VEH pleit voor nationaal isolatiefonds

Geplaatst op 21 apr 2021 , bijgewerkt 22 apr 2021, 08:30

Er moet een nationaal fonds van € 2 miljard komen voor woningisolatie. Hiervoor pleiten elf organisaties waaronder Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het isolatiefonds is bedoeld voor zowel huurders als huiseigenaren. Per categorie zou dan € 1 miljard aan extra subsidie vrijkomen, waardoor woningisolatie voor iedereen een stuk betaalbaarder wordt.  

Financiering van het isolatiefonds moet voortkomen uit het Europese herstelfonds. Nederland maakt aanspraak op ruim € 5,6 miljard euro hieruit. Een belangrijke Brusselse voorwaarde is dat een deel van het geld wordt benut voor de verduurzaming van woningen. 

Isoleren logische, eerste stap

Isolatie is voor veel huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen een logische, eerste stap. De energierekening daalt, het wooncomfort stijgt en isolatie is goed voor het milieu. 

Daarbij zijn geïsoleerde woningen goed voorbereid op een aardgasloze toekomst voorzien in het Klimaatakkoord. Ook de Europese Unie werkt aan verstrekkende plannen om de verduurzaming te versnellen, de zogenoemde Greendeal.

22 april debatteert de Tweede Kamer over het Klimaatakkoord. Voorafgaand aan dit debat vraagt Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Kamerleden ook aandacht voor de isolatiestandaard, het energielabel en de Europese Greendeal. 

Meer informatie

> Lees de oproep voor het isolatiefonds (pdf) 
> Lees de brief van Vereniging Eigen Huis aan de Tweede Kamer (pdf) 
> Plannen om te isoleren? Lees meer
> Meer over subsidies