Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een huis kopen is spannend. Het is een grote investering en er komt heel wat op je af. Veel informatie is online te vinden, maar je kunt ook een professional inschakelen. Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk? En heb je nog andere opties?

stel loopt door leeg huis

Het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen die je in je leven zult nemen. Daarom is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, vooral als je overweegt om een aankoopmakelaar in te schakelen. Je kunt ook het beste meerdere offertes opvragen bij een aantal makelaarskantoren. In dit artikel bespreken we wat een aankoopmakelaar doet, wat de gemiddelde kosten zijn, de voor- en nadelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar en waar je op moet letten als je zelf op zoek gaat naar je droomhuis. 

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een nieuwe woning. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet wat er te koop is. Vaak is dat meer dan je bijvoorbeeld op huizenwebsite Funda ziet. Zo zit je als koper dicht bij het vuur. Handig, vooral als je een woning wilt kopen in een gewilde regio. Als je een aankoopmakelaar inschakelt, is de kans groter op een succesvolle aankoop. Zeker in de huidige woningmarkt.

De taken van een aankoopmakelaar kunnen onder andere zijn:

 • Zoeken naar geschikte woningen: Op basis van jouw wensen en budget zoekt de makelaar naar passende woningen.
 • Bezichtigingen regelen en begeleiden: De makelaar plant de bezichtiging en gaat mee om je te adviseren over de staat van de woning, de vraagprijs en eventuele aandachtspunten.
 • Onderhandelen over de vraagprijs: Een ervaren aankoopmakelaar kan vaak beter onderhandelen en een gunstigere prijs voor je bedingen.
 • Juridische en administratieve ondersteuning: De makelaar helpt met het opstellen en controleren van het koopcontract en zorgt dat alle papieren in orde zijn.

Een aankoopmakelaar kan je van begin tot eind helpen met de koop van een huis. De dienstverlening van een aankoopmakelaar gaat vanaf het zoeken naar een woning tot aan de sleuteloverdracht. Maar je kunt er bij het uitzetten van de opdracht ook voor kiezen om een deel zelf te doen. Misschien vind je het leuk om op zoek te gaan naar geschikte woningen en spreek je af hoeveel woningen je samen met de makelaar gaat bezichtigen, maar laat je de onderhandelingen met de verkoper graag over aan je makelaar. Het precieze takenpakket van de aankoopmakelaar spreek je van tevoren met elkaar af. Zo weet je wat je aan elkaar hebt. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

De prijzen kunnen verschillen bij aankoopmakelaars. Er wordt over het algemeen niet gewerkt met een vast tarief. Vaak is de vergoeding een vast bedrag, maar er zijn ook aankoopmakelaars die werken met een percentage van de aankoopprijs. Let hierbij goed op: want een aankoopmakelaar krijgt in zo'n geval dus meer courtage als de koopsom hoger uitvalt. Vraag dus altijd bij meerdere aankoopmakelaars een offerte op, zodat je die met elkaar kunt vergelijken. En kijk goed of het tarief inclusief of exclusief 21 % btw is. 

Er zijn drie gangbare manieren waarop aankoopmakelaars hun diensten in rekening brengen:

 1. Vaste prijs: Een afgesproken bedrag ongeacht de prijs van de woning.
 2. Procentuele vergoeding: Een percentage van de aankoopprijs, meestal tussen de 1% en 2%.
 3. No cure, no pay: Alleen betalen als de aankoop daadwerkelijk doorgaat, soms met een vast bedrag of percentage.

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

 • Aankoopmakelaars zijn vaak als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Zo weet jij als eerste wanneer een geschikte woning te koop staat. Dat is vaak net iets eerder dan dat deze op Funda staat.
 • Je hebt bij het hele aankoopproces een expert aan je zijde. Je profiteert van de kennis en ervaring van een aankoopmakelaar. Wat jij één keer doet, doet een makelaar dagelijks. 
 • Je krijgt een objectieve mening over een woning. Je aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het koopproces.
 • Er wordt veel werk voor je uit handen genomen. Een aankoopmakelaar bespaart je enorm veel tijd, energie en regelwerk. 

Wat zijn de nadelen van een aankoopmakelaar?

 • Kosten: een aankoopmakelaar kan prijzig zijn. Spreek vooraf alles goed door, zodat je weet wat de aankoopmakelaar in rekening brengt. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.
 • Geen garantie op succes: Ondanks hun expertise is er geen garantie dat de makelaar het huis van je dromen vindt of een aanzienlijk lagere prijs kan bedingen.
 • Geen direct contact met de verkopende partij. Zo weet je niet zeker of alles uit de onderhandelingen wordt gehaald. 

Kun je ook een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

Jazeker! Je kunt prima zelf een huis aankopen. Een aankoopmakelaar inschakelen is handig, maar je hoeft er geen gebruik van te maken. Bovendien is een aankoopmakelaar bepaald niet goedkoop en kan het je flink veel geld besparen. Je hebt immers al genoeg andere kosten. Wel heb je een flinke dosis tijd en energie nodig, want je moet alles zelf uitzoeken en regelen. Denk hierbij niet alleen aan het zoeken en bezichtigen van woningen, maar ook aan bijkomende zaken zoals het bepalen van de woningwaarde, het onderhandelen over de prijs, de onderzoekplicht, het plannen van een bouwkundige keuring en alle documenten die je nodig hebt voorafgaand aan de sleuteloverdracht.

Als je besluit zelf op zoek te gaan naar een huis, is er een aantal zaken waar je goed op moet letten:

 • Marktonderzoek: Doe grondig onderzoek naar de woningmarkt in jouw gewenste gebied. Kijk naar gemiddelde prijzen, trends en toekomstige ontwikkelingen.
 • Bezichtigingen: Plan voldoende tijd voor bezichtigingen en neem iemand mee die kritisch mee kan kijken.
 • Onderhandelen: Wees voorbereid op onderhandelingen. Weet wat de woning waard is en stel een maximale koopsom voor jezelf vast.
 • Juridische kennis: Zorg dat je goed op de hoogte bent van de juridische aspecten van het kopen van een huis, zoals het koopcontract en eventuele ontbindende voorwaarden.
 • Financiering: Regel je hypotheek op tijd en zorg dat je precies weet wat je kunt lenen en wat de maandelijkse lasten zullen zijn.

De meeste informatie is online goed vindbaar, maar het kopen van een woning doe je niet dagelijks. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren en eventuele hulp van familie en vrienden in te schakelen. 

Doe je voordeel met deze diensten

 • Hypotheek berekenen

  Ontdek wat je kunt lenen voor je hypotheek.

  Bereken je hypotheek
 • Koopwijzer

  Ben je van plan een huis te kopen? Ontvang informatie en handige tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  man en vrouw voor koophuis

  Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Kan ik deelopdrachten verstrekken aan de makelaar?Kan ik onderhandelen over de makelaarscourtage?Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-OriënterenStarter

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenE-book 'Bieden, onderhandelen & kopen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube