
Hoe werkt de oplevering van een verbouwing?
Hoe kan ik me voorbereiden op de oplevering?
Kan ik de oplevering weigeren?
Wat is een opleveringskeuring?
Welke garanties heb ik na de verbouwing?
Bij de oplevering van je verbouwing inspecteer je samen met de aannemer of de verbouwing goed is uitgevoerd. Samen stellen jullie een opleveringsrapport op, het zogenoemde proces verbaal van oplevering. Hierin worden alle gevonden gebreken opgeschreven.
Zowel jij als de aannemer ondertekenen het opleveringsrapport. De aannemer verplicht zich hiermee tot het herstellen van de gebreken. Zijn jullie het ergens niet over eens? Neem deze zaken als discussiepunten op in het opleveringsrapport. De aannemer is dan nog niet verplicht tot herstel, maar je hebt het gebrek dan op tijd gemeld. Hiermee voorkom je dat je het recht op herstel verliest.
Controleer voordat de oplevering plaatsvindt of de verbouwing volgens de afspraken in het contract is uitgevoerd.
Noteer je bevindingen en neem deze samen met de contractstukken, de meer-/minderwerklijst en eventuele tekeningen mee naar de oplevering.
Als de verbouwing op de opleverdatum nog lang niet klaar is, kun je de oplevering weigeren. Doe dit altijd via een schriftelijke verklaring. Hierin noteer je dat op datum x de oplevering niet door kon gaan vanwege een gebrek of meerdere gebreken. Benoem ook duidelijk om welke gebreken het gaat. De verklaring moet door jou en door de aannemer worden ondertekend.
Als de oplevering door weigering wordt uitgesteld, heb je meestal recht op een schadevergoeding. De hoogte daarvan staat vaak in de algemene voorwaarden die je bij het contract hebt gekregen.
Vind je het lastig te bepalen of de aannemer de verbouwing goed heeft uitgevoerd, overweeg dan een opleveringskeuring. Een bouwkundige gaat mee naar de oplevering, controleert of de afspraken zijn nagekomen en zet eventuele gebreken voor je op papier. Na afloop krijg je een keuringsrapport. Zo sta je sterk tegenover de aannemer.
Na de oplevering van je verbouwing is de aannemer nog aansprakelijk voor (verborgen) gebreken. Hoe lang, is afhankelijk van de afspraken in je contract en de algemene voorwaarden. Vaak is de aansprakelijkheidstermijn voor verborgen gebreken vijf jaar en voor ernstige gebreken twintig jaar. Daarnaast kunnen er garanties gelden voor specifieke onderdelen van de verbouwing. Kijk ook hiervoor in je contractstukken.
Heb je de Consumentenvoorwaarden Verbouwingen van BouwGarant, dan geldt:
Naast de aansprakelijkheidstermijnen die in de algemene voorwaarden of in het contract staan, kan een garantieregeling van toepassing zijn. Bijvoorbeeld de Verbouwgarantie van BouwGarant of de garantieregeling van Woningborg.