Vloerisolatie

De vloer isoleren is zo’n klus waarvan je nooit spijt krijgt – bijna meteen warme voeten en het scheelt op de energierekening. Hoe kun je vloerisolatie aanpakken, wat kost het en wat levert het op?

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Hoe kun je de vloer isoleren? 

Onderzijde vloer isoleren

De onderzijde van een begane grondvloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. 

Houten vloer isoleren

Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan. Vaak worden hiervoor stevige isolatieplaten gebruikt, omdat die minder doorbuigen. Deze worden iets te ruim op maat gemaakt, zodat ze goed klem komen te zitten. Om te voorkomen dat de platen onderuit zakken worden onder het isolatiematerieel latten, spandraden of schroeven gebruikt. Latten en spandraden bevestig je onder de vloerbalken en schroeven in de zijkant. Gebruik wel vochtbestendige materialen ook voor de bevestiging, zoals gewolmaniseerde latten en spandraden en schroeven van roestvast staal (RVS). Alternatieven voor isolatieplaten zijn folie isolatie en PUR-schuim. Let op! Er zitten risico's verbonden aan het isoleren van een houten vloer met PUR-schuim.

Bovenzijde vloer isoleren

Heb je geen kruipruimte of is deze niet bereikbaar, dan kun je de bovenzijde van de vloer isoleren. Dit is wel ingrijpend omdat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt, afhankelijk van de isolatiedikte. Deuren moeten worden aangepast en de eerste traptrede wordt lager. Ook de hoogte van het plafond wordt lager. Meestal is hierdoor de dikte van het isolatiemateriaal beperkt. Vaak wordt voor isolatie aan de bovenzijde gekozen in combinatie met vloerverwarming. Om de bovenzijde van de vloer te isoleren wordt er doorgaans gebruik gemaakt van kunststof isolatieplaten, bijvoorbeeld tempex of XPS die voldoende drukvast zijn om het gewicht te kunnen dragen van wat op de vloer komt te staan. Steenachtige vloeren (beton en baksteen) zijn aan de bovenzijde meestal afgewerkt met een (cementen) dekvloer. Het kan een optie zijn die eerst te verwijderen, waardoor het isoleren  minder gevolgen heeft voor de hoogte van de vloer. 

Bodem van de kruipruimte isoleren

Je kunt ook kiezen voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Een voordeel is dat er minder vocht in huis komt.  

Vervanging door geïsoleerde vloer

In sommige situaties is vervanging van de vloer een goede optie, bijvoorbeeld als je een houten vloer hebt met houtrot of als de bestaande vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Je kunt de vloer vervangen door een geïsoleerde balkenbroodjesvloer (renovatievloer). Een balken broodjevloer bestaat uit balken (liggers) die in of tegen de dragende muren worden bevestigd. Tussen de liggers worden tempex elementen geplaatst. Dit zorgt er voor dat deze vloeren zeer goed isoleren. 

Een alternatief is het aanbrengen van een nieuwe vloer op de bodem van de kruipruimte. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte en de gewenste hoogte van de bovenkant van de vloer wordt eerst een laag schoon zand aangebracht. Deze moet goed worden aangetrilt, zodat de vloer later niet gaat verzakken. Vervolgens wordt er één of meerder lagen drukvaste isolatieplaten aangebracht met daaroverheen een betonnen vloer. Tot slot wordt, als de betonnen vloer voldoende gedroogd is een dekvloer aangebracht, eventueel voorzien van vloerverwarming. 

De laatste mogelijkheid is schuimbeton. Schuimbeton is een lichte betonsoort die tegelijkertijd goed isoleert. De schuimbeton wordt als vloeibare massa, door het bedrijf vanuit een speciale vrachtwagen direct op de bodem van de kruipruimte gespoten totdat de hoogte precies klopt. Daarna wordt de vloer afgewerkt door een dekvloer, eventueel voorzien van vloerverwarming. 

Vloerisolatie kosten 

De kosten voor het isoleren van de vloer zijn € 1.500 tot € 2.900. De kruipruimte isoleren kost € 1.100 à € 1.200. Houd er rekening mee dat de vloerisolatie kosten afhankelijk zijn van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. Daarnaast is het afhankelijk van of je het zelf gaat doen of uitbesteed en of je in aanmerking komt voor subsidie. Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Wat levert vloerisolatie op? 

Type woningKostenSubsidieBesparing per jaar (in euro)*
Tussenwoning€ 1.500€ 310€ 200
Hoekwoning€ 1.500€ 320€ 210
2 onder 1 kap€ 1.900€ 400€ 260
Vrijstaand€ 2.900€ 600€ 390

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. 

Aandachtspunten vloerisolatie

  • Ben je lid van Vereniging Eigen Huis, dan kun je isoleren met ledenkorting
  • Ga je isoleren, los dan eerst gebreken op, zoals lekkages. Als isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
  • Je kunt een houten vloer isoleren met purschuim als de vloer constructie daarvoor geschikt is.
  • Lees het TNO onderzoek naar het gebruik van PUR.

Isoleren met korting

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren door onze partner Pluimers, een isolatiebedrijf met ruim 40 jaar ervaring. Je krijgt 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag een offerte op

  • Lagere energierekening
  • Subsidie beschikbaar
  • Meer comfort en minder tocht

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Welke materialen kan ik gebruiken als vloerisolatie?

Je kunt vloerisolatie op verschillende manieren aanbrengen: op de bodem van de kruipruimte, aan de onderzijde van de begane grondvloer of op de bovenzijde van de begane grondvloer. Lees welke materialen je hiervoor kunt gebruiken ›

Hoeveel kan ik op mijn energiekosten besparen door de begane grondvloer te isoleren?

De besparing per jaar is afhankelijk van de manier van isoleren, het type woning en of je het zelf gaat doen of dat je het uitbesteed. Je kunt ongeveer € 240 à € 250 per jaar besparen. 

Milieu Centraal heeft een handige tool. Hiermee kun je per situatie berekenen hoeveel energie je kunt besparen met vloerisolatie en wat de kosten zijn om het aan te brengen.

Waarom is een dampremmende laag zo belangrijk bij vloer-, wand- en dakisolatie?

Een dampremmende laag voorkomt dat vocht vanuit de woning in de constructie condenseert. Condens kan op den duur leiden tot houtrot of lekkage.

Bij houten constructies is de dampremmende laag meestal PE-folie. Er zijn ook speciale 'klimaatfolies' op de markt, die het vocht in de constructie kunnen reguleren.

Bij betonnen platte daken wordt vaak een extra laag dakbedekking onder het isolatiemateriaal aangebracht. Die dient als dampremmende laag, maar ook om de woning tijdens de bouw sneller waterdicht te krijgen.

Is voor vloerisolatie altijd een kruipruimte nodig?

Niet altijd. Voor isolatie onder de beganegrondvloer is een kruipruimte nodig. Is er geen kruipruimte, of is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kan de vloer ook aan de bovenzijde worden geïsoleerd. De vloer wordt dan wel hoger.

Een ingrijpender optie is het vervangen van de bestaande vloer door een geïsoleerde vloer. Vaak moet dan grond onder de vloer verwijderd worden.

Ik heb vloerverwarming, moet ik dan ook vloerisolatie nemen?
Als het om de begane grondvloer gaat, is dat wel verstandig. Pas je vloerverwarming toe zonder vloerisolatie, dan stroomt de warmte van de vloerverwarming voor een deel naar onderen.
Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren.

Ervaar ik overlast als ik mijn huis laat isoleren?

Het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde geeft relatief weinig overlast. Het uitvoerende bedrijf brengt de isolatie aan via het kruipluik. Deze ligt meestal direct achter de voordeur.

Uit voorzorg mogen bewoners twee uur niet aanwezig zijn tijdens het aanbrengen van PUR schuim aan de onderzijde. Vervanging van de begane grondvloer of isoleren aan de bovenzijde geeft wel overlast. Alles wat op de vloer staat moet verwijderd worden en later, als de vloer geïsoleerd is weer (terug)geplaatst worden.  

Hoe weet ik wat het isolerend vermogen van isolatiemateriaal is?

Het isolerend vermogen van isolatiemateriaal (afhankelijk van dikte en soort) wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De som van de R-waardes van de verschillende materialen in een bepaalde constructie, is de Rc-waarde. Voorbeeld: bij een spouwmuur is de Rc-waarde een optelsom van de R-waardes van de binnenmuur, het isolatiemateriaal, de spouw en de buitenmuur.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Subsidie voor duurzame Energie (ISDE)?

De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je voor de subsidie in aanmerking komt ›

Meer over isolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen