Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Hoe bepaal je het openingsbod?

Ga je bieden op een huis? Houd bij het uitbrengen van een openingsbod rekening met je budget en de waarde van de woning. Deze vier tips helpen je bij het bepalen van een openingsbod.

man op grond laat iets zien op laptop aan vrouw op bank

1. Bepaal je budget

Sta je op het punt te bieden op een huis, kies dan voor een openingsbod dat bij je portemonnee past. Bereken wat je hypotheek is en wat je maandelijks wilt betalen. Let op: de online tool geeft je een indicatie, wil je exact weten wat je kunt bieden? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. 

Vervolgens kies je een plan van aanpak. Wil je bij het bieden op het huis onderhandelen? Bepaal dan de onderhandelingsruimte en stem je openingsbod hierop af. Ook bij andere manieren van bieden, bijvoorbeeld bij een eindbod of een bod per inschrijving, is de hoogte van het openingsbod afhankelijk van je maximale bestedingsruimte.

2. Controleer online de waarde van de woning

De vraagprijs van de verkoper is niet altijd hetzelfde als de waarde van het huis. Voor een openingsbod ga je uit van wat de woning waard is. Met de online tool van Calcasa krijg je (tegen betaling) binnen enkele minuten een indicatie van de woningwaarde; via e-mail ontvang je een rapport.

3. Doe zelf onderzoek naar de woningwaarde

Voor het bepalen van het openingsbod, kun je op verschillende manieren zelf onderzoek doen naar de waarde van een woning. Daar kun je dan – met jouw maximumprijs in gedachten – het openingsbod op afstemmen:

 • Funda is perfect voor een onderzoek naar de vraagprijzen van vergelijkbare woningen, liefst in dezelfde buurt of straat.
 • Het Kadaster biedt (tegen betaling) koopsominformatie aan, zoals de verkoopprijzen van woningen binnen een postcodegebied
 • Op WOZ-waardeloket staan de vastgestelde WOZ-waardes van alle woningen in Nederland.  

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kent de (plaatselijke) huizenmarkt door en door en kan helpen bij het bepalen van het openingsbod. Hij weet precies wat de gemiddelde huizenprijzen zijn en ga je bieden op de woning, dan weet de makelaar in hoeverre er te onderhandelen is over de vraagprijs. 

Je kunt een makelaar inschakelen voor het hele aankooptraject, maar ook voor delen hiervan: bijvoorbeeld om alleen te helpen bij het bieden op een huis en het onderhandelen.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarKopenKopen-Bestaande bouwKopen-BiedenStarter

  Ook interessant

  Waardebepaling huisE-book 'Kopen'Onze dienstenE-book 'Appartement kopen'

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube