Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackLanger in je woning blij...

Badkamer en slaapkamer beneden

Het verplaatsen van de slaapkamer en badkamer naar de begane grond, is een ideale manier manier om langer zelfstandig in je woning te kunnen blijven wonen. Zo kun je langer in je woning blijven wonen.

VEH Hero

Slaapkamer en badkamer op de begane grond

Wil je de slaap- en badkamer verplaatsen naar beneden, dan heb je twee opties: aanbouwen of verbouwen. De keuze is afhankelijk van (de indeling van) je woning en je financiële ruimte. We bespreken de bouwkundige en financiële mogelijkheden en aandachtspunten. 

De levensloopbestendige badkamer en slaapkamer

Houd bij het ontwerp van een nieuwe slaap- en badkamer rekening met mogelijk toekomstige scenario's over je gezondheid en woonsituatie.

  • Voor een badkamer met toilet heb je minimaal 2,20 bij 2,20 meter nodig. Als je je er met een rolstoel in moet bewegen, dan heb je meer ruimte nodig. De deuren moeten minimaal 85 centimeter breed zijn. Voor een slaapkamer met een tweepersoonsbed en wat kleine slaapkamermeubels ga je uit van minimaal 3,40 bij 4,40 meter.
  • Drempels zijn een obstakel en vergroten de kans op vallen. Houd de ruimtes drempelvrij.
  • Maak de ruimtes rolstoeltoegankelijk. Groot genoeg om je gemakkelijk met een rolstoel te bewegen en de rolstoel kwijt te kunnen. Voor een rolstoel moeten de deuren minimaal 90 cm breed zijn.
  • Schuifdeuren zijn prettig omdat ze vaak drempelloos en makkelijker te openen zijn. Ook zijn ze breder dan een normale deur en nemen geen ruimte in als ze open staan.
  • Voorzie ramen en deuren van teruggebogen klinken om uitglijden en vallen te voorkomen bij het openen ervan.
  • Een veilige badkamer heeft een inloopdouche in plaats van een badkuip of douchecabine met hoge instap.

Verbouwen

Heb je beneden een ruimte, bijvoorbeeld een studeerkamer, bijkeuken of aanbouw, kijk of je daar een slaap- en badkamer kunt creëren. Je hoeft de ruimte dan (waarschijnlijk) niet meer te isoleren en van elektra en water te voorzien. Een aansluiting op de riolering moet dan nog wel worden gemaakt. 

Is er een garage, vast aan of los van het huis, onderzoek of die tot slaap- en badkamer om te bouwen is. Is de garage minimaal 6 bij 3 meter, dan past er al snel een slaapkamer en kleine badkamer in. Houd er rekening mee dat het dak waarschijnlijk verhoogd moeten worden. Ook het wooncomfort moet verbeterd worden door de ruimte goed te isoleren. Zet je (extra) ramen erin, maak dan gebruik van isolerend glas. Wil je geen ramen, dan kan een lichtkoepel voor meer licht zorgen.  

Aanbouwen badkamer en slaapkamer

Heb je een ruime tuin of erf bij het huis? Overweeg om daar de slaap- en badkamer op te bouwen. In de meeste gevallen mag je zonder vergunning de tuin voor de helft bebouwen. De aanbouw moet aan de achterkant van de woning geplaatst worden. Let bij een aanbouw op onderstaande punten.  

  • Zorg voor een logische plaatsing en indeling van de aanbouw. Een onlogische plaatsing valt uit de toon. Dit kan later van invloed zijn op de verkoop van het huis. Een huis dat oogt als een typisch 'seniorenhuis' kan (jongere) kopers afschrikken.
  • Een aanbouw kan traditioneel gebouwd worden maar er zijn ook mogelijkheden om een prefab unit te laten plaatsen.  
  • Hoe wordt de doorgang naar de bestaande woning gemaakt? Worden alleen de bestaande kozijnen verwijderd of moet er meer worden weggebroken? Een constructeur moet bepalen hoe de rest van de bovenliggende constructie wordt opgevangen. 
  • Kan een nieuwe muur naar de buren op de erfgrens geplaatst worden of moet deze geheel op jouw eigen grond staan? Denk ten aanzien van de buren ook aan eventuele geluidsisolatie. 
  • Neem in de bouw eventueel verduurzamingsmaatregelen mee, zoals isolatie, HR-glas en zonnepanelen .
  • Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zorg dat ramen zijn voorzien van ventilatieroosters.
  • Zorg dat er voldoende daglicht binnen komt door voldoende ramen te plaatsen of een lichtstraat of lichtkoepel.
  • Hoeveel elektra- en lichtpunten moeten er komen en waar? 
  • Bepaal of je een internetaansluiting in de slaapkamer nodig hebt. Een goede WIFI-ontvangst is wenselijk als je gebruik maakt van domotica
  • Met de juiste sloten is de kans op inbraak kleiner. Gebruik deugdelijk hang- en sluitwerk, bij voorkeur met het SKG-keurmerk. Aan het aantal sterren (1, 2 of 3) is te zien hoe inbraakwerend het slot is. We adviseren minimaal 2 sterren. 
  • Een alarmsysteem voor brand en inbraak verhoogt het gevoel van veiligheid. 

Financieren aan- of verbouw

Er zijn verschillende manieren om je verbouwing te financieren. Vraag de hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis naar de mogelijkheden. Heb je een huis met overwaarde? Overleg met je hypotheekverstrekker of je die kunt gebruiken voor de verbouwing. Een aantal gemeenten biedt de Blijversregeling aan. Dit is een lening tegen lage rente, speciaal voor senioren die hun woning levensloopbestendig willen maken.

Meer over verbouwen

Tips en aandachtspunten bij verbouwen. Zoals: wat kost een verbouwing? Hoe vind je een goede aannemer? 

Verbouwen met een architect. Wanneer is zijn hulp nuttig en waar let je op als je er één inschakelt? 

Je woning aanpassen

In dit handige overzicht hebben we per vertrek op een rijtje gezet welke aanpassingen je in je woning kunt doorvoeren om hem levensloopbestendig, comfortabel en veilig te maken.  

PDF Woonadvies senioren
Website image

Tags

HuiseigenaarSeniorenWonenWonen-Woonsituatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube