
Om te isoleren zijn er verschillende isolatiematerialen allemaal met hun eigen eigenschappen. Welk materiaal het meest geschikt is, is afhankelijk van waar het isolatiemateriaal moet worden toegepast. Niet alle isolatiematerialen kunnen overal toegepast worden.
De meeste isolatiematerialen werken op basis van warmtegeleiding of beter gezegd ze geleiden de warmte juist slecht. Daardoor duurt het lang voordat de warmte van de ene zijde door het materiaal naar de andere zijde trekt.
Dan zijn er ook isolatiematerialen die werken op basis van straling. Bij deze isolatiematerialen wordt de stralingswarmte teruggekaatst door het glimmende en gladde oppervlak van het materiaal. Dat glimmende en gladde oppervlak zorgt er ook voor dat minder warmte wordt uitgestraald vanuit het materiaal. Het werkt als het ware twee kanten op en werkt alleen als er tussen het isolatiemateriaal en de omliggende constructie een luchtlaag (spouw) zit. Een voorbeeld hiervan is radiatorfolie.
Steeds vaker komen er producten op de markt die beide eigenschappen combineren. Traditioneel isolatiemateriaal, voorzien van een glimmende laag vanwege de warmtestraling.
Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Hieronder een greep uit veelgebruikte materialen.
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.
Een belangrijke factor bij de keuze van isolatiemateriaal is de isolatiewaarde, ook wel R-waarde genoemd. Hoe hoger de R-waarde hoe langer het duurt voordat de warmte door het materiaal kan stromen. De R-waarde is bij isolatiematerialen op basis van geleiding afhankelijk van de dikte en de isolerende werking van het materiaal zelf. Hoe beter de isolerende werking van een materiaal hoe minder dik materiaal nodig is om dezelfde R-waarde te bereiken. Aan de hand van de dikte en de isolerende eigenschappen van het materiaal kan de R-waarde bepaald worden.
Bij isolatiemateriaal op basis van stralingswarmte is het lastiger om de R-waarde uit te rekenen. Deze wordt proefondervindelijk vastgesteld. Voor de R-waarde moet je daarvoor kijken op de productie-informatie. De R-waarde kan zelfs verschillen afhankelijk van de plaatsing van het materiaal. Horizontaal geeft een lagere R-waarde, omdat na verloop van tijd het glimmende oppervlakte kan vervuilen waardoor de weerkaatsende werking verminderd.
Naast losse isolatiematerialen zijn er ook samengestelde isolatieproducten. Dit zijn producten die zijn samengesteld met een basis van isolatiemateriaal, gecombineerd met andere producten. Denk bijvoorbeeld aan een constructieve werking. Ze kunnen eenvoudig gemonteerd of afgewerkt worden of het materiaal is meteen al de afwerking.