Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackKlussen voorbereiden

Klussen uitbesteden: waar je let je op?

Soms besteed je een klus liever uit aan een vakman. Waar let je op bij het selecteren van een partij en hoe voorkom je dat je te veel betaalt? Vijf tips.

VEH Hero


1. Bereid de klus goed voor 

Een goede voorbereiding van je klus is belangrijk. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het voor de vakman is om een goede inschatting van tijd en geld te maken. Maak daarom een duidelijke opdrachtomschrijving en doe vooraf onderzoek naar de materialen die je wilt gebruiken. Denk ook na over wie het materiaal aanschaft. Kun je het makkelijk zelf, dan is dit vaak veel voordeliger.  

2. Vergelijk en controleer offertes  

Aandachtspunten bij grote klussen 

Vraag bij grote klussen, zoals het plaatsen van een dakkapel of het verbouwen van je badkamer, altijd bij meerdere vakmannen een offerte op. Geef aan dat je een gespecificeerd overzicht van de kosten wilt ontvangen. Dat houdt in: arbeidsuren en materiaalkosten apart en een overzicht van gebruikte materialen. Zo kun je offertes echt goed met elkaar vergelijken. Vaak is er ook nog wel ruimte om te onderhandelen over de prijs.

Aandachtspunten bij kleine klussen 

Heb je een kleine klus, zoals het monteren van een nieuwe kraan, een toiletpot of slimme thermostaat, dan is het vinden van een vakman lastig in de huidige oververhitte markt. Meerdere offertes aanvragen is helemaal een onbegonnen klus. Spreek van tevoren met een vakman een vaste prijs af, om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt.  Controleer of daarin voorrij-, arbeids- en materiaalkosten zijn meegenomen.

Tip! Boek een vakman via de Klusservice

Via de Klusservice roep je de hulp in van betrouwbare vakmensen voor uiteenlopende klussen. Boek eenvoudig online voor het moment dat het jou uitkomt.

Klusservice

3. Kijk naar keurmerken en brancheorganisaties 

Beunhazen spinnen goed garen bij de drukte op de huidige markt. Een vakman met een keurmerk of aangesloten bij een brancheorganisatie geeft meer zekerheid. Met een keurmerk weet je of een vakman aan bepaalde eisen voldoet. Brancheverenigingen hebben vaak garantiefondsen en zijn aangesloten bij een Geschillencommissie, voor als er iets misgaat. 

Toonaangevende keurmerken en brancheorganisaties voor bouw en afbouw: 

Techniek Nederland 

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel.  

BouwGarant

BouwGarant is hét keurmerk voor nieuwbouw, verbouw en renovatie.  

VLOK - Vereniging van Klussenbedrijven

VLOK is een brancheorganisatie voor klussenbedrijven. 

NOA 

De Nederlandse Ondernemersvereniging van Afbouwbedrijven (NOA) is een brancheorganisatie voor stukadoors- en afbouwbedrijven, vloeren- en terrazzobedrijven en plafond- en wandmontagebedrijven. 

BOVATIN 

De Bond Van Aannemers van Tegelwerken. Professionele tegelzetbedrijven zijn lid van BOVATIN.  

Bouwend Nederland 

Bouwend Nederland is een brancheorganisatie voor aannemers. 

Gebouwschil Nederland 

Gebouwschil Nederland is een branchevereniging voor dak- en gevelspecialisten. 

VEBIDAK 

VEBIDAK is dé brancheorganisatie voor bitumineuze en kunststof dakbedekkings-bedrijven. 

OnderhoudNL

OnderhoudNL: de ondernemersvereniging voor schilders, behangers, glaszetters en onderhoudsbedrijven. Ze geven het keurmerk OnderhoudNL Garantie uit.     

4. Check referenties 

De beste manier om een betrouwbare vakman te vinden die goed werkt levert, is door het checken van referenties. Vraag in je omgeving of mensen ervaring hebben met een specifieke vakman en bekijk de reviews online.

5. Neem de tijd en wees flexibel 

Door de krapte op de woningmarkt gaan veel mensen klussen in huis of de huidige woning verbouwen. Dit zorgt voor lange wachttijden bij vakmensen.  

Bij grote klussen 

Zoek je een goede vakman voor jouw klus, laat je dan niet verleiden door de beunhaas die vanmiddag al bij je op je stoep kan staan.  Neem de tijd voor het laten uitvoeren van je grote klus. Reparatie en herstel duurt tenslotte veel langer en levert frustratie op.

Bij kleine klussen 

Wees bij kleine klussen vooral flexibel. Kleine klusjes worden door de vakman vaak tussendoor gepland. Ben je goed bereikbaar en bereid om je eigen planning wat om te gooien, is de kans groter dat de vakman van jouw keuze de klus bij je kan uitvoeren.

Problemen of klachten 

Ook al heb je de klus nog zo goed voorbereid en de vakman op alle manieren gecheckt: het kan voorkomen dat je ontevreden bent over het uitgevoerde werk. Meld dit dan zo snel mogelijk, dan kun je samen met de vakman afspraken maken hoe en binnen welke termijn het probleem wordt opgelost. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je tot drie maanden na de melding van je klacht contact opnemen met de Geschillencommissie van de betreffende branche, mits het bedrijf daarbij is aangesloten.   

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterWonenWonen-OnderhoudWonen-Verbouwen

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube