Salderingsregeling voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en grote kans dat je te maken krijgt met salderen. Hierover stellen leden ons regelmatig vragen. Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. 

Update 23/05/2022

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Vereniging Eigen Huis vindt dat een goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

Lees ons nieuwsbericht

1. Wat is salderen?

Met zonnepanelen wek je dus zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen. 

Van de energieleverancier ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw) voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt.

2. Ik wil salderen, hoe regel ik dat?  

Heb je zonnepanelen en wil je salderen, dan moet je dit melden aan je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met je energieleverancier de verwerking in de afrekening. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen aanschaft moet je ze weer aanmelden bij www.energieleveren.nl.

Om te mogen salderen moeten omvormers gecertificeerd zijn. Bij het aanmelden op www.energieleveren.nl staat een lijst met gecertificeerde omvormers.

> Lees meer over de verplichte certificering van omvormers.

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat.

Vrijblijvend inschrijven

3. Hoe meet ik hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken?

Met een zogenaamde bruto productiemeter op de omvormer, maar de meeste systemen hebben ook de mogelijkheid om de bruto productie van het PV-systeem te verzenden naar bijvoorbeeld een smartphone of computer. Of vervolgens je meter geschikt is om stroom terug te leveren, weet je netbeheerder. Hij geeft dat aan nadat je je hebt aangemeld via www.energieleveren.nl. Met een draaischijfmeter gaat het salderen automatisch. De draaischijf draait langzamer of zelfs terug als de zonnepanelen meer stroom opleveren dan in huis wordt verbruikt, tenzij er een terugloopbeveiliging op zit. Anders is een digitale of een slimme meter nodig om de teruggeleverde stroom te meten.

4. Kan ik in de toekomst nog salderen? 

Voorlopig nog wel. Zonnepaneeleigenaren kunnen langer gebruik maken van de salderingsregeling. De startdatum van het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. 

> Lees het nieuwsbericht

Lees meer over zonnepanelen 

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

5 financiële vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden