Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp gebruik je samen met de cv-ketel om de woning te verwarmen. Goed voor het milieu en je bespaart op je energierekening. Lees hier hoe een hybride warmtepomp werkt. 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. In Nederland worden vooral hybride warmtepompen en all ellectric warmtepompen verkocht. 

Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Met de warmtepomp bespaar je ongeveer 40 tot 60 procent op je gasverbruik. 

Lees meer over soorten warmtepompen en hoe ze werken

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp is de goedkoopste warmtepomp en kost tussen de € 3.600 euro en € 4.600 (bron: Milieu Centraal), inclusief installatie, exclusief cv-ketel. Dit is exclusief de eventueel nodige aanpassingen aan de cv-installatie en meterkast. 

Naast de hybride luchtwarmtepomp zijn er meerdere soorten zelfstandige warmtepompen. Een lucht-/waterwarmtepomp is het goedkoopst en het eenvoudigst te plaatsen. Een bodemwarmtepomp heeft het hoogste rendement, maar is ook het duurst en de installatie ervan is ingewikkelder.

De goedkoopste zelfstandige warmtepomp kost € 6.500 en de duurste € 20.000 inclusief installatie. Soms zijn zwaardere aansluitingen nodig in de meterkast. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Lees meer over kosten en rendement

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp hangt onder meer af van hoe goed je huis geïsoleerd is en het afgiftesysteem dat je hebt.

Isolatie

Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en hr++-glas nodig. 

De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp. Wil je een indicatie krijgen of een warmtepomp iets voor je is? Verlaag dan in het najaar of de winter de cv-watertemperatuur tot 50 graden. Als het dan nog aangenaam is in huis, is je woning waarschijnlijk geschikt, in ieder geval voor een hybride warmtepomp. Laat daarom altijd een adviseur langskomen die kan beoordelen of je woning geschikt is voor een warmtepomp. 

Lage temperatuur verwarming

Ook het warmteafgiftesysteem in huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp draait het efficiëntst als de aanvoertemperatuur naar de cv-installatie laag blijft. Veel warmtepompen kunnen een temperatuur halen van maximaal 55 graden.  Met een cv-ketel wordt vaak gestookt op een hoger temperatuur tot wel 80 a 90 graden. Een hybride warmtepomp kun je combineren met bestaande radiatoren, maar met lage temperatuur verwarming levert hij het hoogste rendement. 

Lees ook Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?

Wat levert een hybride warmtepomp op?

Een warmtepomp is goed voor het milieu en voor je energierekening: je kunt een paar honderd euro per jaar besparen. Als indicatie: met een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks ongeveer € 250 op je energierekening. 

Lees meer over kosten en rendement

Wel of geen warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een warmtepomp? Ga altijd eerst bij de gemeente na of er plannen zijn om jouw woning aan te sluiten op een warmtenet. Is dat het geval, dan raden we een warmtepomp kopen af. Zijn er geen concrete plannen, dan kun je een warmtepomp overwegen als je huis goed geïsoleerd is, je plek hebt voor een buitenunit en je jaarlijks meer dan 1500 m3 gas verbruikt.

Wel of geen warmtepomp: zo maak je een goede afweging

Geluid warmtepomp

Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit die geluid kan maken. Dit geluid komt van de draaiende ventilator die in de unit zit. Bij maximale belasting van de warmtepomp kun je de meeste geluidsoverlast ervaren. Dit komt voor wanneer:

  • de buitentemperatuur daalt. Een hybride warmtepomp draait voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 4°C.
  • je de thermostaat binnen met een paar graden verhoogd.

Lees meer over het geluid van de warmtepomp

Aandachtspunten

  • Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 75 per jaar, afhankelijk van het soort warmtepomp. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar).
  • Door de aanschaf van een warmtepomp ga je besparen op je gasrekening, maar wordt je elektriciteitsrekening hoger. Plaats je naast een warmtepomp ook zonnepanelen, dan kun je ook de elektriciteitskosten verlagen.
  • Met een warmtepomp verwarm je een groot oppervlak met een lage temperatuur. Dit voelt anders dan verwarmen met een hoge temperatuur, enkel door radiatoren. In het begin is dit even wennen, maar over het algemeen ervaren mensen deze manier van verwarmen als prettig. Aandachtspunt: heb je nu plekken met koudeval, dan kan verwarmen met lage temperatuur dit verergeren.

Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een zelfstandige warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp haalt energie uit de lucht en is een aanvulling op de cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of wanneer er veel vraag is naar warm water.

Een zelfstandige warmtepomp zet energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Deze pomp kan de cv-ketel vervangen.

Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?
Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost ongeveer € 75 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar). Lees meer over onderhoudskosten ›
Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?
Ja, met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Check de voorwaarden van de ISDE ›
Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Als de warmtepomp de cv-ketel vervangt, dan is de rekensom: per m3 gasbesparing is het extra elektriciteitsverbruik 2 kWh. Lees meer over extra kosten aan elektriciteitsverbruik ›

Wil je zeker weten of een warmtepomp interessant is voor jouw woning en zo ja, wat dit gaat kosten? Met ons Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

Lees meer over de warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater en zet dit om in energie om je huis te verwarmen. Zo werkt een warmtepomp

Het geluid van een warmtepomp

Als de buitenunit van je hybride warmtepomp op de juiste plek staat en goed is geïnstalleerd, ervaar je geen geluidsoverlast. Warmtepomp en geluid

Kosten en terugverdientijd hybride warmtepomp

Een hybride systeem kost tussen de 5000 en 7000 euro. Maar met subsidie kun je besparen op de aanschafkosten. Over kosten en terugverdientijd

Wel of geen warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een warmtepomp? Lees hoe je een goede afweging kunt maken. Wel of geen warmtepomp