Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Wel of geen aankoopmakelaar?

Een huis kopen is spannend. Het is een grote investering en er komt heel wat op je af. Veel informatie is online te vinden, maar je kunt ook een professional inschakelen. Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk? En heb je nog andere opties?

stel loopt door leeg huis

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet wat er te koop is. Zo zit je als koper dicht bij het vuur. Handig, vooral als je een woning wilt kopen in een gewilde regio. 

Een aankoopmakelaar kan je van begin tot eind helpen met de koop van een huis. Vanaf het zoeken naar een woning tot aan de sleuteloverdracht. Maar je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen. Misschien vind je het leuk om op zoek te gaan naar geschikte woningen, maar laat je de onderhandelingen graag over aan je makelaar. Het precieze takenpakket van de makelaar spreek je van tevoren met elkaar af. Zo weet je wat je aan elkaar hebt. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Dat verschilt per aankoopmakelaar. Er zijn geen vaste tarieven voor. Vaak is de vergoeding een vast bedrag, maar er zijn ook makelaars die werken met een percentage van de aankoopprijs. Let hierbij goed op: want een aankoopmakelaar krijgt in zo'n geval dus meer courtage als de aankoopprijs hoger uitvalt. Vraag dus altijd bij meerdere aankoopmakelaars een offerte op, zodat je die met elkaar kunt vergelijken. En kijk goed of het tarief met of zonder 21% btw is. 

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

 • Aankoopmakelaars zijn vaak als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Zo weet jij als eerste wanneer een geschikte woning te koop staat. 
 • Je hebt een expert aan je zijde. Je profiteert van de kennis en ervaring van een aankoopmakelaar. Wat jij één keer doet, doet een makelaar dagelijks. 
 • Je krijgt een objectieve mening over een woning. Je aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het koopproces.
 • Er wordt veel werk voor je uit handen genomen. Een aankoopmakelaar bespaart je enorm veel tijd, energie en regelwerk. 

Wat zijn de nadelen van een aankoopmakelaar?

 • Kosten: een aankoopmakelaar kan prijzig zijn.
 • Geen direct contact met de verkopende partij. Zo weet je niet zeker of alles uit de onderhandelingen wordt gehaald. 

Kun je ook een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

Jazeker! Je kunt het ook prima zelf doen. Een aankoopmakelaar is handig, maar je hoeft er geen gebruik van te maken. Bovendien is een aankoopmakelaar bepaald niet goedkoop en kan het je flink veel geld besparen. Wel heb je een flinke dosis tijd en energie nodig, want je moet alles zelf uitzoeken en regelen. Denk hierbij niet alleen aan het zoeken en bezichtigen van huizen en appartementen, maar ook aan bijkomende zaken zoals het bepalen van de woningwaarde, het onderhandelen over de prijs en de onderzoeksplicht.

De meeste informatie is online goed vindbaar, maar het kopen van een woning doe je niet dagelijks. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren en eventuele hulp van familie en vrienden in te schakelen. 

Doe je voordeel met deze diensten

 • Hypotheek berekenen

  Ontdek wat je kunt lenen voor je hypotheek.

  Bereken je hypotheek
 • Koopwijzer

  Ben je van plan een huis te kopen? Ontvang informatie en handige tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  man en vrouw voor koophuis

  Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Kan ik deelopdrachten verstrekken aan de makelaar?Kan ik onderhandelen over de makelaarscourtage?Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-OriënterenStarter

  Ook interessant

  Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze dienstenE-book 'Bieden, onderhandelen & kopen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube