Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Bieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?

Bij het bieden op een huis hoef je niet alleen te onderhandelen over de aankoopprijs. Een verkoper heeft ook andere belangen bij de verkoop van het huis. Wil je weten waarover je kunt onderhandelen? Vier tips om je hierbij te helpen.

man en vrouw kijken door raam van koophuis

1. Ontbindende voorwaarden

Het eerste waarover je kunt onderhandelen met de verkoper is het vinden van hanteerbare ontbindende voorwaarden. Dat kan de verkoper over de streep trekken. Ontbindende voorwaarden beschermen jou als koper: dankzij die voorwaarden kun je in bepaalde situaties van de koop afzien. Een voorbeeld van zo’n situatie is wanneer je de financiering van een hypotheek met NHG niet kan rondkrijgen. De ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die je samen met de verkoper opneemt in de koopovereenkomst.

2. Roerende zaken

Het tweede punt van onderhandeling gaat over de zaken die de verkoper achterlaat in het huis dat je gaat aanschaffen en die de verkoper juist meeneemt naar zijn nieuwe huis. Hangen er bijvoorbeeld mooie gordijnen? Zijn de kasten in de woning handig? Het is bij het bezichtigen van een woning niet altijd duidelijk welke spullen achterblijven, vraag hier daarom naar op het moment dat je een bod gaat uitbrengen. Vaak heeft de verkoper namelijk een lijst van zaken ingevuld waarop staat wat achterblijft in de woning, wat hij meeneemt en wat overgenomen kan worden. Deze lijst van zaken hoort later ook bij het koopcontract.

3. Datum van overdracht

De derde tip die we je meegeven bij het kopen van een huis is onderhandelen over de datum van overdracht. Zo kan het zijn dat de verkoper al een nieuw huis heeft en zo snel mogelijk van zijn dubbele hypotheek af wil, wat betekent dat hij snel wil verhuizen. Als je bij het bieden aangeeft dat de datum van overdracht op korte termijn kan (let dan op dat je de financiering rond hebt), kun je zomaar het winnende bod hebben!

4. Kosten voor reparatie

Een vierde punt waar je als koper over kunt onderhandelen is de benodigde reparaties voor gebreken aan het huis. Heeft het huis gebreken die voor kosten zorgen? Dan levert dat je extra onderhandelingsruimte op als je gaat bieden op een huis. Je kunt tijdens de onderhandelingen afspreken wie de reparatiekosten gaat betalen. Spreek je af dat de verkoper de kosten voor zijn rekening neemt? Dan kan de uiteindelijke verkoopprijs van het huis hoger uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht. Op zo’n moment moet je dus een hoger bod uitbrengen. Neemt de verkoper geen reparatiekosten voor zijn rekening, maar voorzie je op korte termijn (hoge) kosten omdat bijvoorbeeld het dak aan vervanging toe is, doe dan een lager bod. Houd hierbij altijd rekening met je budget.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

  • Eigen Huis Hypotheekadvies

    Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

    Plan een afspraak
  • Ook interessant in kennisbank

    Wat hoort bij het huis en valt daarmee onder de (ver)koop?Welke termijn is redelijk voor het financieringsvoorbehoud bij een bestaande woning?

    Tags

    AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-BiedenStarter

    Ook interessant

    Het biedlogboek: wat kun je ermee?WoningscansVoorbeeld koopovereenkomst

    Deel deze pagina

    • facebook
    • twitter
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

    Magazine

    Magazine
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
    facebookinstagramlinkedintwitteryoutube