Verkopen: met of zonder makelaar?

Jouw huis verkopen? Dan kun je een makelaar inschakelen. Een goede verkoopmakelaar kent de lokale markt, adviseert over de vraagprijs, leidt kijkers rond, onderhandelt en stelt het koopcontract op. Je laat het hele verkoopproces dan aan een professional over. 

Het is ook mogelijk deels zelf je woning te verkopen en naar wens bepaalde zaken uit te besteden. Makelaars bieden namelijk ook deeldiensten. Zo kun je een makelaar bijvoorbeeld alleen voor een waardebepaling en de onderhandelingen inschakelen.

Tips verkoopmakelaar

Hoe verkoop je zelf je huis?

Je kunt je huis ook helemaal zelf verkopen. Dat bespaart veel geld, maar vergt wel tijd. Je moet bijvoorbeeld zelf de vraagprijs vaststellen, adverteren, de bezichtigingen leiden en de onderhandelingen voeren.

Koper gevonden? Dan moet je ook zelf de koopovereenkomst opstellen.

Internetmakelaar

Een internetmakelaar is goedkoper dan een gewone makelaar. Dat komt omdat je bij de verkoop van de woning ook zelf de handen uit de mouwen moet steken en omdat meer zaken digitaal worden geregeld.

Kies je voor een internetmakelaar, dan schrijf je meestal zelf de advertentietekst, maak je foto's en leid je de kijkers rond. De internetmakelaar stelt meestal de waarde en de vraagprijs van de woning vast, levert verkoopmateriaal, presenteert de woning op Funda en stelt de koopovereenkomst op.

Ook interessant

Huis verkopen zonder makelaar

Zelf je huis verkopen zonder makelaar? Wij leggen uit waar je op moet letten. Lees meer

De bezichtiging: 7 tips

Opruimen, onderhoud plegen: zo maak je het huis aantrekkelijk voor potentiële kopers. Lees onze tips

Onderhandelen

Heb je een bod ontvangen, dan kan het onderhandelen beginnen. Hoe pak je dit aan? Tips onderhandelen

Doe je voordeel met deze diensten