Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOverstappen van energiel...

Energiecontract vergelijken, waar let je op?

Het vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Bijvoorbeeld doordat energieleveranciers de tarieven verschillend beschrijven. Hoe kun je het beste energiecontracten vergelijken? Wij geven tips.

vrouw aan tafel achter de ipad

Energiecontract vergelijken

Met onze energievergelijker kun je snel en makkelijk energieleveranciers vergelijken, voor zowel een vast als variabel energiecontract. Vul je adresgegevens -en energieverbruik en eventueel het aantal zonnepanelen in. De aanbiedingen en besparingen zijn altijd gebaseerd op jouw werkelijke verbruik en voorkeuren. Check je gemiddelde verbruik van stroom en gas en waar nodig de hoeveelheid opgewekte energie van je zonnepanelen en kijk wat de beste energiedeal is voor jou.

Vergelijk energie en bespaar

Waarom energie vergelijken?

Energieleveranciers concurreren met elkaar voor de beste deal en willen allemaal graag de goedkoopste energieleverancier zijn. De focus ligt vaak op het werven van nieuwe klanten in plaats van het behouden van huidige klanten. Energieleveranciers stunten vaak met exclusieve deals zoals een eventuele welkomstkorting. Daarom werkt overstappen van de ene leverancier naar een nieuwe leverancier vaak goed. Het is verstandig om onafhankelijk energie te vergelijken met een energievergelijker.

Variabel energiecontract of vast energiecontract

Je kunt energie vergelijken van verschillende energieleveranciers. Dit kan zowel voor variabele als voor vaste contracten.

Variabel contract

Een variabel contract is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Variabele energietarieven veranderen minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Dit verschilt per energieleverancier. Het voordeel van een variabel energiecontract is dat je snel kunt overstappen naar een nieuw energiecontract zonder een boete te betalen.

Vast contract

Een vast contract sluit je af voor bepaalde tijd, vaak voor 1, 2 of 3 jaar, met vaste tarieven. Bij vaste energiecontracten kun je niet zomaar overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Zeg je een vast contract eerder op dan de einddatum, dan betaal je voor de resterende looptijd een opzegvergoeding. Sinds juni 2023 zijn de regels rondom de opzegvergoeding veranderd waardoor deze mogelijk hoger uitvalt.

Dynamisch energiecontract

Energieleveranciers bieden ook steeds vaker dynamische energiecontracten aan. Bij dit energiecontract zijn de prijzen voor gas en elektra flexibel. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Er gelden ieder uur andere stroomtarieven. Voor gas wordt de prijs vastgesteld voor 6.00 uur vandaag tot de volgende ochtend 6.00 uur.

Kale energietarieven vergelijken

Er zijn vier basisonderdelen in een energiecontract waar een energieleverancier korting op kan geven:

  • Kaal tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. btw en energiebelasting)
  • Kaal tarief per verbruikte kuub gas (excl. btw. en energiebelasting)
  • Vaste leveringskosten voor elektriciteit
  • Vaste leveringskosten voor gas

De kale energietarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 13 cent per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 140 en € 250 per jaar voor stroom en gas samen. Alle andere kosten op je energierekening, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de energieleverancier niets aan veranderen. Je kunt dus energie vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen.

Vergelijk tarieven uit dezelfde periode

Vergelijk altijd nieuwe energiecontracten met dezelfde looptijd met elkaar. Energieprijzen vergelijken van je oude energiecontract geeft een vertekend beeld, bijvoorbeeld door stijgende energieprijzen. Ook de belastingen op gas en netbeheerkosten stijgen ieder jaar. De kans is daarom groot dat de tarieven in het nieuwe energiecontract hoger liggen dan de gemaakte energiekosten in het huidige contract.

Tip! Schrijf je in voor de Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Betaalbare energie voor iedereen
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is zo geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Alleen stroom vergelijken

In de energievergelijker kun je ook alleen stroom vergelijken. Er zit verschil tussen grijze stroom en groene stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals wind -en zonne-energie. Wil je alleen gas afnemen, dan kun je ook alleen gas vergelijken.

Zonne-energie vergelijken

Wil je je zonnepanelen meenemen in de energievergelijker, dan vul je het verbruik en de opgewekte energie van het afgelopen jaar in. Dit is terug te vinden op de jaarlijkse energierekening van je huidige leverancier. Heb je de zonnepanelen nog niet lang dan kun je de verwachte opwek voor een jaar invullen.

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

Kies je na het gebruik van de energievergelijker voor een nieuwe energieleverancier met een nieuw contract, dan neemt je nieuwe leverancier binnen enkele dagen contact met je op. Ook neemt je nieuwe leverancier contact op met de oude leverancier om het oude energiecontract te beëindigen. Wanneer je bent overgestapt gaat de 14 dagen bedenktijd in. Mocht je in de tussentijd verschillende leveranciers vinden met een beter aanbod dan je huidige energiecontract dan kun je binnen de wettelijke bedenktijd nogmaals overstappen naar een nieuw energiecontract.

Veelgestelde vragen over energie vergelijken

Wat houdt een opzegvergoeding in?

Een opzegvergoeding is een bedrag dat energieleveranciers in rekening mogen brengen voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een vast contract. Heb je een variabel contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én de mogelijkheid tot het in rekening brengen van een opzegvergoeding in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. Voor vaste contracten die afgesloten zijn voor 1 juni 2023 gelden vaste opzegvergoedingen, afhankelijk van de resterende looptijd van je contract. Vanaf 1 juni 2023 zijn de regels van de opzegvergoeding gewijzigd: als je vroegtijdig opzegt betaal je nog steeds een vergoeding. Zeg je eerder op dan de einddatum van je contract, dan heb je een deel van de energie niet gebruikt. Hoe meer energie er over blijft, hoe hoger de boete. Daarnaast kijkt de energieleverancier naar de huidige tarieven en het verschil met de tarieven opgenomen in het contract.

Wil je overstappen, dan berekent de leverancier de boete. De energieleverancier is verplicht dit zo snel mogelijk te doen. Vind je de vergoeding te hoog, dan kun je altijd bij je huidige contract blijven.

Kun je je energiecontract beëindigen wanneer je gaat verhuizen?

Dat hangt ervan af of je een contract hebt met of zonder einddatum. Bij een contract zonder einddatum gaat het om een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract is per maand opzegbaar. Een contract met een einddatum is een contract voor bepaalde tijd. In dat geval moet de afgesproken periode worden volgemaakt. Wil je opzeggen vóór de einddatum, dan ben je de energieleverancier een opzegvergoeding verschuldigd.

Wat is een termijnbedrag?

Het termijnbedrag is een maandelijks voorschot op de jaarlijkse energienota. Het termijnbedrag is gebaseerd op de nieuwe tarieven van stroom en gas voor het komende jaar. Bij de schatting wordt gekeken naar het gemiddeld verbruik van de afgelopen 3 jaar.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter. De netbeheerder kan deze op afstand uitlezen. De meeste slimme meters kunnen gegevens voor zowel elektriciteit als gas meten.

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Meer over het energiecontract

Alles over overstappen van energieVariabel energiecontractDynamisch energiecontractHoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube