Energiecontracten vergelijken, waar let je op?

Vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Denk aan dat bijvoorbeeld alle leveranciers hun eigen opmaak van een aanbod hebben en verschillende termen gebruiken. Hoe kun je het beste energiecontracten vergelijken?

  Vergelijk de kale tarieven

  Er zijn vier basisonderdelen in een energiecontract waar een leverancier korting op kan geven:

  Kale tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. Btw., Energiebelasting en ODE)
  Kale tarief per verbruikte kuub gas (excl. Btw., Energiebelasting en ODE)
  Vaste leveringskosten voor elektriciteit
  Vaste leveringskosten voor gas

  De kale tarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 6ct. Per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 0 en € 180 per jaar. Alle andere kosten op je energienota, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de leverancier niets aan veranderen. Je kunt dus contracten vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen.

  Let op stijging van de vaste kosten

  We zien de afgelopen jaren dat de belastingen op gas en netbeheerkosten ieder jaar stijgen. Het kan dus zijn dat dat de energiekosten in totaal hoger zijn in je nieuwe energieaanbod voor het komende jaar, ten opzichte van je gemaakte energiekosten in het afgelopen jaar met je huidige contract. Vergelijk daarom altijd energiecontracten met elkaar met dezelfde looptijd in de toekomst. Een vergelijking met tarieven uit het verleden geeft een vertekend beeld.

  Veelgestelde vragen over het energiecontract

  Wat houdt een opzegvergoeding in?

  Een opzegvergoeding is een bedrag dat energieleveranciers in rekening mogen brengen voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een contract voor bepaalde tijd. Heb je een doorlopend contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. 

  De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als:

  • Je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én
  • De mogelijkheid tot het in rekening brengen van een opzegvergoeding in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. 
  Kan ik bij een verhuizing mijn energiecontract beëindigen?
  Dat hangt ervan af of je een contract hebt met of zonder einddatum. Bij een contract zonder einddatum gaat het om een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract is per maand opzegbaar. Een contract met een einddatum is een contract voor bepaalde tijd. In dat geval moet de afgesproken periode worden volgemaakt. Wil je opzeggen vóór de einddatum, dan ben je de energieleverancier een opzegvergoeding verschuldigd. 
  Wat is een termijnbedrag?
  Het termijnbedrag is een maandelijks voorschot op de jaarlijkse energienota. Het termijnbedrag is gebaseerd op een geschat verbruik van elektriciteit en gas voor het komende jaar. Bij de schatting wordt gekeken naar het historisch verbruik van de afgelopen 3 jaar.
  Wat is een slimme meter?
  Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter. De netbeheerder kan deze op afstand uitlezen. De meeste slimme meters kunnen gegevens voor zowel elektriciteit als gas meten.

  Meer over het energiecontract

  Overstappen: zo werkt het

  Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

  Veelgestelde vragen

  Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen? En hoe lang duurt overstappen? Bekijk de veelgestelde vragen. 10 veelgestelde vragen

  Nieuw energiecontract

  Hoe werkt overstappen van energieleverancier? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees de artikelen

  3 vragen over variabele energiecontracten

  Steeds meer energieleveranciers bieden variabele contracten aan. Soms met maandelijks wisselende tarieven. Dit brengt een aantal onzekerheden met zich mee. Over variabele contracten