Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp gebruik je samen met de cv-ketel om de woning te verwarmen. Goed voor het milieu en je bespaart op je energierekening. Lees hier hoe een hybride warmtepomp werkt. 

Update 17/05/2022

Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet eerst moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden voordat huiseigenaren verplicht worden tot deze maatregel.

Lees ons nieuwsbericht

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Met de warmtepomp bespaar je ongeveer 40 tot 60 procent op je gasverbruik.

Lees meer over soorten warmtepompen en hoe ze werken

Infographic lucht-water-warmtepomp hybride

Let op: Door de enorme vraag naar energiebesparende maatregelen lopen wachttijden binnen de gehele markt op. Daarnaast zijn er voor de hybride warmtepomp ook leveringsproblemen waardoor het langer kan duren voordat je aan de beurt bent. 

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp is de goedkoopste warmtepomp en kost tussen de € 6.000 en € 8.500 inclusief installatie, exclusief cv-ketel. Dit is exclusief de eventueel nodige aanpassingen aan de cv-installatie en meterkast. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Lees meer over kosten en rendement

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp hangt onder meer af van hoe goed je huis geïsoleerd is en het afgiftesysteem dat je hebt.

Isolatie

Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en rondom minimaal dubbel glas nodig. De meeste woningen gebouwd na 1995, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp

Lage temperatuur verwarming

Ook het warmteafgiftesysteem in huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp draait het efficiëntst als de aanvoertemperatuur naar de cv-installatie laag blijft. Veel warmtepompen kunnen een temperatuur halen van maximaal 55 graden.  Met een cv-ketel wordt vaak gestookt op een hoger temperatuur tot wel 80 a 90 graden. Een hybride warmtepomp kun je combineren met bestaande radiatoren, maar met lage temperatuur verwarming levert hij het hoogste rendement.

Doe de 50 graden test

Is jouw woning voldoende geisoleerd? Dan kun je zelf eenvoudig testen of jouw woning geschikt is om te verwarmen op lage temperatuur. Zet in de herfst of winter de cv-ketel een week lang op 50 graden en ervaar zelf of het comfortabel warm blijft in huis.

Lees ook 'Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?'

Wat levert een hybride warmtepomp op?

Een warmtepomp is goed voor het milieu, omdat je minder gas verbruikt. Bovendien levert het vaak ook een besparing op voor je energierekening. Dit is verschillend per woonsituatie. 

Lees meer over kosten en rendement

Wel of geen warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een warmtepomp? Ga altijd eerst bij de gemeente na of er op korte termijn plannen zijn om jouw woning aan te sluiten op een warmtenet. Is dat het geval, dan raden we een warmtepomp kopen af. Zijn er geen concrete plannen, dan kun je een warmtepomp overwegen als je huis goed geïsoleerd is, je plek hebt voor een buitenunit en je jaarlijks meer dan 750 m3 gas verbruikt.

Wel of geen warmtepomp: zo maak je een goede afweging

Nederland moet van het aardgas af. Gemeenten moeten plannen maken om dit op zo’n goed mogelijke manier te gaan regelen. Ook de hybride warmtepomp kan daarbij een alternatief zijn als de gemeente kiest voor biogas of waterstof. De gemeente moet ook aangeven op welke termijn welke wijk moet worden aangepakt. Als dat nog jaren duurt kan het plaatsen van een hybride warmtepomp nog een goede tussentijdse oplossing zijn. De plannen zijn nog in de maak. Het is daarom nu nog niet aan te geven voor wie dit geldt

Geluid warmtepomp

Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit die geluid kan maken. Dit geluid komt van de draaiende ventilator die in de unit zit. Bij maximale belasting van de warmtepomp kun je de meeste geluidsoverlast ervaren. Dit komt voor wanneer:

  • de buitentemperatuur daalt. Een hybride warmtepomp draait voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 4°C.
  • je de thermostaat binnen met een paar graden verhoogt.

Lees meer over het geluid van de warmtepomp

Aandachtspunten

  • Met onze online check ontdek je of een warmtepomp een optie is. Zo ja, dan kun je meedoen met onze Collectieve Inkoop Warmtepomp. Wij sturen je een vrijblijvend aanbod voor een systeem van goede kwaliteit en vakkundig installatie. 
  • Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 75 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar).
  • Door de aanschaf van een warmtepomp ga je besparen op je gasrekening, maar wordt je elektriciteitsrekening hoger. Plaats je naast een warmtepomp ook zonnepanelen, dan kun je ook de elektriciteitskosten verlagen.
  • Met een warmtepomp verwarm je een groot oppervlak met een lage temperatuur. Dit voelt anders dan verwarmen met een hoge temperatuur, enkel door radiatoren. In het begin is dit even wennen, maar over het algemeen ervaren mensen deze manier van verwarmen als prettig. Aandachtspunt: heb je nu plekken met koudeval, dan kan verwarmen met lage temperatuur dit verergeren.
  • Laat je een hybride warmtepomp installeren, dan is het verstandig om direct het verwarmingssysteem goed in te regelen. Met waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat alle ruimtes in huis gelijkmatig warm worden en je krijgt het beste rendement.

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Veelgestelde vragen over de hybride warmtepomp

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een zelfstandige warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp haalt energie uit de lucht en is een aanvulling op de cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of wanneer er veel vraag is naar warm water.

Een zelfstandige warmtepomp zet energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Deze pomp kan de cv-ketel vervangen.

Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?
Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 75 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar). Lees meer over onderhoudskosten ›
Kan ik voor de aanschaf van een warmtepomp subsidie krijgen?

Ja, met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers,warmtepompen en isolatiemaatregelen. Lees meer over de ISDE ›

Alle warmtepompen die we via de Collectieve Inkoop Warmtepomp aanbieden, komen in aanmerking voor deze subsidie (mits er nog geld in de subsidiepot zit).

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Als de warmtepomp de cv-ketel vervangt, dan is de rekensom: per m3 gasbesparing is het extra elektriciteitsverbruik 2 kWh. Lees meer over extra kosten aan elektriciteitsverbruik ›

Wil je zeker weten of een warmtepomp interessant is voor jouw woning en zo ja, wat dit gaat kosten? Met ons Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

Kun je ook koelen met een warmtepomp?

Ja, de meeste hybride warmtepompen kunnen ook koelen. Het is wel de vraag of dat verstandig is. Een hybride warmtepomp wordt meestal aangeschaft om te besparen op de energierekening. Door te koelen met de warmtepomp ga je extra elektriciteit verbruiken, waardoor de energiewinst vermindert of zelfs vervalt.  Lees meer over koelen met een warmtepomp›

Moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een buitenunit?

Of het plaatsen van een buitenunit van een (lucht)warmtepomp vergunningsvrij is hangt onder andere af van de plaats en de afmetingen van de buitenunit. Lees meer over vergunningsplicht van een buitenunit›

Lees meer over de warmtepomp

5 vragen over de hybride warmtepomp

Duurzaam verwarmen en een lagere energierekening? Dan is een hybride warmtepomp misschien wat voor jou. Vragen en antwoorden

Verduurzamen met subsidie

Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente.   Over subsidies

Kosten en terugverdientijd

Kom meer te weten over de aanschafkosten en energiebesparing op jaarbasis. Over kosten en terugverdientijd

Wel of geen warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een warmtepomp? Lees hoe je een goede afweging kunt maken. Wel of geen warmtepomp