Wel of niet een warmtepomp kopen

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een warmtepomp? Wij hebben op een rij gezet waar je op kunt letten. Met deze handvatten kun je zelf beslissen of je een warmtepomp wilt kopen.

Check de plannen van de gemeente

Om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen, wil het kabinet dat we aardgasvrij gaan wonen. Daarom hebben gemeenten opdracht gekregen om een warmteplan te maken op wijkniveau. Deze zijn nog in de maak en moeten in 2021 klaar zijn. Hierin staat op welke manier de wijken van het gas af gaan en voor welke wijken dit al ingaat vóór 2030.

Een van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is het aansluiten van woningen op een warmtenet. Dit gebeurt bij ruim 40 - 50% van de woningen in Nederland. Voor de overige woningen kan een warmtepomp een alternatief zijn. Een all-electric warmtepomp om helemaal van het gas af te kunnen, of een hybride variant als de gemeente kiest voor biogas of waterstof.

Heeft jouw gemeente plannen om je woning binnen zeven jaar aan te sluiten op een warmtenet, dan raden we het kopen van een warmtepomp af. Het is nog onduidelijk of een warmtepomp met het warmtenet samengaat. Check voordat je een warmtepomp koopt dus altijd eerst bij de gemeente of er al wat bekend is over het warmteplan voor jouw wijk.

Geen warmtepomp kopen

Overweeg het kopen van een warmtepomp niet wanneer:

  • er concrete plannen zijn om jouw wijk binnen zeven jaar op een warmtenet aan te sluiten.
  • je in een flatgebouw met blokverwarming woont.
  • je je woning niet voldoende geïsoleerd krijgt.
  • je bij het kiezen van een luchtwarmtepomp onvoldoende ruimte hebt voor het plaatsen van een buitenunit, zonder geluidsoverlast voor buren of jezelf.
  • je jaarlijks minder dan 1500 m3 gas verbruikt per jaar en het je enkel om financieel rendement gaat.

Wel een warmtepomp kopen

Overweeg het kopen van een warmtepomp wel wanneer:

  • er geen concrete plannen zijn om jouw woning binnen zeven jaar op een warmtenet aan te sluiten.
  • je woning voldoende geïsoleerd is.
  • je ruim woont en dus een geschikte plek hebt voor een buitenunit (in verband met geluidsoverlast).
  • je jaarlijks meer dan 1500 m3 gas verbruikt.
  • je graag minder gas wilt verbruiken en actief wilt bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot.

Met onze online check ontdek je of een warmtepomp een optie is. Zo ja, dan kun je meedoen met onze Collectieve Inkoop Warmtepomp. Wij sturen je een vrijblijvend aanbod voor een systeem van goede kwaliteit en vakkundig installatie. 

Lees meer over de warmtepomp

Kosten en terugverdientijd warmtepomp

De hybride - en ventilatiewarmtepomp zijn goedkoper dan een all-electric warmtepomp. Die laatste heeft wel een hoger rendement, omdat je geen gas meer verbruikt. Over kosten en terugverdientijd

Het geluid van een warmtepomp

Als de buitenunit van je warmtepomp op de juiste plek staat en goed is geïnstalleerd, ervaar je geen geluidsoverlast. Over het geluid

Warmtepomp en subsidie

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Deze kan oplopen tot 40 % van de aanschafkosten. Over subsidie