Collectieve Inkoop Energie

Collectieve Inkoop Energie

De situatie op de energiemarkt is nog steeds erg onzeker. Vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne is er nog meer druk komen te staan op de energieprijzen. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen wanneer we weer een veiling kunnen organiseren.

Waarom de Collectieve Inkoop Energie?

Wij willen de woonlasten voor huiseigenaren betaalbaar houden en vinden dat iedereen recht heeft op scherpe tarieven voor gas en groene stroom. Daarom organiseert Vereniging Eigen Huis sinds 2009 de Collectieve Inkoop Energie samen met haar partner iChoosr, specialist in groepsaankopen.

Opnieuw grote onzekerheid op energiemarkt

Helaas is de situatie op de energiemarkt nog steeds erg onzeker. Vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne is er nog meer druk komen te staan op de energieprijzen. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen wanneer we weer een veiling kunnen organiseren. Zodra de markt het toelaat, gaan we kleinere veilingen organiseren die sneller achter elkaar plaatsvinden met een gelimiteerd aantal contracten. 

Je kunt je gewoon inschrijven voor het collectief. Na je inschrijving sluit je aan in de rij van inschrijvers. Vanwege de kleinere veilingen met een beperkt aantal contracten kan het zijn dat niet iedere inschrijver elk aanbod te zien krijgt. We sturen het aanbod in een chronologische volgorde naar de inschrijvers. We doen ons best om je zo snel mogelijk weer een aanbod te kunnen doen!

Schrijf je in

Veelgestelde vragen

Wie kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie?

Iedereen kan meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Hoe meer mensen deelnemen, hoe sterker we staan. Je kunt je ook vrijblijvend inschrijven als je nog geen lid bent van Vereniging Eigen Huis. Meedoen is ook mogelijk als je een woning huurt, of als je energiecontract nog niet is afgelopen. Je kan alleen meedoen als je beschikt over een e-mailadres.

Is inschrijven echt vrijblijvend?
Ja, de inschrijving is vrijblijvend. Na afloop van de veiling ontvang je een e-mail met een link naar je persoonlijk aanbod. Dit aanbod is gebaseerd op je persoonlijke situatie. Je bepaalt zelf of je van het aanbod gebruikmaakt.
Mijn huidige energiecontract loopt af, wat moet ik doen?
Op dit moment worden er (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven. Je kunt op zoek gaan naar een energieleverancier die lagere variabele tarieven aanbiedt dan je huidige leverancier. Aangezien er geen vaste contracten worden afgesloten is er verder weinig mogelijk en zal je waarschijnlijk nog even op variabel tarief moeten blijven zitten.
Wanneer komt de volgende veiling?

Helaas is de situatie op de energiemarkt nog steeds erg onzeker. Vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne is er nog meer druk komen te staan op de energieprijzen. Daarom kunnen we niet met zekerheid zeggen wanneer we weer een veiling kunnen organiseren. We verwachten dat dit op korte termijn nog niet mogelijk zal zijn.

Als de huidige marktomstandigheden het weer toelaten, proberen we eens per maand een veiling te organiseren waarbij we alleen veilen op een dag dat de marktprijzen laag genoeg zijn om je een scherp aanbod te kunnen doen.

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Energie met een gelimiteerd aantal contracten?
Vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne is de druk op de energiemarkt nog groter geworden. Daarom is er op korte termijn helaas geen zicht op een nieuwe veiling voor de Collectieve Inkoop Energie. Zodra de markt het weer toelaat gaan we door met het organiseren van kleinere veilingen die sneller achter elkaar plaatsvinden met een maximum aantal deelnemers. Vanwege het maximum aantal deelnemers kunnen we niet iedereen tegelijk selecteren die zich op dit moment al ingeschreven heeft. We selecteren daarom de deelnemers in chronologische volgorde waarbij de eerste inschrijvers ook als eerste een aanbod van ons ontvangen.
Waarom kan Vereniging Eigen Huis mij nu niet helpen aan een energiecontract?

Vanwege de onzekere situatie op de energiemarkt hebben we vanaf oktober 2021 tot februari 2022 geen veilingen kunnen organiseren omdat we geen goed bod voor energie konden garanderen. Op dit moment is de druk op de energiemarkt nóg groter geworden door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Vanwege de extreem hoge inkoopprijzen voor energie, willen leveranciers nieuwe klanten op dit moment geen vast contract aanbieden. Voor nieuwe klanten moet de leverancier nieuwe energie inkopen tegen extreem hoge inkoopprijzen en dat brengt veel risico met zich mee. Daarom zijn er geen vaste contracten te verkrijgen, alleen nog (erg dure) variabele contracten. Dat is ook de reden waarom wij op dit moment geen nieuwe veiling kunnen organiseren en je nog geen nieuw energiecontract kunnen aanbieden. Mochten we kansen zien in de markt, dan gaan we uiteraard ons best doen om zo snel mogelijk een veiling te organiseren.

Kan ik me nog steeds inschrijven?
Jazeker! Na je inschrijving sluit je aan in de rij van inschrijvers. Vanwege de kleinere veilingen met een maximum aantal deelnemers krijgt niet iedere inschrijver elk aanbod te zien. We sturen het aanbod in een chronologische volgorde naar de inschrijvers. 
Waarom zijn kleinere veilingen een oplossing voor deze marktsituatie?
De kleinere veilingen brengen minder risico met zich mee voor de energieleveranciers. Daardoor kunnen zij een kleine groep een scherper aanbod doen. 
Kan mijn energieleverancier failliet gaan?

Dit ligt aan de leverancier, de meeste (grotere) leveranciers hebben al energie ingekocht voor al hun huidige klanten. Zij hoeven op dit moment dus niet veel nieuwe energie in te kopen. Dat maakt het risico van faillissement kleiner. Toch blijven er andere financiële risico’s bestaan door de onzekere energiemarkt. We kunnen een faillissement dus nooit helemaal uitsluiten.

Wanneer ontvang ik de energiecompensatie vanuit de overheid?

Huishoudens ontvangen gemiddeld 400 euro compensatie in 2022. Deze ontvang je tijdens de eindafrekening van de energienota. Het kan zijn dat jouw energieleverancier al rekening heeft gehouden met deze compensatie door je maandelijkse voorschot te verlagen. In de praktijk zal de compensatie vaak over twee eindnota’s worden verdeeld omdat jouw energiecontract vaak niet exact samenvalt met een kalenderjaar van januari t/m december. Huishoudens met een laag inkomen ontvangen in aanvulling op de compensatie een extra gemeentelijke tegemoetkoming van 200 euro.

Actueel
Stijging energietarieven, wat is er aan de hand?

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Zowel huishoudens met een variabel energiecontract als ook met een aflopend vast contract krijgen hiermee te maken.

Lees meer

Hoe werkt de Collectieve Inkoop Energie?

1. Schrijf je in

Alle huishoudens in Nederland kunnen zich gratis en vrijblijvend online inschrijven.

2. Veiling

Wij organiseren een veiling voor energieleveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen. Het beste bod wint.

3. Persoonlijk aanbod

Je ontvangt een persoonlijk aanbod voor gas en groene stroom. Je beslist zelf of je dit aanbod accepteert. Iedereen kan meedoen, ook als je huidige energiecontract nog niet is afgelopen.

4. Overstappen

Als je het aanbod accepteert, ontvang je een bevestiging waarna de bedenktijd van 14 dagen ingaat. Je nieuwe energieleverancier zegt je huidige contract op, de overstap wordt dus volledig voor je geregeld. 

Dit vinden anderen van de Collectieve Inkoop Energie

Vereniging Eigen Huis

Marco Hofman

star star star star star
'Ik word volledig ontzorgd door VEH die voor mij de beste prijs en voorwaarden onderhandelen met beschikbare leveranciers.'
Vereniging Eigen Huis

Kees Sevenhoven

star star star star star
'Doe al vele jaren mee. Destijds durfde ik de stap te doen omdat VEH het gehele traject regelde. Nooit problemen geweest en uiteraard aanzienlijk bespaard op de kosten.'
Vereniging Eigen Huis

Kim van Spaendonk

star star star star star_half
'De overstap ging moeiteloos, het kostte mij zelf geen energie (letterlijk en figuurlijk).'

Lees meer over de Collectieve Inkoop Energie

Voor iedereen

Ja, echt iedereen kan gratis en vrijblijvend meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie, ook als je huidige contract nog niet is afgelopen. Kan ik meedoen?

Fabels over overstappen

Veel mensen zien overstappen naar een andere energieleverancier als lastig en tijdrovend. We hebben de fabels over overstappen op een rij gezet. Lees 5 fabels

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Over de veiling

Om scherpe tarieven voor gas en groene stroom te krijgen, organiseren we een veiling waar energieleveranciers aan mee kunnen doen. Zo werkt het