Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSchilderwerk

Voorjaarsklus: pak het buitenschilderwerk aan

Het voorjaar is een mooi moment om het onderhoud van je huis aan te pakken. Zoals het buitenschilderwerk. Ben je van plan dit zelf te doen? Wij geven je 4 tips mee.

Persoon houdt verfkwast vast

Het buitenschilderwerk aanpakken is een klus die veel tijd kost: je bent niet in een zaterdagmiddag klaar. Uit ons onderzoek blijkt dat twee derde van onze leden het schilderwerk daarom liever uitbesteedt. Gemak, kwaliteit en tijdwinst winnen het van kostenbesparing. 

Wil je het buitenwerk toch liever zelf schilderen? Verdiep je dan vooraf goed in de klus en tref de juiste voorbereidingen. Zo heb je langer plezier van het eindresultaat. Neem deze 4 tips mee: 

1. Bereid de schilderklus goed voor

Pak niet meteen de kwast, maar doe grondig voorwerk. Check of er houtrot aanwezig is en herstel dit. Ook naden en kieren moeten goed worden afgedicht om te voorkomen dat er vocht intrekt. Daarna kun je alles goed schoonmaken en ontvetten voordat je gaat schuren. Zo voorkom je dat je het vuil in de ondergrond schuurt en de verf niet goed hecht.

2. Veiligheid staat voorop

Gebruik je een ladder of een steiger? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het regelen van een steiger kost wat meer tijd en geld maar is wel een stuk veiliger dan een ladder.  

3. Gebruik de juiste materialen

Goedkope verf is van mindere kwaliteit waardoor het schilderwerk er minder ‘strak’ uitziet en minder lang meegaat. Goedkope lakverf gaat bijvoorbeeld sneller poederen, de kleurpigmenten laten los. Hierdoor verkleurt de verf sneller en verliest de verf zijn glans. Het loont dus om iets meer geld uit te geven aan kwalitatief goede verf. De verf is makkelijker aan te brengen en je schilderwerk blijft langer mooi. 

4. Ga zorgvuldig te werk 

Bekijk goed hoe je de schilderklus het beste uitvoert; het buitenwerk schilderen is iets ingewikkelder dan het sausen van een muur in de woonkamer. Zo werk je met meerdere lagen en verschillende verfsoorten, zoals grondverf en aflakverf. Het is verstandig om meerdere lagen aan te brengen en deze lagen niet te dik te maken. Vergeet ook de onderkant van de ramen en deuren niet. Hiermee voorkom je dat regendruppels in het hout trekken waardoor houtrot ontstaat. 

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om het schilderwerk van je huis zelf te doen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice. Voor binnen- en buitenschilderwerk! Je kunt rekenen op gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren.

Vraag offerte aan
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet ik op letten als ik het houtwerk van mijn huis laat schilderen?Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?

Tags

WonenWonen-Onderhoud

Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte foutenSchilderen, wel of niet uitbesteden?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube