Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSpoedklussen

Lekkage voorkomen: 10 tips

Een lekkage is vervelend en zorgt vaak voor veel vervolgschade. Los van alle rompslomp kan dit flink in de papieren lopen. Tien tips om een lekkage te voorkomen.

lekkage in keukenkastje

1. Onderhoud je verwarmingssysteem

De cv-ketel en radiatoren hebben onderhoud nodig om goed te functioneren. Anders is de kans op lekkage groot. Sluit je een onderhoudscontract af, dan weet je zeker dat je verwarmingssysteem regelmatig wordt gecheckt en gaat de cv-ketel langer mee. Sluit je geen contract af, laat dan mimimaal eens in de 2 jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren.

2. Let op waar je boort

In je huis zitten op veel plekken waterleidingen in de muren en vloeren. Boor dus niet zomaar in wanden, vloeren of plafonds. Hetzelfde geldt voor het inslaan van een spijker. Om te achterhalen waar de leidingen lopen, kun je een leidingzoeker gebruiken: een toestel dat je helpt verborgen leidingen op te sporen. Je kunt een leidingzoeker aanschaffen, maar de meeste bouwmarkten verhuren die ook. Heb je een installatietekening van de aannemer of vorige bewoner? Houd er rekening mee dat die indicatief is en niet de exacte positie van de leidingen weergeeft. 

3. Maak de dakgoten schoon

Bladeren en vuil in de dakgoot kunnen verstoppingen veroorzaken. De dakgoot stroomt dan over of het water kruipt omhoog onder de dakpannen. Controleer de dakgoot in de herfst en winter en maak die - indien nodig - goed schoon. Plaats een bladvanger in de regenpijp(en) zodat de bladeren op het terras terechtkomen en niet in de riolering. 

4. Inspecteer het dak

Bij een plat dak is de kans op lekkage groter dan bij een schuin dak. Onderhoud de dakbedekking goed door deze schoon te vegen. Inspecteer met regelmaat zelf het dak of huur er iemand voor in. Onderneem bij scheuren, blazen of losse delen direct actie. Een schuin dak heeft weinig onderhoud nodig, maar toch is het belangrijk dat ook regelmatig te (laten) inspecteren. 

5. Controleer kitnaden en voegen

Oude en kapotte kitnaden of voegen zijn veelal de boosdoeners van een lekkage. Ze laten bijvoorbeeld los bij de aansluiting van de douchebak. Controleer ze regelmatig en laat ze op tijd vernieuwen. Kitnaden gaan gemiddeld 5 jaar mee. 

6. Vermijd chemische ontstoppers

Vooral oude leidingen en rioleringsleidingen zijn gevoelig voor chemische ontstoppingsproducten met schade aan de leidingen tot gevolg. Kies voor producten op natuurlijke basis of de ouderwetse 'plopper'. Ook nog eens veel beter voor het milieu. 

7. Controleer of het apparaat een waterslot heeft

Een waterslot op je wasmachine, vaatwasser of was-droogcombinatie beschermt tegen waterschade wanneer de automaat lekt. Controleer of de machine een ingebouwd waterslot heeft. Bij nieuwe machines is dat standaard het geval. Er zijn 3 soorten waterbeveiligingen: een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging.

8. Sluit de buitenkraan af in de winter

In de winter kan de waterleiding naar de buitenkraan bij koude temperaturen uitzetten en zelfs barsten. Sluit de buitenkraan daarom voor de winter altijd af. 

9. Weet waar de hoofdkraan zit

Vermoed je een lekkage in huis, draai dan eerst de hoofdkraan dicht om verdere schade te voorkomen. Die bevindt zich vaak in de buurt van de watermeter. Controleer regelmatig of de hoofdkraan nog open en dicht gaat.

10. Houd de watermeterstand in de gaten

Een lekkage die niet direct zichtbaar is, kun je op 2 manieren bevestigen of uitsluiten. 

  • Al bij een lichte lekkage zie je het tandwieltje in het midden van de watermeter draaien. Controleer dit op het moment dat er in de woning geen water wordt gebruikt.  
  • Noteer de meterstand voordat je naar bed gaat. Is de meterstand de volgende dag nog hetzelfde, dan is er geen lekkage. Vergewis jezelf er ook hier van dat er 's nachts geen water is verbruikt, bijvoorbeeld bij het doortrekken van het toilet of een vaatwasser die op een timer staat. 

Direct hulp bij lekkage

Bij een lekkage wil je snel geholpen worden. Via onze Spoedklusservice is dit zo geregeld. We zijn 24/7 bereikbaar en hebben een landelijke dekking. Zo is er altijd een betrouwbare vakspecialist bij jou in de buurt. En niet onbelangrijk: we rekenen een eerlijke prijs.

Ook interessant in kennisbank

Ik heb lekkage in mijn meterkast gehad. Wat nu?Ik heb last van lekkage, die misschien bij mijn buren vandaan komt. Wat nu?Mijn benedenbuur heeft lekkage, is herstel voor rekening van de VvE of voor mij?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube