Vereniging Eigen Huis - ervaringsverhalen

Duurzaam nieuw bouwen

'Zo verduurzaam ik mijn huis'

André van den Berg verhuisde in 2019 van een jaren ‘30 woning in het centrum van Apeldoorn naar een gloednieuwe duurzame woning in Apeldoorn Oost. Ontworpen en gebouwd met behulp van een architect en aannemer met ervaring in duurzaam bouwen. 

1. Je hebt 4 jaar geleden een duurzaam huis laten bouwen. Hoe pakte je dit aan?

“Zodra we waren ingeloot voor de bouw van ons huis zocht ik een aannemer met ervaring in het bouwen van duurzame woningen. Er waren alleen restricties voor de bouwhoogte en de afstand tot de erfgrens. Verder waren we vrij in het maken van keuzes. Ik zocht op internet naar ervaren aannemers. Ging bij andere bouwprojecten langs en ik bezocht beurzen over duurzame ontwikkelingen binnen de woningmarkt om kennis op te doen. Vervolgens koos ik een aannemer die ik vertrouwde. Deze aannemer werkte samen met een architect die ook ervaring had met duurzaam bouwen. Zij hielpen ons goed om het huis zo duurzaam mogelijk te maken.”

2. Wat is er allemaal duurzaam aan het huis?

“Het huis is flink geïsoleerd, de muren zijn zo’n 44 centimeter dik. Dat is een hogere isolatiewaarde dan verplicht is bij nieuwbouw. Verder zijn alle ramen van extra triple glas. Er liggen 32 zonnepanelen op het dak waarmee wij een deel van de energie terugleveren. En we hebben een luchtwarmtepomp. We verliezen zo min mogelijk energie door warmteterugwinning (wtw) op het ventilatiesysteem. Verspreid door het huis hangen ventielen in het plafond. Via deze ventielen wordt warme lucht uit de woning afgezogen. Deze lucht wordt in de warmteterugwinningsunit gebruikt om de koude lucht van buiten de woning te verwarmen. Vervolgens wordt de verwarmde lucht de woning in geblazen. De koelinstallatie in onze woning werkt precies andersom, de warme lucht van buiten wordt extra gekoeld tot ongeveer 14 graden.”

3. Waar heb je allemaal rekening mee gehouden?

“Ik wilde de woning zo duurzaam mogelijk maken. Zo koos ik voor 32 zonnepanelen. Ik wil er graag het maximale uithalen. Niet alleen voor het rendement, maar ook voor het klimaat. Ik hoop dat dit een goed voorbeeld is voor anderen. Verder automatiseerde ik een aantal dingen in de woning, zoals verlichting. Ik plaatste ook meters, bijvoorbeeld op de Quooker, zodat ik weet wat ik verbruik.”

Over de bewoners

André van den Berg (51) woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Apeldoorn. 

Bouwjaar woning: 2019

Lid sinds: 20 jaar

Duurzame maatregelen: Isolatie (dak, vloer, muren en glas), zonnepanelen, luchtwarmtepomp en warmteterugwinning inclusief koelsysteem

Kosten maatregelen: € 200.000

Wat levert het op: Woongenot. De thermostaat staat altijd op een vaste temperatuur in het hele huis. Het is nooit meer koud en we hoeven niet meer zelf aan de knoppen te draaien. 

Tip: Kijk niet alleen naar wat er moet, maar naar wat je kunt verduurzamen.

We keken naar wat mogelijk was, niet naar wat verplicht was. Ik hoop dat dit een goed voorbeeld is voor anderen.
Dikte muur
warmteterugwinning
Zonnepanelen

André wilde het huis graag zo duurzaam mogelijk maken. Dat betekent een hoge isolatiewaarde met muren van wel 44 centimeter. 

De wtw (warmteterugwinning) zorgt ervoor dat er weinig energie verloren gaat en regelt de juiste temperatuur in huis.  

"Het is zonde als de zon op je dakpan valt, ja kan er beter zonnepanelen voor leggen. En het houdt warmte tegen in huis." Daarom koos André voor 32 zonnepanelen op het dak. 

4. Wat ging er goed?

“Tijdens de bouw ging ik dagelijks langs. Hierdoor konden bepaalde aanpassingen gelijk gedaan worden. Zo gaf ik eens aan dat er boven screens voor de ramen kwamen. Deze moesten aangesloten worden op de elektriciteit om ze op afstand te kunnen bedienen. Daar was geen rekening mee gehouden en nu konden de vakmensen dit meteen aanpassen. Ook leerde ik veel over duurzame bouw.”

5. En wat minder?

“In het begin bouwde ik een pergola aan het huis vast en plantte een druivenstruik. Deze ging door de hete zomer gelijk dood. Omdat er aan de achterkant van het huis, over de hele breedte, een glazen pui zit werd het binnen soms erg warm. Inmiddels heb ik extra plankjes gemaakt boven de pergola voor meer schaduw en ik plantte een nieuwe druivenstruik. Op extreem warme dagen blijft de temperatuur hoog in de woonkamer. Ik wilde vooral een zuinig huis met weinig warmteverlies. Maar achteraf had ik ook rekening moeten houden met de warmte. Doordat het zo goed geïsoleerd is raakt het de warmte minder goed kwijt. Dit geldt gelukkig alleen bij extreem hoge temperaturen van boven de 30 graden.”

6. Wat heeft het verduurzamen gekost en wat levert het op?

“Het was een grote investering met een meerprijs van ongeveer € 200.000 om de woning maximaal te verduurzamen. Het levert gelukkig veel woongenot op. In ons oude huis waren we altijd bezig met de thermostaat. De thermostaat staat nu altijd op een vaste temperatuur in het hele huis en er is geen koude tocht meer. We vragen af en toe aan Google Home hoe warm het buiten is. Je merkt binnen niet of het buiten vriest of 20 graden is. Binnen is het altijd 20 graden. Het comfort is zo hoog dat je er niet meer over nadenkt. Dat is een luxe.”

7. Is er iets wat je anders zou doen?

“Ik zou meer rekening houden met de warmte beneden. We zijn blij met de glazen pui, maar ik zou meer kijken naar een warmte werend ontwerp in de woonkamer.”

We vragen af en toe aan Google Home hoe warm het buiten is.
Ventielen
Pergola
Machinekamer

De ventielen in het plafond zijn gekoppeld aan de warmteterugwinningsunit. Hiermee worden de ruimtes zowel verwarmd als gekoeld.

De pergola bouwde André zelf voor meer schaduw. Ook plantte hij een druivenstruik. 

In de technische ruimte staat de warmteterugwinningsunit, de koelinstallatie en de warmtepomp. 

8. Wat zou je anderen adviseren als ze willen verduurzamen?

“Ga je duurzaam bouwen, kijk niet alleen naar wat je moet verduurzamen, maar naar wat er mogelijk is binnen je budget. Voor bestaande woningen adviseer ik om hulp te zoeken bij instanties die je kunnen helpen met advies. In Apeldoorn zit bijvoorbeeld een instantie die gratis energieadvies geeft en ook informeert over subsidies. Dit hielp ons bij de verduurzaming van ons vorige huis.”

9. Kwam je ook in aanmerking voor subsidie?

“Ja, ik ontving  € 2.200 warmtepompsubsidie en de btw teruggave van de zonnepanelen bedroeg € 1.700. 

10. Valt er nog meer te verduurzamen in jullie huis?

“Voor nu niet. Een thuisaccu voor de zonnepanelen is nog te ver weg. Deze vind ik nog niet voldoende ontwikkeld. Met een accu haal je hooguit meer uit je dag -en nachtverbruik, maar het helpt je niet de winter door. Ik denk dat dat nog wel even duurt.”

Lees meer 

Zelf dak en vloer isoleren

Wil je zelf aan de slag met isoleren? Mark ging je voor met het isoleren van de vloer en het dak en vertelt over zijn ervaring. Over Mark zijn ervaring

Aardgasvrij en alles elektrisch

Met behulp van een goede vriend, verduurzaamde Han zijn woning stapje voor stapje. Hij is van het aardgas af en zijn energierekening daalde fors. Over Han zijn ervaring

Nieuwbouw kopen

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaand huis: ontdek wat er komt kijken bij nieuwbouw.  Meer over nieuwbouw

Energie besparen

Besparen op uw energierekening kan op verschillende manieren. Wij hebben een aantal handige bespaartips op een rijtje gezet. Bespaartips