Artikel
Energie

Zo controleer je de energierekening

Doe de tienminutencheck

Daar is ‘ie dan: de jaarrekening van uw energieleverancier. Wie verder wil kijken dan het bedrag onder de streep: zo controleer je de rest van de nota. Deze check duurt ongeveer tien minuten, mits het energiebedrijf een duidelijke en complete rekening heeft gestuurd.
Auteur: Marijke van Gerven

Waarom is het goed om de jaarrekening van uw energieleverancier na te lopen?

1. Meterstanden 

De meterstanden op uw jaarrekening moeten overeenkomen met de standen die u of de meteropnemer aan de energieleverancier heeft doorgegeven. Heeft u een slimme meter? Dan heeft de netbeheerder die op afstand uitgelezen. De beginstand op uw jaarrekening moet gelijk zijn aan de eindstand van de vorige jaarrekening.

2.Tarieven 

De stroom- en gastarieven op uw jaarrekening moeten dezelfde zijn als de tarieven in uw aanbod. Het aanbod voor de komende periode hebt u per post of e-mail ontvangen. Kunt u ze niet terugvinden? Als u inlogt op de website van uw energieleverancier moeten die gegevens daar terug te vinden zijn. Als leveranciers gemiddelde tarieven hanteren op hun rekening, kunt u die niet vergelijken met de tarieven uit het aanbod.

3. Vermindering energiebelasting 

Elke huiseigenaar die stroom verbruikt, heeft recht op vermindering van de energiebelasting. Dit vaste bedrag van €373,33 inclusief btw moet van het totaalbedrag zijn afgetrokken. Wie zelf stroom opwekt, moet zeker controleren of dit bedrag is verrekend. Energieleveranciers vergeten dit weleens bij huishoudens met zonnepanelen.

4.Termijnbedrag 

Is het nieuwe maandelijkse termijnbedrag redelijk? Vergelijk het oude bedrag met het nieuwe op uw jaarrekening. Een marge van 10% boven of onder het oude tarief is redelijk, mits u niet veel meer stroom of gas bent gaan gebruiken.

5. Kortingen 

Controleer of een eventuele welkomstbonus of andere korting is verrekend.

6. Netbeheerkosten 

Kloppen de netbeheerkosten? Gebruik hiervoor de tabel hieronder. Wie minder dan 500 kuub gas per jaar verbruikt, betaalt lagere netbeheerkosten. Soms rekent de leverancier toch de netbeheerkosten die horen bij een verbruik tussen de 500 en 4.000 kuub gas per jaar. Dat kan tientallen euro’s per jaar schelen.

Tabel netbeheerkosten

7. Correctiefactor gas 

Gasverbruik wordt altijd gecorrigeerd, omdat de verbrandingswaarde van gas kan verschillen. De correctiefactor hoort 0,9 tot 1,03 te zijn. Als er een hogere factor op uw rekening staat, betaalt u te veel. Neem dan contact op met uw energieleverancier. Er bestaat géén correctiefactor voor het gebruik van stroom.

8. Salderen (voor huiseigenaren met zonnepanelen) 

Voor elke kilowattuur stroom die u opwekt, ontvangt u van uw energieleverancier hetzelfde bedrag dat u per kilowattuur betaalt. Elke energieleverancier verrekent dit op een andere manier. Bekijk op de website van uw leverancier hoe die saldeert. Bekijk in ieder geval of de hoeveelheid opgewekte, teruggeleverde en verbruikte kilowatturen op uw rekening klopt.

9. Terugleververgoeding 

Als u meer stroom levert aan het net dan u verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding. Dit is een lagere vergoeding dan u zelf per kilowattuur betaalt. Controleer of uw leverancier de juiste vergoeding heeft betaald. Het tarief verschilt per leverancier en vindt u op de website van uw energiebedrijf.

  • Lees ook het artikel 'Loop uw energieafrekening eens na'. Hierin vertelt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, waarom het goed is om de jaarrekening van uw energieleverancier te controleren.
  • Heeft u de eindafrekening van uw energieleverancier ontvangen en moet u bijbetalen? Dit kunnen we oorzaken zijn>

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Loop uw jaarlijkse energieafrekening eens na' uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2018.