Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackLanger in je woning blij...

Praktische aanpassingen in huis

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig in een huis dat niet voldoende is aangepast. Als je ouder wordt, neemt de kans op vallen toe. Met eenvoudige aanpassingen kun je dit voorkomen. Bekijk de 10 praktische tips en voorkom ongelukken.

VEH Hero

1. Goede verlichting

Zorg dat je overal in huis goede verlichting hebt en dat lichtschakelaars makkelijk te bereiken zijn. Een lichtschakelaar waar je naar moet reiken, vergroot de kans op vallen.
Op deze plekken is goede verlichting extra belangrijk:

 • Langs de trappen en in doorgangen. Breng lichtsensoren aan op de looproute van de slaapkamer naar de badkamer.
 • Bij het bed: plaats een bewegingssensor onder het bed, zodat een nachtlampje gaat branden als je uit bed stapt.
 • In de badkamer. Met name belangrijk als je ’s nachts naar het toilet gaat. Kies voor lampen met een bewegings- of lichtsterktesensor.

2. Verwijder obstakels

Houd gangen en looproutes vrij van obstakels zoals losse tapijten, kabels en meubels. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om veilig te bewegen, vooral als u een rollator of rolstoel gebruikt.

3. Drempelhulp

Over drempels van (binnen)deuren struikel je gemakkelijk en ook bij loophulpmiddelen zijn ze een obstakel. Verwijder of verminder drempels tussen kamers en overgangen om struikelen te voorkomen. Gebruik drempelhulpen om hoogteverschillen te overbruggen. Dit is een ‘bruggetje’ die je over of tegen de drempel legt.

4. Anti-slip vloer

Plaats anti-slipmatten in de badkamer en voor het aanrecht in de keuken om uitglijden te voorkomen. Overweeg ook het gebruik van anti-slip tape op traptreden en drempels. Heb je een tegelvloer, zorg er dan voor dat deze vlak en stroef is. Met een speciale vloeistof (antislipcoating) kun je de tegelvloer antislip maken.

5. Handgrepen en beugels

Installeer stevige handgrepen en leuningen langs trappen, in de badkamer en bij ingangen om extra ondersteuning te bieden bij het opstaan en lopen. Plaats steunbeugels en handgrepen voor de nodige houvast, bijvoorbeeld bij het bad en het toilet. Een douchezitje is ook praktisch.

6. Regelmatig onderhoud

Controleer regelmatig de staat van vloeren, tapijten, handgrepen en andere veiligheidsvoorzieningen in huis. Repareer of vervang versleten of losse onderdelen meteen.

7. Keuken

Kijk in de keuken of je overal nog makkelijk bij kunt. Mogelijk moet de hoogte van het aanrechtblad of de keukenkastjes worden aangepast. Moet je reiken naar spullen, dan verhoogt dat de kans op vallen.

8. Kranen

 • Eenhendel mengkranen zijn makkelijker dan draaikranen, omdat de hendel licht te bedienen is. Met een verlengde hendel kun je de kraan zelfs bedienen met je elleboog.
 • Een thermostaatkraan is veilig en comfortabel, omdat je zelf de gewenste watertemperatuur instelt. Je krijgt nooit een te koude of te hete straal water over je heen.

9. Wassen en drogen 

Plaats de wasmachine en droger zo dicht mogelijk bij elkaar, in ieder geval op dezelfde etage. Zo voorkom je dat je ver moet sjouwen met een zware wasmand.

10. Buiten

 • Ruim gereedschap na gebruik op en laat geen tuinafval liggen.
 • Leg ongelijk liggende tegels recht en meld losliggende stoeptegels of kapotte straatverlichting bij de gemeente.
 • Houd het terras vrij van gladde materialen zoals mos, algen en bladeren.

Hulp bij aanpassingen

Via onze Klusservice i.s.m. Zoofy roep je eenvoudig de hulp in van een vakman of klusjesman voor het uitvoeren van de aanpassingen in huis. Van drempels weghalen en wandbeugels monteren tot het realiseren van een inloopdouche. Je kiest zelf wanneer de vakman langskomt en je betaalt uiteraard pas als de klus naar tevredenheid is afgerond. 

Tip! Boek een klusjesman voor een halve of hele dag en maak een lijstje met klusjes.

Boek een Vakman


 • Drempels verwijderen vanaf € 59,- per uur
 • Wandbeugels monteren vanaf € 59,- per uur
 • Deurspion plaatsen vanaf € 59,- per uur
 • Anti-slip behandeling vloertegels vanaf € 59,- per uur
 • Inloopdouche maken vanaf € 75,- per uur
 • en meer...
Website image

Voorkom dat je valt

Door de vergrijzing neemt zowel het aantal valgevallen als de druk op de ouderenzorg de komende jaren toe. Bijna de helft van de valongevallen in de leeftijd 70 jaar en ouder vindt plaats in en om het huis en dan met name in de badkamer of toilet. (bron: CBS). Veel gemeentes maar ook fysiotherapeuten bieden valcursussen aan. Je leert hoe je vallen kunt voorkomen én hoe je een val veilig kan opvangen. 

Valpreventie is erop gericht het risico op vallen te verminderen of te voorkomen. Valpreventie kan voor een deel vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Maar de zorg wordt soms ook deels geregeld door de gemeente. Bekijk de brochure 'Blijf overeind, voorkom vallen' van VeiligheidNL.


Tags

SeniorenWonen

Lees meer over langer zelfstandig wonen

Tien vragen over de trapliftSlaapkamer beneden

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube