Hypotheekrenteaftrek aanvullende hypotheek

Wil je een aanvullende hypotheek sluiten voor de verbouwing van je woning? Dan is de rente onder voorwaarden aftrekbaar.

Voorwaarden renteaftrek bij verbouwen

  • De lening moet je daadwerkelijk gebruiken voor de verbouwing, verbetering of het onderhoud van je eigen woning.
  • Er is alleen recht op renteaftrek bij minimaal annuïtaire aflossing in maximaal 360 maanden (30 jaar). Daarmee heb je de keuze uit uitsluitend een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Of een combinatie van beide hypotheekvormen.

Wil je een aanvullende hypotheek sluiten voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of als aanvulling op je inkomen, dan is de rente die je betaalt niet aftrekbaar.

Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek wordt over het algemeen afgesloten bij dezelfde geldverstrekker. Wanneer je de tweede hypotheek elders wilt afsluiten, verlangt de nieuwe geldverstrekker waarschijnlijk dat je ook de lopende hypotheek naar hem overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt af van de lopende rente, de nieuwe rente, de hoogte van een eventuele boeterente en de advies- en bemiddelingskosten voor de nieuwe hypotheek.

Bij de aanvraag van de tweede hypotheek wordt opnieuw gekeken naar je inkomen en de marktwaarde van de woning. Bij een verbouwing gaat het om de waarde vóór en na de verbouwing.

Voor een tweede hypotheek betaal je over het algemeen: