Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerbouwen

Verbouwing financieren

Een verbouwing financieren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met spaargeld, een persoonlijke lening of een hypotheek. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden en waar je op moet letten.

Steiger voor het huis om te klussen

Mogelijkheden verbouwing financieren

Je kunt op verschillende manieren je verbouwing financieren:

  • Eigen spaargeld gebruiken.
  • Persoonlijke lening afsluiten: een persoonlijke lening heeft een vooraf afgesproken looptijd van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar. Je krijgt het bedrag in één keer uitgekeerd. Je betaalt elke maand een vast bedrag voor aflossing en rente. Aan het eind van de looptijd is de lening helemaal afgelost. Bij overlijden wordt de schuld meestal kwijtgescholden. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van je inkomen en je financiële lasten. 
  • Lopende hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.
  • Bij verduurzaming: subsidie of lening.

Hypotheek verhogen of een tweede hypotheek

Als je een verbouwing financiert door het verhogen van je hypotheek of door het afsluiten van een tweede hypotheek heb je te maken met de huidige regels voor hypotheekverstrekking; factoren zoals je inkomen en de marktwaarde van het huis (na de verbouwing) spelen daarbij een rol. 

Een tweede hypotheek wordt vaak bij de huidige geldverstrekker afgesloten. Als je een tweede hypotheek afsluit bij een andere geldverstrekker, dan wil de nieuwe geldverstrekker meestal dat je ook de huidige hypotheek overbrengt. Of dat financieel voordelig is, hangt onder meer af van de rente en de oversluitkosten. Bespreek met je hypotheekadviseur wat voor jou de beste optie is. 

Tip! Vraag het onze adviseurs

Een verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Onze adviseurs vertellen je over de mogelijkheden.

Hypotheek Persoonlijke lening

Gevolgen voor de belasting

Door een verbouwing kunnen de marktwaarde van je woning en je WOZ-waarde stijgen, vooral als je huis door de verbouwing groter wordt. En bij een hogere WOZ ga je meer belasting betalen, zoals ozb. Ook geld lenen voor je verbouwing, in de vorm van een persoonlijke lening of hypotheek, heeft gevolgen voor de belasting. Waar moet je rekening mee houden?  

Subsidies en leningen bij verduurzaming

Als je gaat verbouwen, is het verstandig om ook verduurzamingsmaatregelen direct mee te regelen. Bij energiebesparende maatregelen kun je mogelijk een subsidie of een lening aanvragen met aantrekkelijke voorwaarden.  

Verduurzaming financieren
Man zit aan tafel en is aan het bellen. Hij heeft een papier in zijn hand met daarop het energielabel.

Is een verbouwing waardevermeerderend?   

Een verbouwing doe je meestal om je woonplezier te verhogen. Niet alle verbouwingen leiden tot een waardevermeerdering van je woning. Dit verschilt per klus. Een aanbouw bijvoorbeeld, levert extra ruimte op, maar kost veel geld en gaat ten koste van je tuin.

Over het algemeen kun je stellen: als de verbouwing ten koste gaat van de leefruimte of als de afwerking slordig is, kan deze afbreuk doen aan je woonplezier en de waarde van je huis. Als je verbouwing relatief goedkoop is en de afwerking goed, mag je een waardevermeerdering van je huis verwachten. Zeker als je meer vierkante of kubieke meters creëert, zoals met een dakkapel.

Als je bij een verbouwing ook energiebesparende maatregelen hebt gedaan, is dat (in de huidige woningmarkt) waardevermeerderend. Woningen met een beter energielabel verkopen betere dan een woningen met een slechter label. 

Tags

Kopen-FinancieelWonen

Lees meer over verbouwen

Wat kost verbouwen?Hulp bij verbouwenVerbouwen en verduurzamenChecklist verbouwen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube