Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud buiten

Dakgoten

Om aantasting en lekkage te voorkomen, kun je dakgoten het beste één keer per jaar goed schoonmaken. Ontdek welke soorten dakgoten er zijn, welk onderhoud ze nodig hebben en wat het kost om dakgoten te vervangen.

Man maakt dakgoot schoon.

Welke dakgoten zijn er?

In Nederland worden vooral dakgoten van zink of kunststof gebruikt. 

Dakgoot van zink

Een dakgoot van zink is de meest populaire soort dakgoot en gaat rond de 40 jaar mee. Zink is een bewerkelijk materiaal, omdat het ter plaatse wordt gebogen, geknipt en gesoldeerd. Een groot voordeel van een zinken dakgoot is dat deze makkelijk en snel kan worden gerepareerd.

Dakgoot van kunststof

Een dakgoot van kunststof (PVC) is goedkoper dan een zinken goot en gaat rond de 25 jaar mee. Kunststof goten zijn naadloos, hangen nauwelijks door en zijn beter bestand tegen zuren dan zink. Daarnaast is de montagetijd korter en is een kunststof goot verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Welk onderhoud hebben dakgoten nodig?  

Vuil verwijderen 

Maak dakgoten één keer per jaar schoon om verstopping van de regenwaterafvoeren te voorkomen. Woon je in een bosrijk gebied, dan is twee keer per jaar aan te raden. Zorg ervoor dat het afschot in de richting van de afvoer minimaal 2 mm per meter gootlengte bedraagt, om te voorkomen dat er water in de goot blijft staan. Reinig zinken goten altijd vóór de winter, dus voordat bladeren gaan rotten en zuren kunnen ontstaan. Bladvangers in de regenpijp zorgen ervoor dat bladeren niet in het riool terechtkomen. Heb je een verstopte dakgoot, regel dan snel en eenvoudig een betrouwbare vakspecialist die de dakgoot voor je reinigt via onze Spoedklusservice.

Gootbeugels controleren

Een gootbeugel draagt de goot en zit met schroeven aan je woning vast. De gootbeugels zijn van staal en meestal verzinkt of bedekt met een laagje metaal. Na verloop van tijd kunnen de gootbeugels gaan roesten; gebruik een staalborstel om de beugels te ontroesten en behandel ze daarna met een metaalverf. Als de beugels echt zijn aangetast, moet je ze vervangen.

Soldeernaden nalopen

Zinken goten bestaan niet uit één stuk, maar uit verschillende delen die aan elkaar zijn gesoldeerd. Doordat de goten ‘werken’ en soldeernaden verouderen, kan de goot gaan lekken. Ook als de goot onder spanning staat, is er kans op lekkage bij de soldeernaden. Laat de naden door een loodgieter opnieuw solderen.

Lekkage repareren

Met algemene reparatieproducten, zoals rubber seal en reparatietape, repareer je eenvoudig lekkages bij alle soorten dakgoten. Bij dakgoten ouder dan 25 jaar blijven problemen zich vaak opstapelen en is vervanging misschien een beter alternatief.

Bij zinken goten oxideert het zink door inwerking van zuurstof en vormt het in de dakgoot een oxidelaag. Die lost niet op in water en zorgt voor een langdurige bescherming. Blijft er lange tijd water in de goot staan, dan kunnen de oxidelaag en het zink uiteindelijk worden aangetast, bijvoorbeeld door zuren in regen en uit rottende bladeren. Vloeibaar zink kun je gebruiken om naast een beschadigde naad ook haarscheurtjes en gaatjes te dichten in de zinken dakgoot. Daarnaast kan een strook EPDM worden verlijmd nadat de zinken goot goed is voorbehandeld. 

Kleine reparatiewerken aan een pvc-dakgoot kun je herstellen met pvc-lijm. Maar het is voordeliger om een beschadigde pvc-dakgoot meteen te vervangen.

Tip! Direct hulp bij een verstopte dakgoot via de Spoedklusservice

Regel makkelijk en snel een vakspecialist voor het verwijderen van bladeren en vuil in de dakgoot via onze

Meer over de Spoedklusservice

Wat kosten dakgoten?

Met de Prijzenindicator kun je zelf berekenen wat het vervangen van dakgoten ongeveer kost. Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Een aantal specifieke aandachtspunten bij het uitbesteden van deze klus:

  • Is het bedrijf dat de goten plaatst aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Techniek Nederland?
  • Staat in de offerte een omschrijving van de te gebruiken materialen?
  • Worden de hemelwaterafvoeren ook vervangen?
Lees ook de tips aannemer en offerte
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buitenOnderhoud binnenWat kost onderhoud?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube