Dakgoten

Om aantasting en lekkage te voorkomen, kun je dakgoten het beste één keer per jaar goed schoonmaken. Ontdek welke soorten dakgoten er zijn, welk onderhoud ze nodig hebben en wat het kost om dakgoten te vervangen.

Welke dakgoten zijn er?

In Nederland worden vooral dakgoten van zink of kunststof gebruikt. 

 • Dakgoot van zink
  Een dakgoot van zink is de meest populaire soort dakgoot en gaat rond de 40 jaar mee. Zink is een bewerkelijk materiaal, omdat het ter plaatse wordt gebogen, geknipt en gesoldeerd. Een groot voordeel van een zinken dakgoot is dat deze makkelijk en snel kan worden gerepareerd.
 • Dakgoot van kunststof
  Een dakgoot van kunststof (PVC) is goedkoper dan een zinken goot en gaat rond de 25 jaar mee. Kunststof goten zijn naadloos, hangen nauwelijks door en zijn beter bestand tegen zuren dan zink. Daarnaast is de montagetijd korter en is een kunststof goot verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Welk onderhoud hebben dakgoten nodig?  

 • Vuil verwijderen 
  Maak dakgoten één keer per jaar schoon om verstopping van de regenwaterafvoeren te voorkomen. Woon je in een bosrijk gebied, dan is twee keer per jaar aan te raden. Zorg ervoor dat het afschot in de richting van de afvoer minimaal 2 mm per meter gootlengte bedraagt, om te voorkomen dat er water in de goot blijft staan. Reinig zinken goten altijd vóór de winter, dus voordat bladeren gaan rotten en zuren kunnen ontstaan. Bladvangers in de regenpijp zorgen ervoor dat bladeren niet in het riool terechtkomen.
 • Gootbeugels controleren
  Een gootbeugel draagt de goot en zit met schroeven aan je woning vast. De gootbeugels zijn van staal en meestal verzinkt of bedekt met een laagje metaal. Na verloop van tijd kunnen de gootbeugels gaan roesten; gebruik een staalborstel om de beugels te ontroesten en behandel ze daarna met een metaalverf. Als de beugels echt zijn aangetast, moet je ze vervangen.
 • Soldeernaden nalopen
  Zinken goten bestaan niet uit één stuk, maar uit verschillende delen die aan elkaar zijn gesoldeerd. Doordat de goten ‘werken’ en soldeernaden verouderen, kan de goot gaan lekken. Ook als de goot onder spanning staat, is er kans op lekkage bij de soldeernaden. Laat de naden door een loodgieter opnieuw solderen.
 • Lekkage repareren
  Doordat zink oxideert door inwerking van zuurstof, vormt in de dakgoot een oxidelaag. Deze is niet oplosbaar in water en zorgt voor een langdurige bescherming. Blijft er lange tijd water in de goot staan, dan kunnen de oxidelaag en het zink uiteindelijk worden aangetast, bijvoorbeeld door zuren in regen en uit rottende bladeren. Het gevolg is lekkage. Lekt de goot op één plek, dan kun je een deel repareren. Is er lekkage op meerdere plekken, vervang dan de hele goot. 

Wat kosten dakgoten?

Met de Prijzenindicator kun je zelf berekenen wat het vervangen van dakgoten ongeveer kost. Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Een aantal specifieke aandachtspunten bij het uitbesteden van deze klus:

 • Is het bedrijf dat de goten plaatst aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Techniek Nederland?
 • Staat in de offerte een omschrijving van de te gebruiken materialen?
 • Worden de hemelwaterafvoeren ook vervangen?

Lees ook de tips aannemer en offerte

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buiten

Van de kozijnen schilderen tot je dak onderhouden: ontdek welke klussen je buitenshuis kunt aanpakken en hoe. Bekijk de klussen voor buiten

Onderhoud binnen

Ook binnenshuis is genoeg onderhoud te plegen, zoals de cv ontluchten en het ventilatiesysteem reinigen. Bekijk de klussen voor binnen

Wat kost onderhoud?

Wat kost een woning onderhouden gemiddeld per maand? En wat kost herstel van achterstallig onderhoud? Over kosten en subsidies