Overstappen van energieleverancier

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens kan eenvoudig zijn energierekening verlagen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Energieleveranciers belonen trouwe klanten namelijk niet of nauwelijks. Wat ze wel doen, is kortingen, welkomstbonussen en tijdelijk lage tarieven weggeven aan nieuwe klanten.

Bespaar gemiddeld € 300

Wisselen van energieleverancier loont daarom; overstappers besparen gemiddeld € 300. En het is vrij simpel. Je kiest een nieuwe leverancier en doorgaans regelt hij de rest, zoals het opzeggen van het oude contract. 

Om aanbiedingen van andere energieleveranciers te kunnen beoordelen, zijn twee dingen van belang:

  • je huidige tarieven voor stroom en gas. Deze moeten op je energierekening staan. Vraag de tarieven desnoods op bij je energieleverancier.
  • de voorwaarden van je huidige contract.  

Opzegtermijn

Als je nog nooit eerder bent overgestapt naar een andere energieleverancier, of als je laatste contract stilzwijgend is verlengd, heb je een contract voor onbepaalde tijd. Dat kun je altijd opzeggen met een opzegtermijn van dertig dagen. Bij contracten voor bepaalde tijd, loopt het contract na de afgesproken looptijd af. Wil je het contract voortijdig verbreken? Dat kan, maar dan kan de leverancier je wel een opzegvergoeding in rekening brengen. Het hangt van het nieuwe tarief en de opzegboete af of overstappen op dat moment loont.

Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kun je natuurlijk ook een nieuw contract afsluiten bij je huidige leverancier. Vaak gaat ook dan de rekening omlaag, want hij zal wel iets aan de tarieven willen doen om je binnenboord te houden.

Ontdek hoeveel jij kunt besparen

Ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen op je energierekening? Schrijf je dan vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Energie. Je ontvangt een persoonlijk aanbod met scherpe tarieven en beslist zelf of je wilt overstappen. Liever zelf energiecontracten vergelijken? Bekijk onze Energievergelijker en vind het voordeligste contract voor jouw situatie.

Meer over energie besparen

Minder verbruiken

Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartips

Isoleren

Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee

Zo helpen we jou met besparen