Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackGoed zorgen voor je huis

Het belang van ventileren

Bewoners, huisdieren en planten zorgen voor vocht en vervuilde lucht in huis. Zonder te ventileren wordt het vochtig en muf in huis en kun je klachten krijgen zoals hoofdpijn en luchtwegklachten. Hoe zorg je voor goede ventilatie?

VEH Hero

Waarom is ventileren belangrijk?

Vroeger ging ventileren vanzelf via naden en kieren. In nieuwbouwhuizen en gerenoveerde bestaande woningen zijn de kieren vaak gedicht en dus is daar andere ventilatie nodig om te zorgen voor frisse lucht in huis. Een goed ventilatiesysteem, dat extra ventileert tijdens piekmomenten (koken, douchen), is dan erg belangrijk.

Ventileren kost altijd energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse lucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Bovendien zorg je door te ventileren ervoor dat er vocht uit huis verdwijnt. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. 

Hand die raam op kier zet

Ventileren of luchten

Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Bij ventileren is er een constante toevoer van schone lucht en afvoer van vocht en vervuilde lucht. De lucht in de woning wordt dus dag en nacht ververst. 

Luchten is om snel extra vervuilde lucht af te voeren. Dit doe je door ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Luchten is geen vervanging van ventileren, het effect van schone lucht is namelijk snel weer weg. Zet tijdens het luchten de thermostaat laag, anders slaat de verwarming onnodig aan

Ventileren kan je leren: 10 tips

  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimtes onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
  • Zorg dat vervuilde lucht (in ieder geval vanuit de badkamer, toilet en keuken) rechtstreeks via open pijpen of een mechanische afvoer naar buiten kan.
  • Laat de ventilatieroosters van je mechanische ventilatie altijd open staan. Als ze sluiten, ontstaat onderdruk en kan er vervuilde lucht aangezogen worden uit de kruipruimte.
  • Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
  • Zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.
  • Heb je nog een oude geiser of 'open' cv-ketel? Zorg dat die een afvoer naar buiten heeft. 
  • Laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  • Laat het ventilatiesysteem altijd aan staan, behalve tijdens onderhoud of als er een calamiteit is waarbij je advies krijgt om ramen en deuren te sluiten.
  • Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Laat die elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon. Lees meer over het reinigen van je ventilatie.
  • Heb je een ventilatiemotor ouder dan 10 jaar, overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige gelijkstroom ventilator die minder energie gebruikt.

Ventilatiemogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om je woning te ventileren. Ventileren kan met natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of balansventilatie. Bij natuurlijke ventilatie loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via (klep)ramen, roosters en kieren. Bij mechanische ventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Daarom wordt het ook wel centrale afzuiging genoemd. Bij balansventilatie met wtw wordt de warmte uit de afgevoerde lucht gebruikt om verse lucht van buiten op te warmen.

Verschillende manieren om te ventileren

Natuurlijke ventilatieMechanische ventilatie Wtw ventilatie

Ook interessant in kennisbank

Hoe kan ik de ventilatie in mijn woning verbeteren?Moet ik na het isoleren rekening houden met mijn ventilatie?Wat kan ik doen, als mijn ventilatiesysteem veel lawaai maakt?

Dit vind je misschien ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube