Vloer begane grond vervangen

Het vervangen van de beganegrondvloer is een ingrijpende maatregel. Doe dit alleen als de bestaande vloer echt van slechte kwaliteit is of niet meer voldoet. Vervang de oude vloer door een geïsoleerde vloer. 

Is de houten of betonnen vloer aangetast door te veel vocht, dan kun je ervoor kiezen om de vloer te vervangen door een moderne, goed geïsoleerde nieuwe vloer. Je kunt ook nadenken over de volgende alternatieven: 

  • Balken broodjesvloer
  • Renovatievloer
  • Vloer op zand

Balken broodjesvloer

Deze vloer bestaat uit betonnen balken waar tempex (piepschuim) vormstukken tussen worden geplaatst. Daarna wordt de vloer afgestort met een laag beton, voorzien van wapeningsgaas om de vloer sterker te maken. Achtereenvolgend komt dan de dekvloer (eventueel met vloerverwarming) en de vloerafwerking.

Renovatievloer

Er wordt een soortgelijke vloer gemaakt met behulp van (gerecyclede) kunststoffen of stalen liggers (steunbalken). Deze liggers worden op dezelfde wijze aangebracht als  bij de balken broodjesvloer. De vloer wordt alleen niet afgewerkt met beton. Op de kunststoffen of stalen liggers wordt plaatmateriaal aangebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met de vloerafwerking. Groot voordeel van dit systeem is dat de liggers veel beter hanteerbaar zijn dan de betonnen balken van de balken broodjesvloer. Een ander voordeel is dat de vloer verder wordt afgewerkt zonder gebruik van beton- en dekvloermortel, waardoor minder vocht wordt gebruikt met alle nadelen van dien.

Vloer op zand

De vloer wordt aangebracht op de bodem onder de bestaande vloer. De bestaande vloer wordt verwijderd. Vervolgens wordt de bodem op de juiste hoogte gebracht door zand toe te voegen of juist zand af te graven. Hierop wordt de nieuwe betonnen vloer gestort. Deze nieuwe vloer is voorzien van isolatie aan de onder- en/of bovenzijde. Daarna wordt de vloer voorzien van een dekvloer, eventueel voorzien van vloerverwarming.  
Alternatief: De betonnen vloer met de isolatie kan ook vervangen worden door schuimbeton. Schuimbeton is beton met goede isolerende eigenschappen en wordt door gespecialiseerde bedrijven aangebracht. 

Aandachtspunten

  • Ventilatie: oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.
  • Vloerverwarming: als je de begane grondvloer vervangt, overweeg dan vloerverwarming aan te leggen. Vloerverwarming is vaak zuiniger dan de traditionele manier van verwarmen met radiatoren. Het maakt het installeren van een warmtepomp ook gemakkelijker. Laat je goed informeren door een installateur. 

Meer over vloerisolatie

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Meer over isoleren

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie