Salderingsregeling voor zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en grote kans dat je te maken krijgt met salderen. Hierover stellen leden ons regelmatig vragen. Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. 

Update 05/07/2022

De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld naar 1 januari 2025. Volgens TNO-onderzoek blijft de terugverdientijd beneden de 7 jaar. Vereniging Eigen Huis vindt het uitstel een goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

Lees ons nieuwsbericht

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

1. Wat is salderen?

Met zonnepanelen wek je dus zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen. 

Van de energieleverancier ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw) voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt.

2. Ik wil salderen, hoe regel ik dat?  

Heb je zonnepanelen en wil je salderen, dan moet je dit melden aan je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met je energieleverancier de verwerking in de afrekening. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen aanschaft moet je ze weer aanmelden bij www.energieleveren.nl.

Om te mogen salderen moeten omvormers gecertificeerd zijn. Bij het aanmelden op www.energieleveren.nl staat een lijst met gecertificeerde omvormers.

> Lees meer over de verplichte certificering van omvormers.

Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat.

Vrijblijvend inschrijven

3. Hoe meet ik hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken?

Met een zogenaamde bruto productiemeter op de omvormer, maar de meeste systemen hebben ook de mogelijkheid om de bruto productie van het PV-systeem te verzenden naar bijvoorbeeld een smartphone of computer. Of vervolgens je meter geschikt is om stroom terug te leveren, weet je netbeheerder. Hij geeft dat aan nadat je je hebt aangemeld via www.energieleveren.nl. Met een draaischijfmeter gaat het salderen automatisch. De draaischijf draait langzamer of zelfs terug als de zonnepanelen meer stroom opleveren dan in huis wordt verbruikt, tenzij er een terugloopbeveiliging op zit. Anders is een digitale of een slimme meter nodig om de teruggeleverde stroom te meten.

4. Terugleververgoeding 

Wek je op jaarbasis meer stroom op dan dat je hebt verbruikt dan ontvang je van de energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. In de wet is op dit moment niet opgenomen wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Het kan in de praktijk voorkomen dat de terugleververgoeding lager is dan 50% van de marktprijs. De minister heeft aan toezichthouder ACM gevraagd om duidelijkheid te geven wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Om de consument te beschermen, wil de minister een wettelijk minimum terugleververgoeding hanteren van 80% van de marktprijs (excl. belastingen). Omdat de stroomprijs erg aan verandering onderhevig is, kan het voorkomen dat de terugleververgoeding, met dit wettelijk minimum, hoger wordt dan de inkoopprijs die de leverancier heeft moeten betalen. Daarom overweegt de minister om een absoluut maximum op te nemen voor de terugleververgoeding om ook de leveranciers te beschermen. 

Lees meer over de terugleververgoeding bij variabele energiecontracten

5. Kan ik in de toekomst nog salderen? 

Voorlopig nog wel. Zonnepaneeleigenaren kunnen langer gebruik maken van de salderingsregeling. De startdatum van het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden. Uit onderzoek van TNO op 2 juli 2021 komt naar voren dat de terugverdientijd bij huishoudens tot 2030 beneden de 7 jaar blijft. TNO gaat er in dit rapport vanuit dat de prijs van zonnepanelen 5,5% per jaar omlaag gaat. Blijven de elektriciteitsprijzen stijgen, dan kan de terugverdientijd verder afnemen. Maar gaat de kostendaling van de zonnepanelen trager dan TNO voorziet, dan kan de terugverdientijd juist toe nemen.

> Lees het nieuwsbericht

6. Hoe zit het met accu-opslag? 

In het najaar zal het kabinet verder kijken naar de eventuele stimulering van thuis- en buurtbatterijen. Wanneer vanaf 2025 de vergoeding voor teruggeleverde stroom elk jaar minder wordt, is het interessanter om opgewekte stroom zoveel mogelijk in huis te verbruiken. De thuisaccu zorgt er daarnaast voor dat een zonnepaneeleigenaar minder energie van het net verbruikt, wat resulteert in lagere kosten. De afhankelijkheid van het net, bij een dreigend energietekort, wordt ook verlaagd. 

Lees meer over zonnepanelen 

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

5 financiële vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden