
De middenweg tussen thuis wonen en het verpleeghuis wordt steeds breder. Wat zijn de mogelijkheden en hoe regel je dit juridisch en financieel? Samen met Mantelzorg Nederland hebben we een podcastserie gemaakt die antwoord geeft op al deze vragen.
Als meerdere generaties samen een (nieuwbouw)woning kopen, zijn er diverse aandachtspunten. We geven antwoord op veelgestelde financiële, fiscale en juridische vragen.
*In de tekst praten we over ouders en kinderen. De tekst is uiteraard ook van toepassing op één ouder en/of één kind. Ook kun je naast ouders zorgdragen voor familieleden of vrienden.
Een financiering vinden voor een gezamenlijke woning is best lastig, omdat je met meerdere kopers en inkomens te maken hebt. Hypotheekverstrekkers werken lang niet altijd mee aan de financiering of beoordelen aan de hand van de specifieke situatie of je wel of geen hypotheek kunt krijgen. Velen van hen tellen bijvoorbeeld maximaal twee inkomens mee. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij je zoektocht naar een passende financiering.
TIP:
Neem in het koopcontract altijd een ontbindende voorwaarde voor de financiering op.
Deze woonvorm kent een aantal belangrijke aandachtspunten. Neem daarom op tijd contact op met de gemeente, de notaris en een fiscalist.
De gemeente kan je vertellen of deze woonvorm volgens de geldende regels is toegestaan.
De notaris raadpleeg je - naast de gebruikelijke leverings- en hypotheekakte - voor:
Als je een gezamenlijke huishouding voert, heb je in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek voor de financiering van het deel dat je hebt aangekocht. Een fiscalist kan je hierover uitgebreid informeren.
Ja, je kunt eventueel de eigendom van de woning splitsen, zodat een ieder eigenaar wordt van een eigen gedeelte. Het voordeel van splitsen is dat de eigenaren hun gedeelte apart kunnen verkopen. Het splitsen van de eigendom mag niet altijd. Er zijn veel
regels waarmee je rekening moet houden.
Splitsen kan op twee manieren:
Ja, heel waarschijnlijk wel. Dat geldt ook voor de verbouwingswerkzaamheden. Neem hiervoor contact op met de gemeente en kijk op omgevingsloket.nl. Omdat er twee woningen ontstaan, moet je ook
een extra huisnummer aanvragen. Ook dit gaat via de gemeente.
Als je een huis splitst, heeft ieder een zelfstandig deel. De Belastingdienst ziet dan ieder deel als een aparte eigen woning. De hypotheekrente over de schuld die je bent aangegaan om dat deel te kopen, kun je aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.
Ja, denk in ieder geval aan:
Let goed op de formulering van de ontbindende voorwaarden. Laat eventueel je koopcontract beoordelen door een juridisch specialist.
Lees ook: Hoe lang mag de behandeling duren van mijn vergunning om te bouwen?
Ontbindende voorwaarden: Hoe werkt het?
Ja, dat kan. Als één van de eigenaren een sociale uitkering heeft, zoals AOW of ANW, heeft het gezamenlijk wonen mogelijk gevolgen voor de hoogte van de uitkering. Dit hangt af van de persoonlijke situatie. Geef wijzigingen in ieder geval op tijd door aan de uitkeringsinstantie. Check ook de website van je uitkeringsinstantie. Meer informatie over mogelijke gevolgen voor de AOW-uitkering vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank staat ook een handige checklist.
Informeer verder bij de Belastingdienst naar eventuele wijzigingen in toeslagen die je ontvangt.
TIP: Vraag na bij je verzekeraar of deze woonvorm invloed heeft op de dekking van je woonhuisverzekering en eventuele andere verzekeringen. |
Als ouders en kinderen bij elkaar intrekken zorgt dat voor gemak. Deze woonvorm heeft wel financiële en juridische gevolgen. Lees onze veelgestelde vragen.
De notaris stelt een leveringsakte op waarbij een gedeelte van de eigendom wordt overgedragen aan de inkoper, degene die erbij komt. Bespreek daarnaast met de notaris de volgende onderwerpen:
TIP: Vraag na bij je verzekeraar of deze woonvorm invloed heeft op de dekking van je woonhuisverzekering en eventuele andere verzekeringen. |
Met het sluiten van verzorgingshuizen, worden mantelzorg en het plaatsen van mantelzorgwoningen steeds belangrijker. Wat zijn hierbij de aandachtspunten? We beantwoorden veelgestelde vragen.
Ja, onder bepaalde voorwaarden wel. Bepalend zijn onder andere de afmetingen van de unit en de oppervlakte van jouw perceel (tuin). Je kunt een vergunningscheck doen op omgevingsloket.nl. Neem
daarnaast contact op met de gemeente om na te vragen of een vergunning nodig is. Vergunningsvrij betekent niet regelvrij. Ook als je geen vergunning nodig hebt, moet je je houden aan onder andere de regels vanuit het Bouwbesluit, de Welstandsnota
en het burenrecht.
Is mantelzorg niet meer nodig, dan hoeft de unit niet weggehaald te worden maar mag die niet meer als woning worden gebruikt. Dat betekent dat bijvoorbeeld de keuken en badkamer verwijderd moeten worden. Als de
unit blijft staan, kan dit gevolgen hebben voor de WOZ-waarde.
Lees ook:
Is de zorgwoning van tijdelijke aard, dan is voor de WOZ sprake van een mantelzorgwoning. Dat kan bijvoorbeeld een kant-en-klare unit in de tuin zijn. De mantelzorgwoning heeft dan geen invloed op de WOZ-waarde. Het is belangrijk dat de unit na de zorgperiode wordt verwijderd. Zo blijft alleen de hoofdwoning voor de WOZ gewaardeerd. Kijk voor meer informatie op de website van de Waarderingskamer.
TIP:
TIP: Vraag na bij je verzekeraar of deze woonvorm invloed heeft op de dekking van je woonhuisverzekering en eventuele andere verzekeringen. |