Voor VvE'sContact
BackBezichtigen en bieden

Bieden op een huis: hoe werkt het?

Je hebt je droomhuis gevonden en je wilt het graag kopen. Nu volgt het spannende gedeelte: het bieden op het huis. Maar niet elke woning wordt op dezelfde wijze verkocht. Wij zetten de vier meest voorkomende manieren op een rij:

man en vrouw achter laptop

1. Onderhandelen over de woning

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is om te onderhandelen over de prijs van de woning. Daarvoor moet je weten wat je maximaal kunt besteden en hoeveel de woning ongeveer waard is. Bepaal vervolgens je onderhandelingsruimte en doe een openingsbod aan de verkoopmakelaar. Dit kan telefonisch, schriftelijk, per e-mail of zelfs soms via de site van de verkoopmakelaar. Stuur ook altijd nog een mailtje met daarin je bod, zodat je het zwart-op-wit hebt staan.

Heb je geluk, dan wordt het bod meteen geaccepteerd. Maar in de meeste gevallen doet de verkoper een tegenbod. Op dat moment ben je in onderhandeling. Dat kan een paar dagen duren, tot beide partijen het eens worden over de koopprijs van de woning en de voorwaarden (of duidelijk is dat ze er niet uitkomen).

Let op: je openingsbod moet interessant genoeg zijn om de aandacht van de verkoper te wekken. Maar het moet ook weer niet zo hoog zijn dat je geen ruimte meer hebt om te onderhandelen. Naast de prijs kun je ook over andere voorwaarden onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan ontbindende voorwaarden zoals een financieringsvoorbehoud en keuringsvoorbehoud, de datum van overdracht of de kosten voor reparatie en onderhoud.   

2. Meteen een eindbod doen

Weet je zeker dat je je droomhuis hebt gevonden? Ken je je maximale budget en heb je geen zin om eindeloos te onderhandelen over de woning? Dan kun je er voor kiezen om meteen een eindbod uit te brengen. In dat geval is het openingsbod meteen je definitieve eindbod. Je gaat niet in onderhandeling.

Het voordeel van een eindbod is dat beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn. Ook versnel je als koper het verkoopproces; een aantrekkelijke situatie voor een verkoper die zijn huis snel kwijt wil. Maar ook hier geldt: laat je niet verleiden meer te bieden op het huis dan je van plan was. Houd je budget goed in de gaten en weet wat de woning waard is. 

3. Bieden op een huis per inschrijving

Ga je bieden op een huis en wordt de woning per inschrijving verkocht, dan mogen alle geïnteresseerden binnen een bepaalde termijn een bod doen bij de verkoopmakelaar. Meestal ‘wint’ de hoogste bieder, maar ook andere zaken zijn voor de verkoper van belang, bijvoorbeeld of er wel of geen ontbindende voorwaarden bij het bod horen.

Bij het bieden op een huis per inschrijving heb je geen idee wat de andere potentiële kopers doen. Meer bieden is dan verleidelijk, maar daarmee kun je op een prijs uitkomen die hoger is dan de waarde van de woning. En dat kan problemen opleveren bij het aanvragen van een hypotheek. Ook kunnen je woonlasten te hoog uitvallen waardoor je onvoldoende geld hebt om rond te komen. Tip: blijf bij een bod dat bij jouw budget past.

4. Online biedtool

Meer transparantie heb je wanneer je via een online platform een bod kunt doen. Tijdens het biedingsproces zie je direct wat anderen bieden en eventueel onder welke voorwaarden er wordt geboden. Je kunt aan de hand hiervan je bod en/of je voorwaarden nog aanpassen. Ook deze methode kan prijsopdrijvend werken, omdat de verleiding groot is je concurrentie te overbieden.

Meer weten over het bieden op een huis?

Wil je meer weten over het bieden op een huis? Lees dan ons e-book 'Bieden, onderhandelen en kopen van een huis'. Het e-book is gratis en staat vol praktische informatie en handige tips. Zo ga je goed voorbereid het onderhandelingsspel in. 

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij aankoop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

  Plan een afspraak
 • Ook interessant in kennisbank

  Mag de verkoper zijn woning uit de verkoop halen als de onderhandelingen al vergevorderd zijn?Waar moet ik aan denken als ik een bod doe op een woning?Hoe werkt verkoop per inschrijving?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-Bestaande bouwStarter

  Ook interessant

  Huis verkopen zonder makelaarKoopcontract tekenenZo werkt de overdracht

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
  VEH
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube