De internetmakelaar stelt meestal de waarde en de vraagprijs van de woning vast, levert verkoopmateriaal, presenteert de woning op Funda en stelt uiteindelijk de koopovereenkomst op.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Ook interessant in kennisbank

Kan ik onderhandelen over de makelaarscourtage?Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?Kan ik deelopdrachten verstrekken aan de makelaar?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerkopenVerkopen-Oriënteren

Ook interessant

De bezichtiging: 7 tipsBod ontvangen? Zo onderhandel jeHuis verkopen zonder makelaar

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube