Vloerisolatie

De vloer isoleren is zo’n klus waarvan je nooit spijt krijgt – bijna meteen warme voeten en het scheelt op de energierekening. Hoe kun je vloerisolatie aanpakken, wat kost het en wat levert het op?

Hoe kun je de vloer isoleren? 

Onderzijde vloer isoleren

De onderzijde van een beganegrondvloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie-isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een houten vloer breng je het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken. 

Bovenzijde vloer isoleren

Heb je geen kruipruimte of is deze niet bereikbaar, dan kun je de bovenzijde van de vloer isoleren, bijvoorbeeld met voldoende drukvast isolatiemateriaal. Dit is wel ingrijpend omdat de vloer hierdoor enkele centimeters hoger wordt (afhankelijk van de isolatiedikte). Je moet daarom deuren inkorten en het toilet en de keuken aanpassen. 

Bodem van de kruipruimte isoleren

Je kunt ook kiezen voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Een voordeel is minder vocht in huis.  

Vervanging door geïsoleerde vloer

In sommige situaties is vervanging van de vloer een goede optie, bijvoorbeeld als je een houten vloer hebt met houtrot of als de bestaande vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Je kunt de vloer vervangen door een geïsoleerde balkenbroodjesvloer (renovatievloer) of je stort een nieuwe vloer op de bodem van de kruipruimte op een laag isolatie.

Wat kost vloerisolatie? 

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. Heb je onvoldoende eigen geld om de vloer van je woning te isoleren, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een  lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Wat levert vloerisolatie op? 

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt vloerisolatie tussen de € 200 (tussenwoning) en € 400 (vrijstaande woning) op de jaarlijkse energierekening (prijspeil 2020).

Aandachtspunten vloerisolatie

 • Ben je lid van Vereniging Eigen Huis, dan kun je isoleren met ledenkorting
 • Ga je isoleren, los dan eerst gebreken op, zoals lekkages. Als isolatiemateriaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
 • Je kunt een houten vloer isoleren met purschuim als de vloer constructie daarvoor geschikt is.
 • Lees het TNO onderzoek naar het gebruik van PUR.

Isoleren met korting

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren door onze partner Pluimers, een isolatiebedrijf met ruim 40 jaar ervaring. Je krijgt 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag een offerte op

 • Lagere energierekening
 • Subsidie beschikbaar
 • Meer comfort en minder tocht

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Welke materialen kan ik gebruiken als vloerisolatie?

Je kunt vloerisolatie op verschillende manieren aanbrengen: op de bodem van de kruipruimte, aan de onderzijde van de begane grondvloer of op de bovenzijde van de begane grondvloer. Lees welke materialen je hiervoor kunt gebruiken ›

Hoeveel kan ik op mijn energiekosten besparen door de begane grondvloer te isoleren?

De besparing per jaar is afhankelijk van de manier van isoleren en het type woning. 

Gemiddelde besparing op energiekosten per type woning per jaar

 • Tussenwoning (vloer oppervlakte 45 m2): € 190 per jaar
 • Hoekwoning / Twee onder één kap (vloer oppervlakte 50 m2): € 220 per jaar
 • Vrijstaande woning (vloer oppervlakte 80 m2):  € 380 per jaar

Uitgangspunten:

 • Gemiddelde woning
 • Drie bewoners 
 • HR combiketel
 • Geen isolatie
 • Enkel glas
 • Gemiddelde gasprijs € 0,77/m3 (prijspeil 2019)
 • Advies op maat

Milieu Centraal heeft een handige tool. Hiermee kun je per situatie berekenen hoeveel energie je kunt besparen met vloerisolatie en wat de kosten zijn om het aan te brengen.

Waarom is een dampremmende laag zo belangrijk bij vloer-, wand- en dakisolatie?

Een dampremmende laag voorkomt dat vocht vanuit de woning in de constructie condenseert. Condens kan op den duur leiden tot houtrot of lekkage.

Bij houten constructies is de dampremmende laag meestal PE-folie. Er zijn ook speciale 'klimaatfolies' op de markt, die het vocht in de constructie kunnen reguleren.

Bij betonnen platte daken wordt vaak een extra laag dakbedekking onder het isolatiemateriaal aangebracht. Die dient als dampremmende laag, maar ook om de woning tijdens de bouw sneller waterdicht te krijgen.

Is voor vloerisolatie altijd een kruipruimte nodig?

Niet altijd. Voor isolatie onder de beganegrondvloer is een kruipruimte nodig. Is er geen kruipruimte, of is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kan de vloer ook aan de bovenzijde worden geïsoleerd. De vloer wordt dan wel hoger.

Een ingrijpender optie is het vervangen van de bestaande vloer door een geïsoleerde vloer. Vaak moet dan grond onder de vloer verwijderd worden.

Ik heb vloerverwarming, moet ik dan ook vloerisolatie nemen?
Als het om de begane grondvloer gaat, is dat wel verstandig. Pas je vloerverwarming toe zonder vloerisolatie, dan stroomt de warmte van de vloerverwarming voor een deel naar onderen.
Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren of bekijk de video:

 

Ervaar ik overlast als ik mijn huis laat isoleren?

Het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde geeft relatief weinig overlast. Het uitvoerende bedrijf brengt de isolatie aan via het kruipluik. Deze ligt meestal direct achter de voordeur.

Uit voorzorg mogen bewoners twee uur niet aanwezig zijn tijdens het aanbrengen van PUR schuim aan de onderzijde. Vervanging van de begane grondvloer of isoleren aan de bovenzijde geeft wel overlast. Alles wat op de vloer staat moet verwijderd worden en later, als de vloer geïsoleerd is weer (terug)geplaatst worden.  

Hoe weet ik wat het isolerend vermogen van isolatiemateriaal is?

Het isolerend vermogen van isolatiemateriaal (afhankelijk van dikte en soort) wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De som van de R-waardes van de verschillende materialen in een bepaalde constructie, is de Rc-waarde. Voorbeeld: bij een spouwmuur is de Rc-waarde een optelsom van de R-waardes van de binnenmuur, het isolatiemateriaal, de spouw en de buitenmuur.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Subsidie voor duurzame Energie (ISDE)?

De Subsidie voor duurzame energie (ISDE) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je voor de subsidie in aanmerking komt ›

Meer over isolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen